Coronavirus

Ursula von der Leyen: UE trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării antiCOVID / Update. Rafila: „Eu aș fi puțin mai reținut”

 

Șefa Comisiei Europene, Ursual von der Leyen, a declarat astăzi că Uniunea Europeană trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării antiCOVID, pentru a face față răspândirii în Europa a noii tulpini de coronavirus, Omicron (în condițiile în care nici nu se știe cât de eficiente sunt actualele vaccinuri împotriva acestei tulpini), potrivit The Guardian.

Ursula von der Leyen a declarat că cele 27 de state membre UE ar trebui să accelereze procesul de administrare a dozei booster și a susținut statele europene care au reintrodus temporar obligativitatea prezentării unui test PCR negativ chiar pentru cetățeni proveniți din blocul comunitar.

Întrebată dacă susține guvernul Greciei care a anunțat amenzi de până la 100 de euro lunar pentru persoanele de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat, președintele Comisiei Europene a declarat că ritmul de răspândire a bolii și ritmul lent de vaccinare antiCovid în unele părți ale Uniunii Europene arată că ar trebui luată în calcul impunerea obligativității vaccinării, relatează The Guardian.

Dacă mă întrebați pe mine care era opinia mea acum 2-3 ani, nu mi-aș fi imaginat că voi fi martoră la ceea ce vedem acum, această pandemie îngrozitoare. Avem însă vaccinurile, vaccinurile care salvează vieți și acestea nu sunt folosite corespunzător peste tot. Și acest lucru ne costă… vine la pachet cu un cost uriaș la nivelul sănătății publice”.

Dacă te uiți la cifre, în prezent avem 77% dintre adulții UE vaccinați. Dacă iei în calcul întreaga populație UE, avem 66%. Și asta înseamnă că o treime din populația Uniunii Europene nu este vaccinată împotriva Covid. Adică 150 de milioane de oameni”, a mai spus ea.

Este enorm. Nu oricine poate fi vaccinat, spre exemplu, copiii sau persoanele cu condiții medicale speciale. Însă majoritatea (dintre cei nevaccinați–n.red) pot și, de aceea, cred că este de înțeles și oportun să mergem cu dezbaterea în această direcție”, a mai declarat ea.

Cum putem încuraja și eventual cum putem gândi măsura obligativității vaccinării în UE, asta trebuie să discutăm. Este nevoie de o abordare comună, dar este o discuție pe care cred că trebuie să o avem”, a mai spus ea.

Grecia a anunțat ieri că va face obligatorie vaccinarea COVID-19 pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, potrivit Reuters. Austria a fost prima țară UE care a decis să introducă obligativitatea vaccinării antiCovid începând cu februarie 2022. În Germania, noul guvern ia în calcul o măsură similară.

Update

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat astăzi declarația președintei CE.

„Sunt tot felul de discuții. Eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru – trebuie să vedem, în contextul emergenței acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării”, a spus el.

„Și acum pledez în continuare (pentru vaccinare – n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă dorește să aibă sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei cu boli cronice din familie. În ceea ce privește obligativitatea vaccinării sunt discuții în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective”, a mai spus ministrul român.

 

VEZI ȘI:

Președintele Iohannis, mesaj pro-vaccinare și de 1 Decembrie


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare