Coronavirus

CORONAVIRUS BRAȘOV. Decizia CJSU pentru toate localitățile. Lista restricțiilor valabile încă 14 zile

 

După ce, în 25 octombrie, au intrat în vigoare noile restricții, menite, teoretic, să prevină și să combată pandemia, aprobate de Executiv prin H.G. nr. 1130 din 22 octombrie și completate de H.G. nr. 1161 din 25.10.2021, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Braşov s-a reunit pentru a constata incidenţa în toate localităţile din judeţul nostru, dar şi pentru a dispune aplicarea prevederilor aprobate la nivel național.
Măsurile dispuse de CJSU au fost valabile timp de 14 zile, situaţia epidemiologică în toate cele 58 de localităţi din judeţul Braşov fiind reevaluată astăzi, când a fost emisă HCJSU nr. 217:

„Art.1 Se constată, la data de 07.11.2021, incidența cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în unitățile administrativ-teritoriale din județul Brașov, potrivit anexei ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.2 Începând cu data de 08.11.2021, ora 0:00, în unitățile administrativ-teritoriale din județul Brașov se vor aplica, pentru o perioadă de 14 zile, măsurile prevăzute în H.G. nr. 1090 din  06.10.2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, modificată și completată prin H.G. nr. 1130 din 22.10.2021 și H.G. nr. 1161 din 25.10.2021.

Art.3 În unitățile administrativ-teritoriale din județul Brașov, măsurile prevăzute la art.2 se vor aplica indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile.

Art.4 În condițiile în care nu se constată o creștere substanțială a incidenței cumulate a cazurilor de COVID-19 la nivelul unităților  administrativ-teritoriale din județul Brașov,  prezenta hotărâre urmează a fi reevaluată la finalul perioadei menționate la art 2”.

Hotărârea de astăzi era previzibilă, de vreme ce măsurile dispuse la niel național sunt valabile timp de 30 de zile, iar constatarea incidenței a devenit inutilă, întrucât acestea se aplică uniform, indiferent de rata de infectare.

Aceleași restricții sunt valabile și la Sânpetru – unde rata este astăzi 13,87/1000, și la Lisa, unde este zero.

Reamintim regulile valabile și în următoarele 14 zile:

Certificatul digital (certificatul verde COVID) este necesar pentru accesul în majoritatea spaţiilor publice, cu excepţia poştei, a tribunalelor, a parchetelor, magazinelor alimentare şi farmaciilor, dar și a băncilor.
Adică e necesar în mall, centre comerciale, parcuri comerciale, magazine mari specializate (bricolaj, gen Brico, Hornbach, Dedeman, Leroy Merlin; electronice: Altex, Media Galaxy, Pepco, Decathlon, Jumbo)
  • la Primărie, pentru buletine (inclusiv viză de flotant) și căsătorii, dar NU la certificate de naștere și de deces; la Prefectură, cu excepția apostilei, la Pașapoarte, Permise și Înmatriculări Auto, DAR se poate intra și pe baza unui test rapid (valabilitate 48 de ore) sau PCR (valabilitate 72 de ore): la taxe şi impozite, direcţia paşapoarte, evidenţa persoanelor, inclusiv cele din centrele comerciale.
Acces permis strict pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, care au certificat digital:
  • Magazine (nu alimentare), cinematografe, săli de sport, de fitness, de jocuri, piscine interioare, concerte, spectacole, locuri de joacă, săli de jocuri, târguri, bâlciuri, muzee, biblioteci, librării. Toate cele enumerate mai sus pot funcţiona doar cu 30% capacitate şi doar în intervalul orar 5:00 – 21:00.
  • Restaurante şi cafenele. Acestea pot funcţiona la o capacitate de 50%, doar în intervalul orar 5:00-21:00. Totuşi, le este permis să facă livrări la domiciliu şi între orele 21:00 și 5:00.
  • Hoteluri, centre comerciale
Acces permis fără condiţii, pentru toată lumea:
  • spitale, clinici medicale (de stat);
  • magazine alimentare (nu cele din centrele comerciale), care vor funcţiona strict în intervalul orar 5:00-21:00;
  • biserici (cu respectarea distanţării sociale şi a măsurilor sanitare);
  • activităţi recreativ sportive în aer liber (maximum 10 persoane);
  • farmacii, benzinării (pot avea program non-stop);
  • instanţe de judecată, secţii de poliţie (program normal, fără vizitatori, însoţitori);
  • instituţii/firme private (cum ar fi saloane de coafor, masaj, bănci etc.) – limita trebuie să fie de maximum 50 de persoane, cu tot cu angajaţi;
  • instituţii publice, pentru: (urgenţe) emitere certificat de deces, certificat de naştere etc, pentru a ridica pensii, alocaţii, ajutoare sociale (inclusiv ajutorul de încălzire) etc.
Sunt închise/interzise pentru toată lumea:
  • baruri, cluburi, discoteci;
  • nunţi, botezuri (e vorba de petreceri), evenimente private.
Restricţiile de acces nu se aplică minorilor sub 12 ani, dar numai dacă sunt însoţiţi de un adult care prezintă un certificat verde cu dovada vaccinării complete sau a trecerii prin boală.
Deci, dacă un copil ce are sub 12 ani vrea să meargă în mall, o poate face, dar numai alături de un adult care are certificat digital pe baza vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 180 de zile.
**Masca de protecţie **
Masca de protecţie este obligatorie în toate spaţiile, fie ele închise sau deschise, publice sau private. Categoriile exceptate de la regulă:
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV şi invitaţii lor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.
Carantina de noapte
Circulaţia pe timpul nopţii este interzisă zilnic, în intervalul orar 22:00-5:00, cu următoarele excepţii:
  • pentru vaccinaţi;
  • pentru cei trecuţi prin boală în ultimele 180 de zile;
  • în interes profesional (legitimaţie de serviciu sau adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe proprie răspundere);
  • pentru asistenţă medicală de urgenţă;
  • pentru a merge la vaccinare;
  • pentru îngrijire bătrâni, copii;
  • în urma decesului unui membru din familie.
De menţionat că, în cazul persoanelor vaccinate şi a celor care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, este necesar certificatul digital, nu se poate face dovada cu alte docum


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare