Cultură

BRAŞOV. Clasa de folclor de la Liceul de Muzică, în spectacol aniversar

 

Foşti şi actuali elevi ai Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” îi invită pe cei care iubesc folclorul la un concert special, mâine, la Casa Armatei, pentru a sărbători împreună 25 de ani de la înfiinţarea Catedrei de folclor.

În 1991, prof. Victor Ionescu, ce acum se pregăteşte să predea ştafeta colegilor mai tineri, înfiinţa o clasă de instrumente populare, la liceul de muzică. I s-au alăturat alţi trei pe parcurs şi împreună i-au învăţat pe 60 de elevi să cânte la trei instrumente specifice. Cu cei 60 de care au învăţat folclorul altfel s-a născut o orchestră populară „Rapsodia” – cu nenumărate spectacole la activ, în Europa şi Asia. Acum vorbim despre catedra de suflători, percuţie, instrumente populare a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea”.

Sărbătorirea a a început încă din ianuarie, iar mâine se va mai consuma un eveniment special, pregătit împreună cu elevii care studiază cele trei instrumente şi gândit pentru braşovenii care iubesc folclorul. Concertul aniversar va avea loc începând cu ora 17.00, la Casa Armatei, în Sala Coloanelor.
„Cu această ocazie vor fi oferite diplome de partea Primăriei Municipiului Braşov, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov şi a Liceului Vocaţional de Muzică «Tudor Ciortea» Braşov. În concert vor evolua cei mai reprezentativi elevi ai clasei, dar şi foşti elevi sau membri ai Orchestrei «Rapsodia», acum instrumentişti profesionişti. Orchestra va evolua sub conducerea unui talentat absolvent al clasei, actualul profesor Liviu Ioan Iosif”, a precizat prof. Victor Ionescu.
„Sunt emoţionat pentru că este un bilanţ pentru mine şi vedem ce a fost bine, ce n-a fost – pentru că sunt şi multe minusuri pe care le înţeleg. Cred că dacă aş lua-o acum de la capăt, cu experienţa pe care o am, probabil procentajul elevilor care au reuşit în domeniul instrumentelor populare nu ar fi de 40%, ar fi spre 70 sau 80%. Am căpătat experienţă, am făcut rost de o mulţime de materiale, pentru că în domeniul instrumentelor populare biblioteca este foarte restrânsă şi din cauza asta a trebuit să adaptăm din domeniul flautului sau al viorii, dar am reuşit şi ceea ce este extrem de important, s-a conturat o clasă. Am început singur şi acum suntem patru profesori. Mă bucur că doi dintre ei au fost elevii mei, iar un altul a colaborat la Orchestră ani de zile şi s-a hotărât să abandoneze profesia lui de inginer şi a făcut Facultatea de Muzică şi este profesor de acordeon. Îmi doresc ca ei, colegii mei, să ducă mai departe clasa. De asemenea, prin poziţionare şi prin experienţa pe care o avem aş dori să devină Braşovul un centru metodologic de predare a instrumentelor populare, cu ajutorul celorlalţi profesori din ţară”, a mai spus prof. Victor Ionescu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare