Cultură

BRAŞOV. Colocviu cultural pentru cadrele didactice care vor să predea „altfel”

 

Grupul pentru Inițiativă Locală Corona invită cadrele didactice să participe la colocviul cu tema „Comunicarea interculturală – temă prioritară pentru educația publică”.

Colocviul va avea loc astăzi, în Mansarda Casei Baiulescu, între orele 16.30 şi 18.45. Participarea este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.
Participanții vor avea la dispoziție un set de instrumente de gândire critică, necesare pentru a ajuta elevii să integreze, într-un mod constructiv, pluralismul cultural ce caracterizează comunitatea în care ei trăiesc și se dezvoltă.  Cadrele didactice vor dobândi o înțelegere nuanțată a diversității culturale. „Organizăm acest colocviu considerând important ca elevii de astăzi, în calitate de cetățeni și ca decidenți de mâine, să înțeleagă cât mai devreme și provocările și avantajele unei realități multiculturale. Mulți dintre concetățenii adulți de astăzi ignoră astăzi aceste aspecte. Dar având în vedere misiunea publică a educației, considerăm important ca profesorii să fie ajutați în misiunea obligatorie ce le revine, de a forma elevii în spiritul bunei conviețuiri sociale într-un spațiu public comun”, a declarat sociologul Angela Dobrescu, coordonatorul proiectului.

Programul colocviului
Orele 16.30 – 17.30:  Expunere, întrebări și răspunsuri.
Prezentarea va fi susținută de lector univ. dr. Cristian Pralea, la departamentul de Studii Americane, Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania.  Cristian Pralea deține un doctorat în domeniul Studii culturale, la Universitatea de Stat Bowling Green, din Ohio (SUA).

Orele 17.45 – 18.45
Secțiunea 1:
Dezbatere despre principii și valori, despre o structurare mai eficientă a comunicării interculturale într-o comunitate multiculturală, în general.
Tematica discuțiilor va fi utilizată ulterior în medierea relației cu publicul școlar participant la reprezentațiile din proiectul „Educație pentru patrimoniu prin reprezentații de teatru forum“, derulat cu cofinanțarea Consiliului Județean Brașov. În cadrul acestui proiect vom propune liceenilor sceneta Șerbet de fructe, ce este interpretată de trupa Liceului Aprily Lajos din Brașov, cu colaborarea unor elevi actori de la Școala Profesională Germană Kronstadt.

 
Secțiunea 2:
Dezbatere asupra unui studiu de caz: situația comunității culturale din Săcele, jud Brașov, în mod special interesantă prin eterogenitate culturală din cartierele Baciu, Turcheș, Cernatu, Satulung, Gârcin.
Tematica discuțiilor va fi ulterior transferată în mediul școlar prin ședințele de lucru cu cadrele didactice din 4 instituții de învățământ partenere din Săcele, jud Brașov, în cadrul proiectului „Să-ce-le-brăm diversitatea”, realizat cu sprijinul Primăriei Săcele, care va propune un concept nou de predare a istoriei locale pe înțelesul copiilor.

Moderator:  dr. Angela Dobrescu, sociolog, manager cultural.
.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare