Dosare

Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în CAZUL GIGINĂ

 

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, după obținerea avizului favorabil din partea Președintelui României la solicitarea procurorilor anticorupție, în cazul morții polițistului Cosmin Bogdan Gigină. 

în același dosar, Oprea este acuzat, respectiv urmărit penal încă din 5 februarie, și de: abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere, precum și de abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

De asemenea, au menționat procurorii DNA, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de: SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L, tot pentru ucidere din culpă, precum țși față de administratorul firmei, petre Mazilu și lșeful de echipă Adrian Corcodel.

Procurorii DNA explică:

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există probe cu privire la următoarele aspecte relevante: la momentul producerii accidentului victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de interne Oprea Gabriel. în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie. Dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea”.

Totodată, există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activități au fost determinate de către ministrul Oprea, spun anchetatorii, că acestea au un caracter ilicit și că îi sunt imputabile lui Oprea Gabriel.

Concret, fostul ministrul Oprea este cel care a impus ca deplasarea să se facă la viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul polițistului.

Procurorii mai spun că accidentul este imputabil și adminsitratorului firmei menționate și șefului de echipă Corcodel, care a efectuat lucrarea în carosabil și care a realizat semnalizarea acesteia.

„Concret, a rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora. Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre și șefului de echipă Corcodel Adrian”, au declarat procurorii.

DNA ne-a comunicat că rudele victimei Gigină Bogdan-Cosmin s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal, solicitând daune morale și materiale în cuantum de aproximativ 3 milioane de euro.

Astfel, pentru repararea pagubelor produse prin comiterea infracțiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus și instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea celor trei urmăriți penal țși a societății comerciale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button