Cultură

BRAȘOV. Deportată la 6 ani în Siberia, o supraviețuitoare își spune povestea

 

O nouă conferință și o nouă lecție de istorie, așa cum nu apare în cărți, despre ororile comunismului în România. Astăzi, de la ora 18:30, scriitoarea basarabeancă Margareta Spânu – Cemârtan le va vorbi, pentru prima oară, brașovenilor despre drama personală și națională a deportării în Siberia. Scriitoarea a fost deportată în Siberia, împreună cu familia, pe când avea doar 6 ani. A trecut nu doar prin lagărul comunist, ci și prin orfelinat, iar povestirile ei sunt impresionante.  Conferința, cu titlul „Drama românilor deportați în Siberia”, va avea loc la Cantina „Mulțumesc”, a Fundației Bucuria Darului, pe strada Gospodarilor nr. 5, și va include lansarea cărții „Lupii (Amintiri din Siberia)”.
Autoarea a devenit cunoscută, în România, mai ales după apariția în filmul „Să nu ne răzbunați!”, un documentar cutremurător despre crimele ruso-comuniste săvârșite în Basarabia. Ea este una dintre puținele victime ale regimului URSS rămase în viață, iar amintirile ei sunt extrem de prețioase în cunoașterea fenomenului deportărilor în masă, în Siberia și Kazahstan, al foametei programate și al persecuțiilor. Povestea doamnei Margareta Spânu – Cemârtan este una dintre cele mai emoționante, cu atât mai mult cu cât scriitoarea prezintă cu naturalețe și umor, ca un nou Ion Creangă, fapte reale, șocante, pentru oamenii obișnuiți.
Evenimentul este organizat de „Aproapele meu”, „Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință” și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), Filiala Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare