Cultură

BRAȘOV. Istoria de acum 100 de ani, pe viu în Piața Sfatului

 

Astăzi începe în Piața Sfatului cea de a treia ediție a Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică Brașov, tema din acest an fiind „Centenarul armistițiului Primului Război Mondial”.
Ediția 2018 este împărțită în două perioade: 9 – 11 noiembrie și 16 – 18 noiembrie.
„Este un produs cultural de tip «living history» care permite înțelegerea semnificației Armistițiului Primului Război Mondial sub o formă cultural-educativă originală de către brașoveni și turiști. Un moment crucial din istoria Europei este prezentat în Piața Sfatului, kilometrul zero al turismului cultural brașovean, prin intermediul unei experiențe culturale importante care include o tabără de reconstituire istorică, ateliere și instalații interactive pentru copii, o expoziție outdoor și un program artistic inspirat din tematică festivalului”, arată Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie, organizator.

„Trăiască pacea! Vive La Grande Roumanie!”

Ediția dedicată Armistițiului Primului Război Mondial începe cu deschiderea expoziției de fotografie istorică din Piața Sfatului. Pe 40 de panouri, prezentate pe un sistem expozițional dotat cu sistem propriu de iluminare, aranjat în fața Muzeului Județean de Istorie Brașov, sunt prezentate două teme istorice legate de sfârșitul Primului Război Mondial, o temă internațională și o temă locală. „Trăiască pacea!” este o istorie în imagini a semnării armistițiului la 11 noiembrie 1918 și a sărbătoririi încetării Războiului cel Mare în Franța, Anglia, Belgia, Italia, Grecia, Cehia, Polonia și România.
„Vive La Grande Roumanie!” este povestea în imagini a vizitei prietenului României, generalul Henri Mathias Berthelot, șef al Misiunii Militare Franceze din România, la Brașov, pe 5 ianuarie 1919.

100 de ani de la Armistițiul Primului Război Mondial

La 11 noiembrie 2018, fostele state ale Antantei, între care și România, sărbătoresc înfrângerea inamicilor și armistițiul semnat acum 100 de ani.
Tratatul de armistițiu între Antanta și Germania a fost semnat într-un vagon de tren în pădurea Compiègne, pe 11 noiembrie 1918, şi a pus capăt Primului Război Mondial pe frontul de vest. În urma semnării armistițiului, ostilitățile încetează pe toate fronturile, iar Germania recunoaște, între altele, caducitatea Tratatului de pace de la București, fiind obligată să-și retragă armata din România.
Pacea avea să vină prin tratatele semnate în perioada 1919 – 1920, iar deciziile şi acțiunile de atunci au avut consecințe globale, resimțite și astăzi, de la conflictul din Orientul Mijlociu, la politicile Uniunii Europene.
Reconstituirea istorică reprezintă o formă de istorie aplicată, atât în planul celei evenimențiale cât și al celei sociale și a mentalităților.
La nivel european există începând cu anul 2014 un circuit al evenimentelor de reconstituire istorică dedicate Primului Război Mondial.
Obiectivul general al Festivalului internațional de Reconstituire Istorică de la Brașov este conștientizarea copiilor, publicului local și turiștilor asupra însemnătății Armistițiului Primului Război Mondial și al perioadei interbelice în istoria locală, națională și europeană.

Tabără militară în Piața Sfatului

Evenimentul central al festivalului este tabăra militară din Piața Sfatului. Aici vor fi ținute prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial – momentul armistițiului din 11 noiembrie 1918, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front și alte activități specifice reconstituirii istorice.
La eveniment au confirmat participarea asociații de reconstituire istorică din România, Franța, Anglia, Bulgaria și Cehia. Coordonatorul taberei de reconstituire istorică este Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” din București.

Pe vremuri oamenii își trimiteau scrisori

Primul sfârșit de săptămână acoperit de programul festivalului (9 – 11 noiembrie) este dedicat mai ales copiilor.
În fața Casei Sfatului, sâmbătă și duminică, brașovenii și oaspeții Brașovului au la dispoziție o reconstituire istorică cu un studio foto și un oficiu poștal cu cărți poștale istorice.
De asemenea, membrii Asociației „6 Dorobanți” și voluntarii festivalului vor susține și ateliere de cromolitografie istorică și istorie militară.
Atelierele interactive dedicate micuților pasionați de istoria Războiului cel Mare vor continua și week-endul următor. Mai mult, ele vor fi completate de un alt proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov, „Război și pace. Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial”, care conține instalații interactive realizate în mod special pentru acest festival.

PROGRAM 09 – 11.11.2018:
Vineri, 9.11. 2018, 16.00, Piața Sfatului:
Deschiderea expoziției outdoor despre Centenarul Armistițiului Primului Război Mondial

Sâmbătă, 10.11. – duminică, 11.11.2018, Piața Sfatului:
10.30 – 16.00:
Activități de reconstituire istorică dedicate copiilor: Oficiul poștal 1918 – ,,Pe vremuri oamenii își trimiteau scrisori”, ateliere de cromolitografie istorică și carte poștală cu tematica inspirată din perioada antebelică și interbelică, studio foto.

PROGRAM 16 – 18.11.2018:

Vineri, 16.11.2018, Piața Sfatului:
16.00: Festivitatea de deschidere a taberei militare
16.15: Prezentarea instalațiilor interactive pentru copii despre Armistițiul Primului Război Mondial și a perioadei interbelice / proiectul „Război și pace. Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial”;
16.30: Defilarea trupelor de reconstituire istorică în centrul Brașovului, pe traseul Piața Sfatului – Str. Republicii – Parcul Nicolae Titulescu – Str. Mureșenilor – Piața Sfatului

Vineri, 16.11.2018, Centrul Cultural Reduta:
18.00: Concert MARTA POPOVICI & ON THE FLY
Seară de muzică (jazz), cu un program artistic inspirat din epoca interbelică
19.30: „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”: filmele de ficțiune şi animație românești din perioada 1925 – 1932 (proiect ,,Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

Sâmbătă, 17.11.2018, tabăra militară din Piața Sfatului:
10.30: Trecerea în revistă a trupelor și prezentarea standurilor fiecărei asociații de reconstituire istorică;
10.30 – 16.00: Activități de reconstituire istorică: prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial.

Sâmbătă, 17.11.2018, Centrul Cultural Reduta:
18.00: Concert Analia Selis & ArGenTango
Seară de muzică (tango), cu un program artistic inspirat din epoca interbelică.
19.30: „100 la 100. Memorie și Prospecție +/- un secol”: „Reportaj Retro” – filme documentare românești de scurtmetraj și reportaje din perioada 1924-1940 (proiect „Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet”).

Duminică, 18.11.2018, tabăra militară din Piața Sfatului:
10.30: Trecerea în revistă a trupelor și prezentarea standurilor fiecărei asociații de reconstituire istorică;
10.30 – 15.00: Activități de reconstituire istorică: prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial;
15.00: Prezentarea proclamației Festivalului Internațional de Reconstituire Istorică Brașov, la 100 de ani de la încheierea Armistițiului;
15.10: Festivitatea de închidere a festivalului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare