Dosare

„Operaţiunea Ursul”: Şeful Poliţiei Municipale Sibiu ar fi ordonat ca animalul să fie călcat cu maşina. BRAŞOVUL e dat ca exemplu de bune practici

 

Aşa a constatat Corpul de Control al MAI, în urma anchetei efectuate cu privire la modul în care s-a acţionat la Sibiu săptămâna trecută, pentru prinderea ursului scăpat de sub controlul autorităţilor şi împuşcat ulterior într-o curte, deşi nu era agresiv. 

În raportul ce a fost înaintat şi către premierul Dacian Cioloş, din care citează agenţiile de presă, se notează, printre altele, că pe înregistrarea captată de o staţie, în care un bărbat ordonă unui poliţist să dea cu maşina peste urs, este vocea şefului Poliţiei Municipale Sibiu.

Ministrul de Interne Dragoş Tudorache a declarat azi că ar fi fost nevoie de o coordonare la nivelul autorităţilor locale, printr-un comandament de urgenţă, o astfel de procedură fiind în discuţii, la Sibiu, din 2015: „În primul rând se reţine faptul că în astfel de situaţii, când avem prezenţa unor animale sălbatice în zone populate, cu potenţial pericol pentru populaţie, în primul rând e vorba de o coordonare la nivelul autorităţilor locale. Ar trebui instituit un comandament de urgenţă la nivel local, coordonat de autorităţile locale, care să întrunească autorităţile care pot interveni în prinderea, în viaţă, a animalului sălbatic. E o procedură care în anumite judeţe este deja reglementată. Din câte înţeleg, judeţul Braşov este un caz de bună practică în ceea ce priveşte modul în care astfel de situaţii au fost prinse în proceduri foarte clare. Acest lucru nu exista şi nu există încă la nivelul judeţului Sibiu. Asta este o primă concluzie a raportului Corpului de Control (…) La nivelul anului 2015, din informaţiile prezente în acest raport, s-a început, au fost făcuţi primii paşi pentru elaborarea unei astfel de proceduri. De la nivelul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu s-au trimis convocări, adrese către toate autorităţile de la nivel local, inclusiv către instituţiile locale ale Ministerului de Interne, însă de atunci şi până acum un astfel de protocol nu a fost finalizat”. 

Ministrul a subliniat în conferinţa de presă de la MAI că, potrivit raportului la care am făcut referire, ursul a fost ucis când „nu mai exista un pericol iminent”, iar la fața locului se afla un medic veterinar care ar fi putut încerca tranchilizarea animalului.

Dragoș Tudorache a anunțat că va discuta cu ministrul Mediului pentru stabilirea unei proceduri și dotarea pentru astfel de situații a Jandarmeriei Române, în cazul în care va prelua aceste competențe.

citeşte şi

 BRAȘOV. Lecție: așa se prinde un urs mare și violent, care s-a rătăcit!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button