Cultură

BRAŞOV. Alt fel de tradiţie la „Focul lui Sumedru”

  • sumedrupliant.jpg
 

„Focul lui Sumedru”, o sărbătoare veche de sute de ani, la care participă toate suflarea satului Şirnea, primul sat turistic al României, va avea loc în noaptea 25/26 octombrie. Astfel, în jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate şi resturi vegetale, se adună întreaga suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu’ lui Sumedru!”. Femeile împart covrigi, nuci şi mere. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile. Sărbătoarea are origini foarte vechi, iar focurile se aprindeau pentru „încălzirea spiritelor care apăreau pe pământ în această perioadă a anului”. Focul are rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncă cu tăciuni aprinşi. Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o divinitate pastorală, protector al păstorilor.

Sesiune de pictură „Focul lăuntric”

De asemenea, manifestarea tradiţională este prilej pentru o sesiune de pictură sub genericul „Focul lăuntric”. Este vorba despre artiștii reuniți în grupul „Noima”: Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu, Ciprian Bodea și Cosmin Frunteş. Acum doi ani, dintr-o inspirație de moment, pictorii din grupul „Noima”, aflați în satul Șirnea pentru a schița agenda proiectelor comune viitoare, au ieșit în noaptea din 25 spre 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, la obiceiul Focul lui Sumedru, pe dealuri, la o sesiune de pictură nocturnă în aer liber. Scânteia focului dedicat Sfântului Dumitru a fost purtată apoi în atelierele fiecăruia din membrii grupării, de la Timișoara la Brașov, din Deva în Houston. A rezultat o serie de studii (foto), mare parte din acestea prezente în expoziția „Fire”, care a ajuns şi la Braşov. 

Programul sărbătorii
– ora 15.00 – Vecernia Sf. Dimitrie la Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Şirnea;
– ora 16.30 – Şezătoare pe tema „Focul lui Sumedru. Legenda Branului şi tradiţii populare” la Muzeul Nicolae Frunteş;
– ora 18.00 – Recital de poezie „Focul lui Sumedru” în volumul Prescuria la Chilia Prescuriilor, în lectura autorului;
– ora 19.00 – Aprinderea focurilor şi împărţirea darurilor pe Dealul Păltiniş.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare