Cultură

BRAȘOV. „Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților” au fost scoase la lumină

  • COSTUME TRADITIONALE MAGURA-333_257210.jpg
  • COSTUME TRADITIONALE MAGURA-153_257211.jpg
  • COSTUME TRADITIONALE MAGURA-27_257212.jpg
 

Timp de cinci săptămâni, membrii echipei Centrului de Ecologie Montană din Moieciu de Sus, împreună cu istoricul și etnograful dr. Ioan Praoveanu, au explorat comunele și satele din zona Bran-Moieciu-Fundata (Poarta Carpaților) în căutarea de elemente de patrimoniu textil și de lăzi de zestre păstrate și colecționate de oamenii locului. Străbătând dintr-un colț în altul Poarta Carpaților, echipa de implementare a proiectului ”Lăzile de zestre din Poarta Carpaților” a derulat o amplă muncă de cercetare a patrimoniului cultural textil specific zonei Bran și a urmărit identificarea acelor persoane care încă mai practică meșteșuguri tradiționale din sfera activităților de prelucrare a fibrelor textile – țesut, broderie, prelucrarea pieilor -, dar și alți practicanți de meșteșuguri tradiționale specifice locului.

Demersul proiectului urmărește punerea în valoare a unei părți însemnate din patrimoniul cultural material și imaterial brănean, în special a costumului popular tradițional, care este puternic influențat de localizarea arealului la confluența dintre Ardeal și Muntenia.

„Prin intensa acțiune de documentare etnografică și vizuală a costumelor tradiționale din Bran-Moieciu-Fundata, am reușit descoperirea unor adevărate comori patrimoniale păstrate de oamenii locului în lăzile de zestre și în colecții personale. Astfel, cinci colecționari din Poarta Carpaților și din muncipiul Brașov ne-au pus la dispoziție peste 30 de costume tradiționale brănene pentru a fi cercetate și fotografiate, iar rezultatele acestei acțiuni de documentare se vor regăsi în broșura culturală realizată de Centrul de Ecologie Montană, dedicată portului brănean, și care va fi lansată în luna octombrie. Fotograful proiectului, Alina Bobu, a realizate câteva sute de fotografii, cele cinci sesiuni foto desfășurându-se la Măgura, Moieciu de Sus, Fundata, Șirnea în gospodăriile colecționarilor sau în casele muzeu create de unii dintre aceștia – Muzeul școală din Măgura al actriței Angela Amecke, Muzeul Stoian din Fundata, Muzeul sătesc al familiei Voinescu din Șirnea”, a declarat Ramona Ganea, manager de proiect. Protagoniștii fotografiilor sunt oameni ai locului, proprietarii colecțiilor, voluntari ai Centrului de Ecologie Montană, dar și turiști străini dornici să experimenteze viața tradițională locală (Belgia, Franța, SUA, Germania și Spania). Fotografiile urmăresc evidențierea frumuseții și unicității elementelor de port, cu accent pe detalii ale cusăturilor, simbolisticii folosite de femei în realizarea pieselor de costum, schimbările de stil survenite pe parcusul timpului, precum și asemănările evidente cu costumul din Muscel. Vedetele procesului de documentare etnografică au fost Fota de Moieciu – piesa vestimentară care distinge portul brănean de toate celelalte costume tradiționale românești -, dar și câteva cămăși și ii vechi de mai bine de 100 de ani. Tot acest demers vizual va fi transpus la mijlocul lunii octombrie într-o expoziție itinerantă de fotografie, care va poposi în municipiul Brașov și în București.

Valorile tradiționale vor fi transpuse și în lumea digitală

Peste 15 dintre motivele și semnele cusute și țesute pe piesele tradiționale brănene au fost preluate de Antonela Lungu de la comunitatea „Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi”și sunt în acest moment într-un proces de digitizare și vectorizare; rezultatele se vor regăsi curând într-un album de modele pe site-ul CEM.
Tot în această perioadă au fost identificați și opt artizani care practică diverse meșteșuguri tradiționale specifice zonei Bran (țesut, broderie și cusături port popular, prelucrarea pielilor, șițari, dulgheri etc) și care alături de muzeele amintite se vor regăsi ca puncte de atracție culturală locală pe cele două rute cultural-turistice create prin proiect și transpuse într-o hartă. Pentru promovarea acestor rute culturale, în octombrie și noiembrie vor fi organizate de CEM, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și a Ministerului Truismului, două infotripuri adresate persoanelor influente în zona turismului cultural național (bloggeri, jurnaliști, tour-operatori de turism incoming etc).

Proiectul cultural „Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaților” este implementat de Fundația Centrul de Ecologie Montană, în perioada iulie-noiembrie 2018, în cadrul sesiunii a II-a de finanțare proiecte culturale a Administrației Fondului Cultural Național, aria tematică Patrimoniul cultural imaterial.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare