Cultură

BRAȘOV. Concert la pian printre urși

  • bogdan-vaida.jpg
 

Turneul național Classic Unlimited se oprește pentru două zile și în Brașov. Pianistul Bogdan Vaida (foto 2) va concerta la Bastionul Artiștilor, (Bastionul Țesătorilor) astăzi, de la ora 19.00, iar sâmbătă, de la ora 17.00, la Sanctuarul pentru urși Libearty Zărnești, unul dintre locurile atipice alese de artist pentru spectacolele din acest an. Nu este pentru prima oară când Bogdan Vaida susține un concert într-un loc neconvențional, dar este o premieră faptul că se va afla printre animale sălbatice.

Nu am mai cântat vreodată într-o locație în care animalele sunt acolo, în centrul atenției. Am mai avut concerte de față cu pisici sau câini, dar niciodată între urși sau alte animale mari. Și noi suntem foarte curioși cum sau dacă ursuleții vor reacționa în vreun fel la muzică sau vor fi indiferenți. Pentru mine, personal, ca muzician, este foarte interesant să cânt în astfel de locuri care te umplu de inspirație”, a precizat pianistul Bogdan Vaida, într-un interviu pentru Radio România Brașov FM.

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorinţa de a o face mai accesibilă publicului larg.

Ideea de la care a plecat proiectul Classic Unlimited a fost de a ține spectacole în locuri accesibile și oamenilor care nu sunt obișnuiți ai sălilor de concerte, dar care sunt curioși să asiste la concerte. Am avut un prim concert în atelierul de motociclete al unui prieten, la invitația lui. Acolo se afla un spectator care avea un atelier pentru mașini de epocă, am ținut concert și la el în atelier, iar de acolo am avut spectacol într-un cabinet de fizioterapie. Și tot așa…”, a mai povestit muzicianul, pentru sursa citată.

La fel ca în fiecare an, pianistul Bogdan Vaida va deschide concertele Classic Unlimited cu „Intermezzo” de Johannes Brahms. Va urma apoi o călătorie surprinzătoare între clasic și contemporan, între șase compozitori cu șase concepte muzicale diferite. Turneul din acest an se desfășoară sub numele „Classic Unlimited – A Contemporary View” și aduce în atenția publicului, alături de cei mai reprezentativi compozitori ai perioadei romantice, tineri compozitori contemporani români. Unul dintre aceștia este brașoveanul Șerban Marcu, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, care a compus, printre altele, lucrări de cameră, opere corale și balet.

Participarea la concerte este gratuită, însă cine vrea să susțină proiectul Classic Unlimited poate face o donație. Turneul a început în 25 august, la Cluj-Napoca, și se va încheia în 26 septembrie, la Timișoara.

Pianistul Bogdan Vaida s-a născut la Cluj-Napoca, unde a și făcut studiile muzicale. În 2002 a plecat cu o bursă Erasmus în Freiburg, Germania, unde s-a stabilit și a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button