Coronavirus

CORONAVIRUS BRAȘOV. Cazuri tot mai grave și pacienți tot mai tineri

 

Avertizează dr. Andreea Moldovan (foto), director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, și dr. Andrea Neculau, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov.
Este deja cunoscut faptul că Braşovul a devenit o „zonă roșie” COVID-19, în ultimele săptămâni. Dacă asta nu mai provoacă tresăriri, vine o veste înfricoșătoare: cazurile de coronavirus sunt tot mai grave. „Sunt focare în instituţii, de stat sau private. Cumulează maximum 9 cazuri per focar. Dar profilul de imbolnăvire este un pic mai sever, ponderea pacienţilor cu forme ușoare este mai mică decât la începutul epidemiei”, spune dr. Andreea Neculau, director DSP Brașov. Creşte astfel și numărul celor care ajung în spitale, iar presiunea pe secțiile de terapie intensivă este din ce în ce mai mare. Brașovul are doar 15 locuri ATI COVID la Spitalul Clinic Județean de Urgență, iar în câteva rânduri, când locurile au fost insuficiente, pacienții brașoveni au fost transferați în alte județe.

Și sunt din ce în ce mai mulți tineri diagnosticați cu COVID-19, iar unii, fără să sufere de alte boli, ajung în stare gravă la terapie intensivă. Din păcate. nimeni nu este ferit de o potențială îmbolnăvire și nu putem ști care dintre noi va avea o formă ușoară, medie sau severă a bolii, avertizează dr. Andreea Moldovan care subliniază încă o dată regulile sanitare: distanțare fizică, mască și spălat pe mâini, într-un nou interviu acordat RFI.

Câteva dintre cele mai importante declarații:

„Ceea ce observăm în prezent este o creștere a numărului pacienților care ni se adresează atât pentru spitalizare, cât și pentru consult și testare, ceea ce este bine, pentru că atunci când putem investiga și cunoaște o problemă putem să o și controlăm mult mai bine. În ceea ce privește profilul pacienților care se internează la noi, este o scădere relativă a vârstei pacienților, a vârstei medii, consider eu mai mult pe seama unei expuneri mai susținute a tinerilor prin socializare și nerespectarea distanțanțării sociale. Practic sunt mai mulți tineri diagnosticați cu infecție, în prezent, pentru că și expunerea lor este mai mare decât era acum două-trei luni”.

„Pacienții noștri au vârste variabile. Am avut și bebeluși de câteva zile, de trei săptămâni, de cinci săptămâni, avem și persoane de 91 – 93 de ani. Vârsta medie este cea de 50-60 de ani”.

„Ne surprinde că avem printre cazurile grave persoane tinere, fără alte boli asociate. Spre deosebire de ce consideram la începutul pandemiei, când spuneam că persoanele vârstnice, peste 65 de ani cu comorbidități, sunt cele la risc și cele care fac forme mai severe, observăm în prezent și forme medii – severe care apar la pacienți tineri sau adulți, care nu au alte comorbidități, care nu au alte boli, nu au alte tratamente”.

„E greu de detectat exact sursa infecției pentru că de fapt sunt expuneri repetate în mai multe locuri, la mai multe persoane și atunci în general e greu să-ți dai seama că ai luat dintr-un loc sau din alt loc. Lucrul acesta este mult mai clar atunci când este contact de caz pozitiv care nu s-au protejat în urma contactului, în care linkul epidemiologic este clar. Dar în multe situații e greu de precizat de unde s-a dobândit această infecție”.

Avem și pacienți care s-au îmbolnăvit și înainte nu credeau în existența virusului. Le e greu să creadă, unora dintre ei, că lor li se întâmplă acest lucru. Altora practic li s-a oferit, din păcate, argumentul că într-adevăr virusul există, boala este reală, oricine se poate îmbolnăvi. Nu este de dorit acest lucru, cred că este bine să credem evidențele medicale înainte să trecem prin ele”.

Cred că este o epidemie de fake news-uri care, din păcate, prinde în populație extrem de bine, sunt foarte credibile și foarte hotărât comunicate, astfel încât populația care poate are de la început o urmă de dubiu nu face decât să își confirme nesiguranțele anterioare. (…) Fac apel la buna credință a corpului medical, a celor care furnizează informații despre covid și fac studii aprofundate pentru că nu este interesul nimănui să mintă, suntem în această pandemie cu toții egali în fața ei. Din păcate nimeni nu este ferit de o potențială îmbolnăvire și nu putem ști care dintre noi vom evolua ușor, mediu sau sever ca boală. Astfel încât trebuie să mergem pe bună credință, pe corectitudine, pe date medicale comunicate într-un stil academic, pe care să ne putem baza și pe care să le putem folosi. Suntem toți în aceeași corabie”.  

Ținând cont că în prezent ceea ce vedem în spațiile publice, în magazin, în piețe nu este deloc liniștitor, pot să spun că senzația pe care o am este de tristețe și dezamăgire pentru că oamenii, din păcate, încă nu sunt conștienți că au o responsabilitate în a respecta niște măsuri simple de prevenție: mască, distanțare socială, igiena mâinilor. Atâta timp cât aceste reguli de bază nu sunt respectate, din păcate nu mă aștept ca numărul cazurilor depistate pozitiv în perioada următoare să scadă”.  

„Evit pe cât pot să mă duc în locuri aglomerate. Prefer să mă duc în magazine mici, de cartier, unde pot să îmi găsesc rapid ceea ce am nevoie, strict necesar. Atunci când merg, merg și îmi fac practic aprovizionare pe o perioadă mai lungă de timp. Și nu există să ies din casă fără masca pe față și fără să am grijă la mâini, să nu le duc la nivelul mucoasei conjunctivale, a nasului sau a gurii. Deci am grijă, mă feresc cât pot, sunt conștientă că există un risc la care nu doresc să mă expun inutil”.

Citiți și:

CORONAVIRUS. Încă un bilanţ NEGRU. BRAŞOVUL a depăşit 1.900 de cazuri. Aproape 600 cazuri noi la nivel naţional

CORONAVIRUS BRAȘOV. Dr. Andreea Moldovan știe de când… bulgărele a început să se rostogolească!

BRAȘOV. Dr. Andreea Moldovan: Dacă vezi un pacient cu COVID-19 care luptă să respire…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare