UPDATE. Prejudiciu de trei milioane de euro. Cel provocat bolnavilor este incalculabil
Trei milioane de euro, bani care ar fi trebuit investiţi în îngrijirea la domiciliu a bolnavilor, s-au transformat în câştig ilegal pentru funcţionari ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București şi pentru reprezentanţii unor societăţi comerciale, în dosarul în care procurorii DNA au făcut joi 50 de percheziţii, inclusiv la CNAS şi la CASMB. Mai greu este de calculat prejudiciul adus bolnavilor care chiar ar fi avut nevoie de îngrijiri.
Potrivit procurorilor care au reţinut deja 14 persoane în acest dosar, inclusiv pe Marian Burcea, preşedintele CNAS, între timp demis, funcţionari din cadrul CNAS şi ai CASMB, inclusiv funcţionari cu atribuţii de control, ar fi pretins foloase materiale de la reprezentanta unei societăţi care oferea asistenţă medicală la domiciliu, în schimbul renunţării la efectuarea activităţii de control la societatea respectivă.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe că, prin activitățile infracționale desfășurate de inculpați, activități pentru care s-a dispus reținerea, bugetul CASMB a fost păgubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane euro).
„Concret, în perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infracțional organizat prin care, sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CASMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
În multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”, se arată în comunicatul DNA.
Citiţi şi:
UPDATE. Şeful CNAS a fost demis!
UPDATE Președintele CNAS, Marian Burcea, a fost reținut
Percheziţii de AMPLOARE. Procurorii DNA au luat cu asalt CNAS şi CASMB
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.