Coronavirus

Breasla Cârciumarilor Brașoveni: „Se fac 20 de luni de când mergem cu frâna de mână trasă”

 

„Deja, când e prea mult, se vede cu ochiul liber. Se fac 20 de luni de când mergem cu frâna de mână trasă”, au transmis zilele trecute reprezentanții Breslei Cârciumarilor Brașoveni.

Federația Patronală a Industriei Ospitalității (FIO) – prin HORETIM (Timiș), Horeca Transilvania (Cluj), RESTO Constanta, HORECA Bacău, Breasla Cârciumarilor Brașov, Org. Patronală a Cârciumarilor Brașoveni, Horeca Arges, Horeca Oltenia – a transmis următorul mesaj:

„Suntem deja în 20 noiembrie 2021 și industria ospitalității este restricționată fără ezitare, din amânare în amânare, probabil până în martie-aprilie 2022!
Să clarificăm: acest domeniu de activitate a funcționat fără restricții doar în perioada iunie – septembrie 2021.
Patru luni de activitate plătind taxe și impozite pentru 12 luni.
Cum să supraviețuim în aceste condiții?!
Nu cerem nimic de pomană, cerem doar să fie respectat dreptul la muncă, dreptul de contribuabil român, care produce plusvaloare în comunitatea lui.
Am fost parteneri ai autorităților, cu voie sau fără voie, dar cu respect și discernământ, din 14 martie 2020. Adică, de peste un an și opt luni! Inadmisibil, ca după această perioadă în care v-ați jucat de-a baba oarba cu toată industria ospitalității și turismul românesc, uite virusul, nu e virusul, uite măsuri de sprijin, dar nu primiți nimic, să ne prostiți în continuare cu aceste măsuri restrictive.
Ne-ați cerut să susținem campania de vaccinare, să ne sprijinim angajații să se vaccineze pentru a nu mai depinde de rata de incidență.
Suntem industria cu una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare.
Am sprijinit și respectat statul român în imposibilitatea lui de a își proteja contribuabilii și antreprenorii.
Până când, domnilor, până când să fim marionete expuse pentru acest exercițiu de vizibilitate?”, au transmis cei din HoReCa.

Cerem renunțarea de urgență la măsura aberantă de închidere la ora 21.00 a restaurantelor pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală și revenirea la un program normal de funcționare pentru acești clienți. Am înțeles că ne-ați creat o nedreptate prin nerespectarea certificatului verde, confirmat la nivelul Uniunii Europene (ne tot raportăm la UE numai când ne convine) și ați redus una dintre opțiunile acestui certificat, prin testare.
Am acceptat tacit acest efort, deși nu este vina noastră că toata vara nu s-au luat măsuri de protecție, chiar dacă le-am cerut public. Din octombrie ați revărsat brusc asupra unui întreg sector privat – industria ospitalității – vina unui management defectuos și iresponsabil la nivel guvernamental.
Încercăm să funcționăm mai mult decât limitat, doar cu clienți vaccinați sau trecuți prin boală, ceea ce înseamnă un bazin extrem de redus de clienți”, au adăugat ei.

„Pentru toate lunile de restricții cerem urgent compensații financiare. Antreprenorii nu au primit nici acum compensațiile datorate de statul român pentru anul 2020, în schimb ni se cere să ne achităm toate obligațiile și să fim contribuabili corecți. Industria ospitalității cere urgent:
-Finalizarea măsurii 2 – capital de lucru demarată în decembrie 2020,  sunt companii care nu și-au primit drepturile nici acum. Cât să mai credităm statul român?
-Finalizarea măsurii de compensare cu 20% a pierderilor înregistrate în 2020 față de 2019  pănă la finalul anului 2021. Când se vor primi aceste compensații? Va suporta statul penalizări pentru această întârziere nejustificată?
-Măsuri de protecție pentru 2021, dar nu realizate în anul 2023
-Dacă statul nu poate asigura protecția contribuabililor cărora le închide activitatea, cerem o clarificare a poziției noastre în câteva variante:
1. Compensații financiare raportat la 2019 sau
2. Compensare datorii și obligații bugetare până în 30.06.2022 sau
3. Amnistie fiscală pentru cei a căror activitate a fost restricționată în acest an, 2021, sau
4. Amânare credite și datorii restante până în 30.06.2022 sau
5. Acordarea de credite punte până la primirea compensațiilor datorate de stat pentru anul 2020 și neonorate încă.
– plafonarea taxelor pe salariul de pana la 3100 lei, la nivelul salariului minim și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă.
Această măsură va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să rămână în țară, cât și eliminarea muncii la gri. Măsura ar ajuta nu doar la o relansare a sectorului, dar și la îmbunătățirea calității actului de turism și alimentație publică, permițând companiilor din sector să fie mai competitive în atragerea forței de muncă calificate. Forța de muncă din acest sector este forțată acum, brutal, să plece în exod.
-Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este readus in câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent;
Apreciem ca fiind extrem de importante și binevenite măsurile propuse de guvern in anul 2020 si considerăm ca ar trebui continuate si in anul 2021, pe perioada restricționării activității și a carantinei impuse. Măsura susținerii 41,5% din salariul brut a acelor angajați reactivați din șomaj tehnic în câmpul muncii este una care a produs rezultate reale. 
Pentru susținerea sectorului, această măsură ar trebui continuată.
-Anularea impozitului pe venit pentru anul 2021, pentru firmele afectate de restricțiile pandemiei.
-Reducerea impozitelor și taxelor locale, având în vedere funcționarea fără restricții a industriei ospitalității doar în perioada iunie – septembrie 2021. Dacă toate acestea nu pot fi soluționate și nu există nicio cale de relansare a acestui sector de activitate, dacă munca antreprenorilor din acest domeniu chiar nu contează pentru societatea românească, vă propunem Greva fiscală din 25.11.2021 și protestarea la nivel național împotriva distrugerii ospitalitații românești!”, au mai scris cei din FIO – continuare AICI.

Amintim că, la nivelul municipiului Brașov, consilierii locali brașoveni au aprobat, săptămâna aceasta, propunerea de acordare a unor facilități fiscale firmelor din sectorul HoReCa, în contextul stării de alertă – vezi detalii AICI.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare