BRAȘOV. Cetățuia mai are până redevine „bijuterie pe Coroana Brașovului”
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat, din nou, judecata asupra recursului în dosarul privind Cetățuia de pe Dealul Straja, în care Primăria Brașov încearcă să recupereze imobilul de la Aro Palace SA (deținută de SIF Transivania). Noul termen este 17 mai 2022.
Cetățuia stă închisă de aproape șapte ani, iar procesul pentru recuperarea ei a fost deschis în 6 mai 2015. Tribunalul Brașov a decis, în octombrie 2016, apoi Curtea de Apel Braşov a dispus, în luna iunie a anului 2017, ca edificiul să treacă din proprietatea SC Aro Palace SA în cea a statului român. În baza sentinței, care este executorie, Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a intabulat provizoriu Cetăţuia, ceea ce înseamnă că are drepturi depline, dar provizorii, asupra imobilului. Deciziile instanţelor braşovene au fost atacate încă din 2017, dar abia după 4 ani, în 25 mai 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursurile declarate de Primăria Braşov, compania Aro Palace şi SIF Muntenia, unul dintre acţionarii minoritari ai companiei hoteliere. Recursul ar fi trebuit judecat pe 19 octombrie 2021, dar s-a amânat pentru 1 martie 2022 și acum, din nou, la cererea unuia dintre ministerele implicate, pentru 17 mai 2022.
Între timp, Cetățuia e din ce în ce mai părăginită, neavând, de fapt, „stăpân” s-o îngrijească. Totuși, primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat recent, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, referitor la procesul de la ÎCCJ, că Primăria va iniția foarte curând lucrări de securizare a Cetățuii Brașov, chiar dacă acest monument istoric nu este (încă) în patrimoniul municipiului. „Este păcat ca al doilea cel mai vizitat oraș din România să aibă lacătul pe porțile Cetățuii pentru brașoveni și turiști: Redeschiderea ei ar fi o nouă bijuterie pe Coroana Brașovului. (…) Avem nădejdea că judecătorii vor decide ca Cetățuia să intre în proprietatea Municipiului Brașov. Între timp avem în plan să amenajăm un parc în zonă, urmând – în cazul unei decizii juridice favorabile – să reabilităm Cetățuia și să o redăm publicului”.
Foto: Facebook/Theodor Bunica
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.