Cultură

BRAŞOV. Alexandru Tomescu aduce Stradivarius Experience 2.0

 

Cunoscutul violonist Alexandru Tomescu susține mâine, la Braşov, un recital solo cu vioara sa Stradivarius Elder-Voicu, în incinta Catedralei Romano – Catolice (foto) de pe Mureşenilor, invitat special la acest eveniment muzical fiind artistul vizual Ana Munteanu. Regalul de sunet şi de imagine este cu intrare liberă.

Evenimentul face parte din Turneul Internațional Stradivarius – Experience 2.0, pe care Alexandru Tomescu îl derulează în perioada 7 mai – 5 iunie 2016, o nouă călătorie muzical – culturală, ce îl va purta în 15 centre culturale din Romania dar și Franța, Israel, Ungaria. Alături de pictorița Ana Munteanu din Republica Moldova, Experience 2.0 este un turneu muzical care îmbină muzica clasică interpretată de violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, cu pictura în nisip (sand-art) și proiecții video, într-o serie de concerte susținute în catedralele romano-catolice și spații neconvenționale din 15 orașe din România.

Turneul Internațional Stradivarius – Experience 2.0 – 2016, aflat la a noua ediţie, aduce o componentă inovativoare muzicii clasice. Sunetele perfecțiunii viorii Stradivarius Elder-Voicu se vor auzi in zidurile secularelor catedrale într-un recital de vioară solo interpretat de Violonistului Alexandru Tomescu, abordând un repertoriu dificil și foarte îndrăzneț, cu lucrări marcante de secol XX, creații ale compozitorilor Bela Bartok, Serghei Prokofiev și Vasile Filip, susținut de o serie de proiecții video a picturilor în nisip (sand-art) create de artista Ana Munteanu. 

Repertoriul propus publicului în acest an este Bela Bartok, Sonata pentru vioara solo (1944) – Yehudi Menuhin este cel care i-a comandat lui Bartok această lucrare și a cântat-o în primă audiție la Carnegie Hall, New York, Serghei Prokofiev, Sonata pentru vioara solo – compusă tot în aceeasi perioadă, în 1947. Inițial era gândită să fie cântată de mai mulți violoniști, la unison. Este scrisă într-un stil clasic, dar cu binecunoscutele accente specifice lui Prokofiev. Suita Românească de Vasile Filip – 6 capricii în stil românesc pentru vioara solo este poate cea mai directă lucrare din program. Trimiteri folclorice, sugerate și de titlurile părţilor: Doinind, Țărăneasca, Hora și Bătuta.
Toți cei trei compozitori aleși în acest recital s-au inspirat din folclor, însă acesta a fost trecut prin filtrul personalității lor.

Acest regal de sunet și imagine le dă întâlnire iubitorilor muzicii clasice, sâmbătă, 21 mai, de la ora 20.00, în Catedrala Romano-Catolică de pe Mureşenilor. Intrarea este liberă.

În acest an, Turneul Internațional Stradivarius – Experience 2.0 – este dedicat construirii Centrului Cultural Internațional de Muzică și Arte Frumoase – „George Enescu” – Mihăileni / Botoșani, locul în care se află Casa Memorială „George Enescu” restaurată în 2015. Acest Centru Cultural va permite accesul tinerilor din comunitatea locală la educație culturală, arte frumoase și bun gust și are scopul de a sprijini din timp, în mod eficient, viitoarele talente ale României. „Ne propunem colectarea de fonduri în cadrul Turneului pentru a ajuta la unui centru cultural care să poată fi folosit în crearea de evenimente culturale și educaționale internaționale-“ – spune Alexandru Tomescu, unul dintre Ambasadorii acestei cauze.

Donații se pot face în contul deschis de Fundația Culturală „REMEMBER ENESCU”: CONT IBAN – RO85 BRDE 410S V567 2662 4100, cont în RON, deschis la BRD-S.G.

Alexandru Tomescu este  artistul care a creat o revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice formă de muzică. A câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini” sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”. Alexandru Tomescu a câștigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara Stradivarius  Elder Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate viori Stradivarius din lume. În momentul în care a primit această vioară, Tomescu și-a asumat angajamentul de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul acestui instrument.

Cu o carieră fantastică în Europa și în lume, succese în săli precum: Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză și fără partitură – cele mai ample și dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe,  Bach.

Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică. Proiectul „Paganini — înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui, a fost momentul în care violonistul și-a regândit identitatea și care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câțiva ani, acela spre schimbarea percepției existente în România asupra muzicii clasice. Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite, fiind capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton. În turnee care cuprind zeci de orașe, violonistul se bucură de o audiență uriașă, biletele la concertele sale fiind vândute cu mult înainte, iar sălile arhipline au aproape mereu nevoie de suplimentarea locurilor.

„După o fructuoasă carieră internațională în care a concertat pe prestigioase scene de pe mai multe continente, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naționale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private — Turneul Stradivarius. Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu este, din anul 2011, prim violonist al Cvartetului cameral «Ad Libitum», ansamblu de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani”, precizează organizatorii.

Violonistul Alexandru Tomescu ajunge acum la o forma esențializată a muzicii, se află  într-o continuă căutare a perfecțiunii, care l-a dus în ultimii ani în zona spectacolelor sincretice, combinând muzica cu proiecții video sau teatru non-verbal. „Programul pe care îl propun în această a noua ediție a Turneului Internațional Stradivarius – Experience 2.0”  este poate cel mai îndrăzneț și mai dificil de până acum. Visez la sonata de Bartok de peste 20 de ani. Iată că a venit momentul să o prezint publicului din România, alături de alte lucrări marcante ale secolului XX, având-o alături de mine pe scena pe Ana Munteanu, un artist cu o creativitate și o imaginație ce m-au cucerit din prima clipă”, spune Alexandru Tomescu.

Ana Munteanu a absolvit, în 2004, Școala de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișină, iar în 2008 a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. În 2010 a obținut titlul de „Master of Arts”. În prezent este lector superior la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. Pe lângă pregătirea studenților, Ana Munteanu efectuează diverse tehnici și metode de reprezentare plastică (pictură, pictură monumentală, Sand Art).

Artista a participat la expoziţii naţionale şi internaţionale organizate de Ministerul Culturii, UNESCO, Uniunea Artiştilor din Republica Moldova, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova. De asemenea, picturile ei sunt prezente în numeroase colecții particulare din SUA, Italia, Franța, România, Cehia și Moldova.

Sand Art este un proces prin care artistul creează o serie de imagini folosindu-se de nisip. Combinate, acestea construiesc o poveste și permit publicului să urmărească în direct, actul creator al artistului.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare