Cultură

BRAȘOV. Evenimente de excepție, cele mai multe cu intrare liberă

 

A X-a ediție a Festivalului Musica Barcensis propune, în fiecare week-end din lunile iulie și august 2019, întâlniri muzicale cu artiști locali, regionali sau internaționali, în cetăți și biserici evanghelice fortificate ale Țării Bârsei: Codlea, Cristian, Feldioara, Ghimbav, Hărman, Prejmer, Râșnov, Vulcan, Brașov (Biserica Neagră, Sf. Martin). Organizatorii sunt și în acest an Fundația pentru Cultură și Patrimoniu Forum ARTE, alături de Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov și  bisericile evanghelice în care au loc concertele. Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

Festivalul dedică luna iulie barocului, iar luna august muzicii de cameră, introducând în circuitul cetăților „cucerite prin muzică” și Cetatea de la Feldioara, recent restaurată. În schimb, anul acesta, Biserica Sfântul Bartolomeu nu va mai găzdui concerte, aşa cum s-a întâmplat la ediţiile anterioare. „Spectacolele din zilele de duminică din luna iulie, care se desfăşurau în Biserica Sfântul Bartolomeu se vor organiza în acest an la Biserica Neagră. Unul dintre motive este că în respectivele zile sunt programate spectacole ale unor formaţii cu mulţi membri, iar acestea au nevoie de un spaţiu mai mare. Pe de altă parte, reprezentanţii Bisericii Sfântul Bartolomeu au decis ca anul acesta să nu mai facă parte din agenda festivalului”, a precizat directorul muzical al festivalului, Steffen Schlandt. Biserica Neagră – care comemorează anul acesta 330 ani de la marele incendiu după care a fost denumită astfel – devine polul principal al concertelor lunii iulie, iar Cetatea Prejmer rămâne, ca de fiecare dată, o constantă a lunii august.

În cele 10 cetăți și biserici (Codlea, Cristian, Feldioara, Ghimbav, Hărman, Prejmer, Râșnov, Vulcan, Brașov (Biserica Neagră, Sf. Martin) vor putea fi audiate 17 concerte, cu repertorii adaptate spațiului de patrimoniu. În calendarul evenimentelor vor fi prezenți peste 240 de artiști, soliști și ansambluri vocale și instrumentale, muzică de orgă, orchestre baroce și simfonice din România, Germania, Grecia, Elveția, Ungaria și Norvegia.

Agenda se deschide cu o excursie muzicală în Țara Făgărașului, avându-i ca moderatori pe reputații muzicieni Ursula și Kurt Philippi, iar concertul de deschidere susținut de artiștii Luiza Zan & Iulian Pavelescu invită publicul și bicicliștii, prin Asociația „Brașovul Pedalează” la o tură cu bicicleta înspre Cetatea Hărman. Finalul de festival este dedicat tinerilor. Copiii sunt așteptați în biserica Sf. Martin, pentru a se delecta alături de părinți și bunici cu o nouă poveste muzicală. Ultimul concert este susținut de Orchestra de tineret Junge Philharmonie Ostwürttemberg din Germania.

„Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi locuri noi, cetăți și biserici fortificate din zona Brașovului, monumente de valoare culturală deosebită, încărcate de istorie, situate într-un cadru natural privilegiat. Muzica, spațiul gotic sau clasicist și itinerariul spre concert vor oferi vizitatorilor experiențe armonioase și mereu surprinzătoare”, mai spune Steffen Schlandt.

Programul complet al festivalului
 
6 iulie – între orele 8.00 – 20.00: Excursie muzicală – Orgi din Ţara Făgăraşului  – Cincşor – Făgăraş – Vulcan – Ghimbav
7 iulie – ora 18.00 –  Hărman: Deschiderea festivalului – Concert  Luiza Zan & Iulian Pavelescu (cu participarea Asociației „Braşovul Pedalează”)
13 iulie – ora 18.00 –  Codlea: Ansamblul baroc Transylvania
14 iulie – ora 18.00 –  Biserica Neagră: Ansamblul baroc Follia Suavissima
20 iulie – ora 18.00 –  Râşnov: Ansamblul baroc Elena & Paul Cristian & Klaus Philippi
21 iulie – ora 18.00 –  Biserica Neagră: Orchestra barocă Musica Ricercata
27 iulie – ora 19.00 –  Râşnov: Ensemble Olivastro & Istvan Csata
28 iulie – ora 18.00 –  Biserica Neagră: Ansamblul baroc Flauto Dolce & Gabor Hegy
3 august  – ora 18.00 – Cetatea Feldioara: Ansamblul Codex
4 august –  ora 17.00 –  Prejmer:  Cantate Domino
10 august – ora 18.00 – Ghimbav: Trio Alfa
11 august – ora 17.00 – Prejmer: Jugendbachchor & Capella Coronensis
17 august – ora 18.00 – Cristian: Corul Thessaloniki
18 august – ora 17.00 – Prejmer: Ansamblul baroc Fonte Di Gioia
24 august – ora 18.00 – Vulcan: Ansamblul baroc Trio Avantd’anches
25 august – ora 17.00 – Prejmer:  Cvintetul vocal Anatoly
31 august – ora 19.00 – Biserica Sf. Martin Braşov: Poveste muzicală Bucharest Winds Ensemble
1 septembrie – ora 18.00 – Biserica Neagră: Junge Philharmonie Ostwurttemberg.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare