Cultură

Anim’est se întoarce la BRAŞOV şi se adresează tuturor vârstelor! „Animaţia nu înseamnă doar desene animate”

 
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Animaţie Anim’est va începe mâine seară, la Braşov, cu susţinerea Primăriei, care a finanţat o mare parte din proiectul cultural. 
Festivalul are loc în perioada 30 iunie – 3 iulie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta şi se adresează braşovenilor şi turiştilor de toate vârstele. 
 
„Anul acesta îmbinăm imaginea și sunetul prin proiectarea celor mai noi și apreciate filme de animație pe plan internațional, organizarea atelierelor de creație pentru copii și a concertelor de muzică live, susținute de trupele Orkid și Environments. De asemenea, publicului brașovean îi sunt pregătite și două nopți de excepție, Creepy Animation Night (n.r. vineri, de la miezul nopţii, fiind proiectate filme horror) și Animusic Night (n.r. sâmbătă, tot de la miezul nopţii, fiind proiectate videoclipuri animate), dar și cele mai noi proiecte ale Animation Worksheep, primul atelier internațional de animație din România”, a explicat Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.
 
Festivalul începe cu „Băiatul fantomă”
Festivalul va începe cu lungmetrajul „Băiatul fantomă” (Phantom Boy) 2015, mâine (joi, 30 iunie), de la orele 21.30, în Piaţa Sfatului. Este vorba despre o coproducție Franța-Belgia a studioului Folimage, realizată de Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol, regizorii animației nominalizate la Oscar, „A Cat in Paris”. Filmul ilustrează aventura miraculoasă a unui băiețel de 11 ani și superputerea sa neobișnuită, prin care încearcă să salveze orașul New York, potrivit sursei citate.
 
Un alt film cu care se mândresc organizatorii este „Povestea prinţesei Kaguya” (Kaguyahime no monogatari) 2013, o producţie despre provocările unei fetiţe găsite într-o tulpină de bambus şi crescută de un tăietor de bambus şi de soţia lui, pentru ca apoi să devină o tânără fermecătoare pusă în faţa destinului ei. Filmul este produs de renumitul studio japonez Ghibli și regizat de Isao Takahata, bazându-se pe un scenariu inspirat din legenda „Povestea tăietorului de bambus” a folclorului japonez.
 
Este de menţionat că filmele pentru adulţi vor fi subtitrate, iar cele pentru copii (de la Reduta) vor fi dublate live, în sală.
 
Acces liber în Piaţa Sfatului
Accesul la proiecţiile din Piaţa Sfatului este liber, în timp ce biletul pentru evenimentele găzduite de Centrul Cultural Reduta va costa 5 lei (elevii, studenţii şi pensionarii vor avea intrarea gratuită). Pe de altă parte, participarea la Creepy Animation Night şi Animusic Night va costa 10 lei.
 
„Nu toate animaţiile sunt pentru copii, unele pot fi chiar nocive pentru ei. Nu orice animaţie este desen animat”, a subliniat Vlad Ilicevici, sfătuindu-i pe părinţi să verifice care dintre animaţii pot fi vizionate şi de minori (pe site-ul animest.ro).
 
Finanţare de 73.100 de lei de la bugetul local
Anim’est Braşov este organizat de Asociaţia Este’N’Est şi de Asociaţia Animest, cu sprijinul Primăriei Braşov şi al Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu Centrul Cultural Reduta.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a informat că Municipalitatea finanţează evenimentul cu 73.100 de lei, din totalul de 99.500 de lei. „Este al treilea an de parteneriat şi al doilea de finanţare”, a precizat reprezentantul Primăriei.
Amintim că anul acesta a fost aprobat un buget de un milion de lei pentru susţinerea proiectelor culturale, iar la prima sesiune zece proiecte au obţinut finanţare (în total 614.976 de lei), iar la a doua sesiune alte nouă proiecte, printre care şi Anim’est au obţinut finanţare (în total 377.994.4 lei). Astfel, aproape întregul milion de lei s-a dus către proiectele culturale. Este vorba despre o sumă dublă faţă de anul trecut.
 
Program:
 

JOI 30 IUNIE

Piața Sfatului

21:30 Băiatul-fantomă / Phantom Boy (84′); +12

VINERI 1 IULIE

Centrul Cultural Reduta

12:00 Program MINIMEST 1 (60′); +3

24:00 Creepy Animation Night cu Orkid Psycho Impro; +18

 

Piața Sfatului

21:00 Concert Orkid de warm-up Creepy Animation Night

22:00 Fură steagul, salvează Luna / Capture the Flag (97′); +6

SÂMBĂTĂ 2 IULIE

Centrul Cultural Reduta

12:00 Program MINIMEST 2 (60′); +6

14:00 La capătul lumii / Tout en haut du monde (81′); +9

16:00 Best of Anim’est 2015 – Palmaresul ediției a X-a Anim’est București (101′); +16

18:30 Povestea prințesei Kaguya / Kaguyahime no monogatari (137′); +9

24:00 AniMusic Night cu electric concert RoadkillSoda; +16

 

Piața Sfatului

21:00 Warm-up Music Videos

22:00 Micul Prinț / The Little Prince (108′); +6

DUMINICĂ 3 IULIE

Centrul Cultural Reduta

12:00 Pim și Pom: Marea aventură / Pim & Pom: The Big Adventure (70′); +6

14:00 Mune, gardianul lunii  / Mune, le gardien de la lune (85′); +6

16:00 Romanian Re:Animation (80′); +14

18:00 Animation Worksheep Special Screening (60′); +16

20:00 Muntele magic (87′); +14

Piața Sfatului

21:30 Warm-up Music Videos

22:00 Battledream Chronicle (108′); +9


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button