Cultură

BRAŞOV. Grandioase evenimente pentru sărbătorirea Independenţei de Stat

 

Anul acesta, la Brașov și în Cristian, zeci de instituții private sau de stat și-au dat mâna în vederea organizării celor mai mari manifestări naționale prilejuite de sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României, în cadrul Centenarului Marii Uniri. Sărbătorile se desfășoară în contextul Anului Omagial al Unității de Credință și de Neam, al Anului Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, precum și pe fondul dorinței de unire dintre România și Basarabia și crearea României Mari.

Evenimentele îmbină ceremonii militare și religioase impresionante și cuprind dezvelirea unui monument al Domnitorului Mihai Viteazul la Inspectoratul Județean de Jandarmi Brașov, sfințirea locului unde va fi construit Monumentul Eroilor Națiunii Române de la Bartolomeu și a tuturor celor morți în războaiele de eliberare națională a Transilvaniei, atât în Primul Război Mondial, cât și în cel de-Al Doilea.
Având în vedere anvergura acestor evenimente naționale care se vor desfășura în perioada 4–14 mai la Brașov și în comuna Cristian, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, și-au dat acordul în vederea organizării pelerinajelor, ca urmare a demersurilor făcute de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit al Ardealului Laurențiu și au binecuvântat totodată ca racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, Protectorul Națiunii Române, precum și simbolic, raclele cu osemintele Sfinților Epictet și Astion din Mănăstirea Halmirisului (primii martiri ortodocși documentați de sinaxarele Bisericii Ortodoxe Române) să vină la Brașov într-un ceremonial impresionant alături de racla cu o parte din osemintele Domnitorului Mihai Viteazul, întregitorul de neam și națiune.

Ceremonii militare şi religioase, manifestări academice şi artistice

La ceremoniile militare și pelerinajul care vor avea loc atât la Biserica „Schimbarea la Față” (Micșunica) Blumăna II și VIII de pe B-dul Saturn, cât și la Schitul Sfântul Efrem cel Nou din comuna Cristian sunt așteptați peste 200.000 de credincioși, precum și Mari Ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, Episcopul Făgărașului, PS Ilarion, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Andrei, Episcopul Tulcei, PS Visarion, arhimandriți și stareți de mănăstiri de pe tot cuprinsul României, precum și zeci de preoți ortodocși, care au înțeles să răspundă astfel la chemarea Ierarhilor lor, dar mai ales ales a credincioșilor. Binecuvântarea a venit cu adresa numărul 97 din 28 februarie 2018, fiind comunicată organizatorilor de către secretarul Sfântului Sinod, Episcopul Vicar Patriarhal, Varlaam Ploieșteanul.

Mari artiști de renume, precum Felicia Filip, cel mai bun și multiplu medaliat cor din lume, „Armonia”, corul de copii „Flori de Munte”, dar și cenaclurile artistice „Lumină Lină” sau alte ansambluri folclorice și artiști recunoscuți au confirmat că vor veni la Brașov în perioada acestor sărbători naționale și în semn de omagiu față de jertfa înaintașilor noștri.
Printre partenerii care participă la organizarea acestor evenimente se numără Statul Major al Apărării, dar și Jandarmeria Română. Coordonarea logistică și organizarea sesiunilor știintifice se vor face cu suportul Gremiului Levantin – Casa de Comerț Balcanică, condusă de prof. dr. Liviu Pandele. Conform invitațiilor transmise, la aceste evenimente urmează să participe inspectorul șef al instituției Jandarmeriei și mai mulți reprezentanți ai acesteia de la nivel național, dar și toți preoții militari din Ardeal care deservesc unitățile Jandarmeriei, preoți care vor participa la o sesiune de comunicări științifice, ce va avea loc în zilele de 4 – 5 mai la Inspectoratul de Jandarmi „Nicolae Titulescu” Brașov și la Biserica Înălțarea Domnului din curtea acestuia. Mobilizarea generală a dat-o și Uniunea Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, condusă de general de brigadă Nicolae Gropan, dar și Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, din conducerea căreia fac parte generalul de armată Mircea Chelaru și prof. univ. Victor Crăciun, precum și Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice din Brașov, condus de Florentin Giurgea.

O altă mobilizare la evenimente este dată și de Academia Română (academician Alexandru Surdu), dar și de Academia Oamenilor de Știință, care, prin respectabilul prof. univ. dr. Ivan Cismaru, girează academic și științific, alături de Universitatea Spiru Haret (prof.univ dr Alexandru Ionaș), de Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă (comandor dr. Gabriel Răducanu) și Centrul de Etică și Strategii (general Gheorghe Dragomir), Sesiunea de Comunicări Științifice Naționale dedicată Centenarului și Actului Unirii, care va avea loc în 9 mai in incinta Bisericii „Schimbarea la Față” (la „Micșunica”).

Nu în ultimul rând, Garnizoana Brașov și Brigada 2 Vânători de Munte, în calitate de parteneri instituționali ai evenimentului, vor fi implicate în aceste evenimente de reconsiderare istorică a intrării Armatei Române în Brașov, din Primul Război Mondial în august 1916 – atunci când și-au dat viața, asasinați în „tranșeea morții” din Bartolomeu sute de militari români. Acestea își vor da examenul de bună-organizare în fața comandantului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ionel Ciucă, care este așteptat alături de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române să participe la sfințirea locului unde va fi construit Monumentul Eroilor Națiunii Române și pentru care în această perioadă se fac eforturi instituționale în vederea obținerii documentațiilor de urbanism și cadastrale necesare. „Din păcate, acest monument nu a fost realizat de către nici o administrație publică locală din ultimii 28 de ani de la Revoluție”, a subliniat prof. dr. Liviu Pandele.

Momente unice de închinăciune și pelerinaj

Unele dintre cele mai importante moaște, dragi poporului român, ale Sfântului Andrei și ale Sfinților Martiri, Epictet și Astion, vor fi aduse în perioada 4–14 mai la Biserica „Schimbarea la Față” (de la Micșunica), la sediul Jandarmeriei Brașov și la Schitul Sfântul Efrem cel Nou de la Cristian. Acesta constituie un moment unic pentru cei aflați în nevoie din regiune să se poată închina la osemintele acestor sfinți, ale căror zile de pomenire sunt sărbători naționale bisericești în calendarul ortodox.
Organizatorii au făcut eforturi materiale și logistice deosebite pentru ca toți cei care doresc să se roage la acest simboluri dragi poporului nostru să o poată face, Casa de Comerț Balcanică, coordonatorul evenimentelor, luând în considerație că nu mulți bătrâni pot suporta un pelerinaj de sute de kilometri, nici material și nici financiar. De altfel, în istoria de 2000 de ani a Transilvaniei este pentru a doua oară când Protectorul României, Sfântul Andrei, vine în Ardeal într-un moment extraordinar pentru neamul românesc în contextul în care, la finele lunii martie, Consiliul Local Brașov a hotărât și votat ca autoritățile naționale să înceapă Unirea României cu Basarabia și crearea României Mari”, spun cei din grupul de iniţiativă.

„Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră și Biserica străbună!”

„Anul acesta aniversăm împlinirea unui centenar de la bucuria cea mare a Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Data de 1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională în anul 1990 și reprezintă evenimentul principal din istoria României, atunci când Marea Adunare de la Alba-Iulia a adoptat o rezoluţie prin care se proclama unirea tuturor românilor într-un singur Stat.
Dezideratul Marii Uniri a fost susținut, de-a lungul vremurilor, cu multă dăruire și jertfelnicie de către Biserica Ortodoxă Română, care, prin slujitorii ei, a promovat unitatea de credință și neam atât prin cuvântul rostit, cât și prin fapte concrete, sprijinind actele eroice care au dus la realizarea idealului național.
Așadar, în acest an al Centenarului se cuvine să aducem mulțumire Preamilostivului Dumnezeu pentru marele dar al unităţii şi libertăţii naţionale, dobândit de poporul român prin credinţă statornică şi mărturisire jertfelnică de-a lungul a multor secole de suferinţă creştinească. Marea Unire este un eveniment al trecutului, însă, în prezent, responsabilitatea acestei mari realizări a vrednicilor înaintași este a noastră și a urmașilor noștri. De aceea, darul unității de credință și neam trebuie păstrat cu sfințenie și cultivat în conștiința noastră, a tinerilor și copiilor noștri, mai cu seamă în contextul societății actuale secularizate, în care valorile noastre spirituale și culturale sunt desconsiderate și marginalizate”, este mesajul ÎPS prof. dr. Laurențiu Streza, Mitropolitului Ardealului.

„Să ne înclinăm cu respect în memoria artizanilor acestui act măreț!”

„Celebrăm cu emoție împlinirea unui veac de la momentul de grație 1 Decembrie 1918, când cel mai arzător vis al locuitorilor de pe aceste meleaguri, întinse de la Nistru pân’ la Tisa, s-a împlinit: înfăptuirea României Mari! Acum o sută de ani, într-un context politic internațional extrem de dificil, voința românilor din Regat și din celelalte provincii aflate sub stăpâniri străine a învins. Comuniunea lor de limbă și cultură, apartenența la aceleași valori și idealuri, dorința de a fi împreună și de a construi o țară mare și rotundă, independentă și prosperă au fost mai puternice decât interesele marilor puteri. În acele vremuri, românii au avut în frunte conducători providențiali și oameni politici de excepție, care au știut să lupte pe toate căile pentru interesul național. Eforturile lor s-au concretizat pe cale democratică, în 27 martie și 28 noiembrie 1918, când Basarabia și apoi Bucovina s-au unit cu Regatul României, și au culminat în 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, când Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș a decretat unirea cu Țara-Mamă.
România întregită a fost rezultatul celui mai însemnat act politic al istoriei noastre. Astăzi, să ne înclinăm cu respect în memoria artizanilor acestui act măreț, dar și a ostașilor armatei române care au înfruntat moartea pe fronturile Primului Război Mondial și au deschis drumul spre împlinirea idealului nostru național: România Mare. În sacrificiul eroilor și în lupta înaintașilor noștri rezidă forţa poporului român de a renaşte şi a trăi în demnitate şi bunăstare, în ţara minunată ce i-a fost hărăzită”, afirmă Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare