Dosare

BRAŞOV. Dorel Toma are în continuare „interzis” la Primăria Ghimbav

 

Dorel Toma nu se poate întoarce în funcţia de primar al oraşului Ghimbav, întrucât nu i-a fost ridicată măsura controlului judiciar ce a fost dispusă în august 2018, în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată de către DNA.

Un complet al Curţii de Apel a avut marţi de îndreptat din oficiu eroarea materială strecurată în cuprinsul minutei încheierii penale din 22 ianuarie 2019 a aceleiaşi instanţe (greşeala fiind că încheierea contestată era din data de 17 ianuarie 2019 şi nu 15 ianuarie 2019): „Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov şi inculpaţii Toma Dorel, Dulcinatu Lucia şi Goman Fluture împotriva încheierii din 17.01.2019 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Braşov, pe care o menţine”, este decizia judecătorilor. Concret, magistratul de la Tribunalul Braşov a dispus în 17 ianuarie 2019 că, atât cei trei menţionaţi mai sus, cât şi contabila-şefă a Primăriei Ghimbav, Alina Geogean, Goman Cristinel – zis Paul Fluture, împreună cu Gunea Sergiu şi Tănase Radu, rămân sub control judiciar, deşi procurorii anticorupţie ceruseră din nou arest preventiv, în care cei şapte inculpaţi s-au aflat în perioada aprilie-iulie 2018, iar apoi, timp de o lună, în arest la domiciliu. Inculpaţii solicitaseră şi ei scoaterea de sub control judiciar. Judecătorul de la Tribunalul Braşov a admis doar cererea formulată de inculpatul Goman Cristinel şi în consecinţă a permis acestuia a părăsi teritoriul României în perioada 29 ianuarie-15 februarie pentru a se deplasa în Istanbul – Turcia, la spitalul Dunyagoz. „Pune în vedere inculpatului a înainta la întoarcere, la dosar dovezi cu privire la atingerea scopului deplasării. Respinge cererea formulată de inculpatul Goman Fluture privind încuviinţarea părăsirii teritoriului României”, se mai arată în încheierea din 17 ianuarie, menţinută de Curtea de Apel în 22 ianuarie.  

Au mai pierdut câte 100 de lei

Faţă de această decizie, doar Toma Dorel, Dulcinatu Lucia şi Goman Fluture au făcut contestaţie la Curtea de Apel şi au pierdut, fiind obligaţi să plătească statului câte 100 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Punerea sub control judiciar într-un dosar în care este cercetat, printre altele, de abuz în serviciu în formă continuată înseamnă pentru primarul din Ghimbav, Dorel Toma, şi pentru contabila Ana Alina Geogean, că nu-şi pot exercita atribuţiunile. Instanţa a stabilit de anul trecut obligaţiile ce le revin individual inculpaţilor din acest dosar, pe lângă cele generale, conform legii penale. „Pe timpul cât se află sub control judiciar, fiecare inculpat trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; d) să nu depăşească limita teritorială a Judeţului Braşov, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, în funcţie de stadiul procedurii; e) Inculpatul Toma Dorel să nu exercite funcţia de primar al oraşului Ghimbav şi respectiv, inculpata Geogean Ana-Alina să nu exercite funcţia de contabil-şef al Primăriei oraşului Ghimbav în exercitarea cărora se reţine că ar fi fost comise faptele f) să nu se apropie unii de alţii şi de ceilalţi inculpaţi din cauză: Goman Fluture, Goman Cristinel, Gunea Sergiu, Tănase Radu, Geogean Aurelian – faţă de acesta din urmă face excepţie inculpata Geogean Ana-Maria (fiind vorba de soţul său- nota red.), dar şi de martorii mai jos indicaţi precum şi cu orice alţi martori care vor fi audiaţi în cauză: Rancu Bănică, Rancu Ilieş, Radu Iancu, Mihai Roxana Denisa, Nine Mircea, Mihai Ioniţă, Gutue Oana Margareta, Năstase Andrei Lucian, Scorneică Liliana, Fliundra Ionel, Dura Ioan, Chivu Valeriu, Bolonyi Zoltan, Năstase Lucian Andrei şi să nu comunice cu aceştia direct ori indirect pe nici o cale”, se arată în decizia instanţei. Totuşi, în octombrie 2018 judecătorii au înlăturat „din conţinutul măsurii controlului judiciar obligaţia impusă inculpaţilor Dulcinatu Lucia şi Gunea Sergiu de a nu lua legătura unul cu celălalt pe nici o cale”.

Trimiși în judecată de DNA

Dorel Toma, alături de cele șapte persoane menționate mai sus și de Geogean Aurelian, soțul inculpatei Geogean Ana-Alina, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, sub acuzaţiile de săvârşire a infracţiunilor de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, în formă continuată, el fiind acuzat că a prejudiciat bugetul local cu circa 20 de milioane de lei. „În perioada 2008-2017, inculpatul Toma Dorel, primar al oraşului Ghimbav şi ordonator principal de credite, împreună cu inculpaţii Geogean Ana-Alina şi Goman Fluture, în calităţile menţionate mai sus, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor legale, achiziţionarea de produse (stâlpi de iluminat, leagăne tip băncuţă din lemn lăcuit cu acoperiş din şindrilă bituminoasă etc.), servicii sau lucrări (amenajare şcoli şi terenuri etc.), de la societăţile comerciale controlate de inculpaţii Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel şi Gunea Sergiu. Bunurile şi serviciile respective au fost achiziţionate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurenţial, discriminatoriu şi fără o utilizare eficientă a fondurilor publice. Procedura aplicată a fost cea a achiziţiei directe, sens în care inculpatul Toma Dorel a divizat contractele de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziţie publică şi fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operaţiunilor sau lucrărilor de instalare”, se arată în comunicatul anchetatorilor.
Prin toate aceste acte ale lor, inculpaţii au produs un prejudiciu bugetului local al oraşului Ghimbav în cuantum de 20.341.753 lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpaţii Goman Fluture, Goman Cristinel, Dulcinatu Lucia şi Gunea Sergiu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button