Cultură

BRAȘOV. Ioana Pârvulescu vine acasă cu „Dialoguri secrete”

 

În prag de sărbători, Ioana Pârvulescu se reîntoarce acasă, la Braşov, unde va lansa cel mai recent volum – bestseller la Gaudeamus 2018 – „Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii şi personajele lor”. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas (foto), în cadrul CenaKLUb-ului TIUK. Alături de autoare va fi Adrian Lăcătuş, decan al Facultăţii de Litere Braşov, iar moderatorul întâlnirii este Mihail Vakulovski.
„Am ales 37 de autori din marea bibliotecă a lumii, de la Homer şi Platon până la Ionesco, Cioran, N. Steinhardt şi Mircea Cărtărescu şi am încercat să-i citesc ca şi cum aş face-o pentru prima dată. Bănuiala mi s-a confirmat: m-au recucerit prin actualitate şi prin câteva detalii care – mi s-a părut – schimbă totul. Punctul de pornire este întotdeauna o rugăciune din cărţile lor, iar comentariul liber prin care m-am legat de acestea trece firesc de la literatură la viaţă. Deşi rugăciunea este un moment liric sau dramatic, cartea a ieşit preponderent epică. Adevărul este că îmi place să povestesc. Fie şi cărţile din bibliotecă, fie şi vieţile bieţilor oameni, vieţile eroicilor oameni care le-au scris. Precum şi, iată, dialogurile lor secrete”, mărturisea Ioana Pârvulescu. Intrarea este liberă.
Laureată cu unul dintre cele mai importante premii literare ale Uniunii Europene, Ioana Pârvulescu s-a aflat în Statele Unite ale Americii, la sfârşitul lunii noiembrie, pentru a participa, ca invitat special, la o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român (ICR) de la New York împreună cu mai multe importante organizaţii culturale şi academice new-yorkeze.
Ioana Pârvulescu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, iar din 1996 predă literatura română modernă la aceeaşi facultate. A coordonat seria „Cartea de pe noptieră” a Editurii Humanitas şi a lucrat ca redactor la revista „România literară”. A publicat volumele: „Întoarcere în Bucureştiul interbelic” (2003); „În intimitatea secolului 19”  (2005); „În ţara Miticilor. De şapte ori Caragiale” (2007), „Viaţa începe vineri” (roman, 2009), „Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale” (2011), „Viitorul începe luni” (roman, 2012), „Cum continuă povestea” (poezie, 2014), „Inocenţii” (roman despre copilăria în Braşov, 2016), „Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii şi personajele lor” (2018).
Volume ale scriitoarei braşovence au fost traduse în mai multe limbi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button