Coronavirus

CORONAVIRUS. Scrisoare deschisă semnată și de un doctor din BRAȘOV: „Nu vom accepta să fim noi aceia care vom răspândi boala / Este în afara legilor medicinii și ale celor omenești”

 

Șase medici din București, Brașov, Craiova, Pitești, Miercurea Ciuc și Târgu Mureș au lansat ieri o scrisoare deschisă prin care solicită, printre altele, ture de maxim 6-8 ore, cât ar fi eficiente echipamentele de protecție, pentru a nu ajunge în situația în care cadrele medicale transmit chiar ele infecția COVID-19. „Turele trebuie sa aibă exact durata valabilității echipamentelor de protecție, în niciun caz mai mult, căci atunci protecția este doar de formă, fiind ineficientă. Ture de maxim 6-8 ore, deci!”, se arată în scrisoare.
Scrisoarea este semnată, de la Brașov, de doctorul Dan Grigorescu, șeful Secției de chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență.
Cei șase medici subliniază că nu se tem de „bătălia cu boala” și că nu vor „dezerta”, dar că nu vor accepta nici să fie ei cei care vor răspândi boala sau care îi vor vulnerabiliza pe pacienți.

Redăm întreaga scrisoare:

„Suntem Medici.
Ca vocație, ca profesie, ca destin, suntem medici.
Nu ne temem de nicio bătălie cu boala, oricât de cumplită ar fi ea.
Nu ne vom da niciodată înapoi, nu vom dezerta.
Vom lupta cu tot ce avem la îndemână: cu cunoștințele noastre, cu mintea noastră, chiar și cu trupurile noastre.
Vom face scut în fața bolii, apărându-i pe pacienții noștri cu tot ce putem și cum putem mai bine.
Dacă asta va însemna și materiale de protecție, medicamente și aparatură vitală, asta nu mai ține însă de noi. Noi nu ne dorim decât să fim protejați conform nivelului de contagiozitate a acestei boli.
Nu vom accepta însă ca în această bătălie să fim noi aceia care vom răspândi boala sau cei care vor vulnerabiliza pacienții, căci această poziție pe care am fi siliți să o acceptăm este în afara legilor medicinii și ale celor omenești, deopotrivă:

Argumente:
1.Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus este contagios.
Indiferent ce simptome are… ușoare, medii sau severe, medicul tot contagios este.
El va intra, inerent, în contact cu pacienții, fie ei CoViD-negativi, fie CoViD-pozitivi.
În prima situație, dacă pacientul nu a fost încă infectat, contactul direct cu un medic deja infectat, care fie va sta în preajma sa, fie îl va consulta, va fi unul extrem de contagios.
Organismul pacientului fiind vulnerabil, infecția va avea consecințe extrem de grave, mergând până la insuficiență respiratorie acută.
În a doua situație, interacțiunea pacientului infectat cu medicul/medicii infectați, va accentua încărcătura virală a pacientului respectiv, sporindu-i enorm riscul de agravare a bolii.
Vorbim despre pacienți foarte vulnerabili, cu afecțiuni preexistente severe, precum diabet, afecțiuni oncologice, boli respiratorii.

2. Un medic bolnav nu poate lucra eficient în nicio situație, cu atât mai puțin în situații critice, de maximă încărcătură somatică și emoțională. În aceste condiții nu ai cum să poți consulta, opera, diagnostica, fără riscul de a greși mai mult decât de obicei.
Și poți greși grav. De exemplu, în cazul unui chirurg, orice mișcare neconformă poate genera efecte ireparabile, ireversibile…
De ce există în lumea asta, dreptul la concediu de boală, dacă lucrurile nu stau așa?

3. Există mai multe tipuri de virus SARS-CoV-19 (tulpini, cum le numesc specialiștii).
Noi știm de două: “S” și “L”.
Dacă ești infectat cu una dintre ele, nu înseamnă că nu te poți infecta cu cealaltă.
Ce sens are să crești riscul, punând în contact un medic pozitiv, cu un pacient pozitiv?

4. Medicul român este și el cetățean cu drepturi depline. În plus, e și cetățean european. Are dreptul la sănătate și la viață ca orice alt cetățean și nicio ordonanță de urgență din lumea asta nu poate suspenda acest drept.
Dacă dreptul la viață este un drept fundamental al omului, atunci acesta este negat atunci când cineva obligă un bolnav să muncească, determinându-i agravarea bolii, cu atât mai mult în cazul infecției cu Coronavirus. Riscul de deces este mult mai mare la personalul sanitar, conform cifrelor din statisticile mondiale.

5. Un medic mai puțin în luptă înseamnă un deficit enorm.
Suntem 3 medici la mia de locuitori in România. Să scoți din front acum medici prin măsuri iraționale este de-a dreptul iresponsabil.
Dacă medicul moare, urmare a faptului că organismul său nu a suportat dublul stress al bolii și al muncii în condiții de dezastru, cine răspunde ?
Cine va trata miile sale de pacienți, anual?

Soluții:

1. Înființarea de urgență de spitale modulare, de campanie, cu circuite trasate de infectioniști și epidemiologi ce vor putea trata în condiții optime pacienții cu CoVid-19 .
Avem suficiente locații ce pot fi transformate și adaptate acum în România.

2. Rotirea personalului medical expus în permanență la contagiune.
Turele trebuie sa aibă exact durata valabilității echipamentelor de protecție, în niciun caz mai mult, căci atunci protecția este doar de formă, fiind ineficientă.
Ture de maxim 6-8 ore, deci!

3. Personalul corona-pozitiv va trebui să beneficieze de îngrijiri medicale și de măsuri de izolare similare cu cele ale oricărui cetățean. După negativare, oricare dintre noi poate merge în luptă. Dar numai după ce nu mai este pacient.

Suntem medici și ne asumăm riscurile acestei meserii oricand și oriunde.
Mai puțin unul: acela de a face rău pacienților noștri , îmbolnăvindu-i cu SARS-CoV-2!

Acest risc și-l vor asuma, în fața istoriei și a poporului român, doar cei ce vor decide să îi trimită pe medicii CoViD-pozitiv într-o luptă nici pe departe dreaptă.

28.03.2020
Dr Livia David, Dr Manuela Predila, dr Alina Martau, Dr Bogdan Lazescu, Dr Albert Claudiu, dr Grigorescu Dan, medici în România

28.03.2020

#MinisterulSanatatii
#GuvernulRomaniei
#PresedentiaRomaniei
#ColegiulMedicilorRomania

Pentru toti cei ce se identifică.. puteti semna”, scrie textul postat pe Facebook (vezi AICI).

În urma postării, zeci de medici au anunțat că semnează și ei scrisoarea deschisă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare