Texpert

Baza “Olimpia” este subiect de tranzactii oneroase

  • logomytex.png
 

Cea mai importanta baza sportiva a Brasovului, Olimpia , a ajuns intr-un hal de degradare in care nu s-a gasit de la infiintare. In prezent, restaurantul este mai mult inchis, ca si terasele complexului. Peste incompetenta Asociatiei Sportive de Patinaj, de a administra eficient unul din cele mai atractive puncte turistice ale Brasovului, s-a suprapus rapacitatea unei firme hotarate sa scoata profit din piatra seaca. Primele victime au fost copii care urmau cursurile de tenis, care trebuiau sa plateasca, numai pentru inchirierea terenului, peste 150.000 de lei pe ora!
Supraevaluari dubioase
Picatura care a umplut paharul a fost propunerea inaintata CJ, de a prelua contractul de inchiriere, transformat intr-un simulacru de asociere cu CJ si CL. Patronul Cornel Chitu urma sa incaseze 185.000 de euro din banii brasovenilor pentru investitii realizate tot de Scorillo, deci evaluate in curtea investitorului. Expertizele ulterioare au demonstrat ca aceasta firma nu investise nici jumatate din cat pretindea. Anterior, Chitu incercase sa-l atraga in afacere chiar pe Ion Tiriac, oferindu-i preluarea contractului de inchiriere in schimbul acelorasi investitii de 285.000 de euro. Tiriac nu a acceptat conditiile si a renuntat la baza Olimpia . Dupa ce tranzactia cu renumitul tenismen a esuat, Cornel Chitu a cautat o noua victima si a gasit-o – Consiliul Judetean Brasov. Initial, Asociatia Sportiva de Patinaj a donat baza Consiliului Judetean, pentru ca, ulterior, reprezentantii acesteia sa se razgandeasca. Prin urmare, Chitu a inaintat o noua propunere de asociere in care Societatea de Patinaj sa detina 39% din afacere, Consiliul Judetean – 51%, iar Consiliul Local – 10%. Tot firma Scorillo, prin Cornel Chitu, a avansat sumele cu care trebuie sa participe cele doua institutii ale administratiei publice la investitiile in complex. Astfel, CJ trebuie sa investeasca 15 miliarde de lei in modernizarea bazei, plus trei miliarde de lei – echivalentul presupuselor investitiilor anterioare. Avand in vedere ca patrimoniul total, inclusiv investitiile, este evaluat la 33,4 miliarde de lei, rezulta ca cele 18 miliarde de lei cu care trebuie sa vina CJ reprezinta 61% din participare si nu 51% cum a propus Scorillo. Si CL trebuia sa participe la asociere cu aproximativ 3,5 miliarde de lei, pentru privilegiul oferit de Chitu, de a detine 10% din baza Olimpia .
Amenajari cu cantec
Firma Scorillo si-a evaluat intr-o prima faza investitiile bazandu-se pe faptul ca a platit o datorie mai veche a societatii de patinaj, de 1,3 miliarde de lei catre bugetul de stat, ca a platit, in avans pe 10 ani, 661 de milioane de lei chirie la asociatie, ca ar fi investit 3,2 miliarde de lei in amenajari, ca ar fi achizitionat mijloace fixe de 1,13 miliarde de lei si obiecte de inventar de 495 de milioane lei. Au fost si investitii care nu se vad, respectiv balonul de 28.000 de eoro, care nu a mai fost montat iarna trecuta datorita interdictiei Consiliului Judetean. Peretele de antrenament pentru incepatorii de tenis a fost carpit cu mortar si vopsit, pentru aceasta operatiune Scorillo pretinzand peste 5.000 de euro Consiliului Judetean. Incinta din boltari care gazduia instalatia de aer cald pentru balon, a fost si ea evaluata la peste 12.000 de euro. In mod similar, au fost supraevaluate si alte pseudoinvestitii ale firmei Scorillo, aspect sesizat de evaluatorul expert angajat de CJ, Doru Codreanu.
Clauze contractuale secrete
Ultimile evaluari au coborat valoarea investitiilor firmei amintite in baza de tenis, la aproximativ trei miliarde lei. Patronul Cornel Chitu nu a prezentat inca actul de inchiriere consilierilor judeteni, urmand ca la urmatoarea intalnire de negocieri sa prezinte transparent clauzele contractului. Surse juridice din fostul consiliu de administratie al asociatiei de patinaj, ne-au dezvaluit ca acest contract de inchiriere continea la inceput o clauza oneroasa, care specifica posibilitatea trecerii intregii baze Olimpia in patrimoniul firmei Scorillo, daca nu se achita investitiile facute de firma in complex, evident evaluate de investitor. Aceeasi sursa a precizat ca, in acest caz, poate fi vorba de inselaciune in conventii, infractiune sanctionata de art. 215 Cod Penal. Contractul initial de inchiriere a avut forma dorita de Cornel Chitu, intrucat tatal lui, Nicolae Chitu, era presedintele CA al societatii de patinaj, insa acesta a fost schimbat ulterior din functie.
Consilierii nu inghit momeala
Unul dintre consilierii judeteni implicati in rezolvarea bazei de tenis, Adrian Maxim, ne-a declarat Consiliul Judetean trebuie sa se implice in mentinerea bazei sportive de tenis de la Olimpia avand in vedere si valoarea istorica si arhitecturala a castelului. Tot ceea ce trebuie investit acolo, insa, nu se poate realiza decat in conditiile in care institutia noastra detine pachetul majoritar de actiuni din asociere. Urmeaza sa negociem cu firma Scorillo contractul si despagubirile pentru investitii . Presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, a respins forma de asociere propusa de societatea de patinaj, in sedinta de plen din luna iunie, sustinand ca: Noi nu vom plati investitiile de la «Olimpia» decat daca o comisie de experti autorizati vor reevalua la justa valoare tot ce s-a construit acolo. Pe de alta parte, patronatul nu se schimba, am abandonat forma initiala de asociere propusa, iar CJ va intra membru cu drepturi depline in societatea de patinaj.
Patronul firmei Scorillo nu cedeaza
Nici firma Scorillo nu sta degeaba si urmeaza sa scada din valoarea bunurilor ce vor reveni CJ si societatii de patinaj, obiecte de inventar si mijloace fixe, astfel incat in final sa se ajunga tot la evaluarea propusa initial. Chestionat de reporterul cotidianului nostru, afaceristul Cornel Chitu a declarat ca: Nu stiu exact in ce stadiu sunt discutiile, sunt in afara subiectului. Am facut o evaluare a investitiilor, s-a facut si o reevaluare, urmeaza sa se decida. In suma initiala de 185.000 de euro au intrat mai multe, si mijloace fixe, si obiecte de inventar. Noua reevaluare de aproximativ 3 miliarde de lei, cuprinde doar investitiile in constructii. In ce-l priveste pe Tiriac, nu stiu sa fi fost interesat de baza «Olimpia». Cred ca pana la viitoarea sedinta de Consiliu Judetean se vor concretiza discutiile si se va ajunge la un acord.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare