Cultură

BRAȘOV. Concert extraordinar de muzică populară

 

Filarmonica Braşov, aflată în subordinea Primăriei, şi Centrul Cultural Reduta, subordonat Consiliului Judeţean, şi-au dat mâna pentru un concert inedit sub titulatura „Remember «Mioriţa»”. Evenimentul este menit să suplinească o lipsă cronică din peisajul muzical, cea a concertelor de muzică populară, dar şi să atragă atenţia asupra faptului că Braşovul nu mai are de 22 de ani o orchestră folclorică.

Concertul „Remember «Mioriţa»” are loc vineri 24 iunie 2016, la Sala Patria, de la ora 19.00. Cele două instituţii urmăresc să ofere publicului braşovean o seară de folclor de calitate şi autentic. Concertul este dedicat fostei Orchestre de muzică populară a Filarmonicii Braşov – „Mioriţa”, fiind invitaţi şi membri ai fostului ansamblu muzical. Invitatul de renume al serii de vineri va fi îndrăgita solistă Sava Negrean Brudaşcu, cunoscută şi ca o promotoare neobosită a folclorului românesc, alături de prof. Ioan Berci – taragotist şi solista Claudia Miriţescu. Ei vor fi acompaniaţi de Orchestra „Plaiuri transilvane”, dirijată de Liviu Ioan Iosif. Ansamblul de dansuri populare „Şipot Ardelean”, coregraf Adrian Oprea şi grupul vocal „Ţara Bârsei” vor întregi spectacolul. Biletele costă 20 sau 30 de lei, în funcţie de categorie şi pot fi procurate de la Sala Patria sau de la Reduta.
 

„Mioriţa” a fost desființată după 43 de ani

Renumită pentru concertele de muzică populară susţinute, „Mioriţa” a fost încredinţată în anul 1951 Filarmonicii Braşov. În anul 1994 orchestra a fost desfiinţată „în mod abuziv şi nejustificat”, a afirmat Adina Carp, secretar muzical al Filarmonicii Braşov şi prezentatoarea concertului de vineri. Dirijorul de orchestră simfonică Ovidiu Dan Chirilă, directorul Filarmonicii Braşov între anii 1996 şi 2004, a făcut demersuri pentru reînfiinţarea acestei orchestre, însă solicitarea întocmită a rămas fără ecou, a mai spus Adina Carp.
„Numărul concertelor susţinute de această orchestră depăşea 60 pe an, prin evenimentele folclorice susţinute în şcoli, întreprinderi, cămine culturale, case de cultură şi multe alte locuri. Repertoriul orchestrei şi a soliştilor cuprindea atât vechiul tezaur folcloric, cât şi piese cu conţinut contemporan specific zonei Braşovului. Orchestra a colaborat permanent cu solişti de marcă, precum Ileana Sărăroiu, Maria Tănase, Ioana Radu, Mia Braia, Gică Petrescu etc. Printre soliştii angajaţi îi amintim pe Irina Loghin şi Benone Sinulescu. Orchestra a realizat şi multe turnee atât în ţară, cât şi în străinătate”, a subliniat reprezentanta Filarmonicii.

Concert-manifest

Organizatorii vor să facă din acest concert şi un manifest. „Braşovul suferă din cauza lipsei de evenimente culturale de gen, este singurul judeţ fără o orchestră profesionistă de muzică populară, care să aparţină unei instituţii. Iar acest concert de vineri, în premieră, vrem să sensibilizeze Primăria şi Consiliul Judeţean, astfel încât să avem o semistagine, măcar patru concerte, câte unul de fiecare anotimp. Este prima oară când instituţii de cultură subordonate Consiliului Judeţean şi Primăriei colaborează şi sperăm să fie de bun augur”, a declarat Adrian Văluşescu, şeful Serviciului de Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural Reduta Braşov.

La rândul său, dirijorul Liviu Ioan Iosif a declarat că în Braşov se simte lipsa evenimentelor artistice de mare clasă şi că acest concert se vrea a fi unul pilot, care să deschidă gustul publicului. „Mulţumesc celor două instituţii pentru sprijin, mai ales că nu aparţinem nici uneia dintre ele, sperăm să continuăm colaborarea, să obişnuim publicul să ia parte la asemenea concerte”, a declarat dirijorul, care, la solicitarea jurnaliștilor, a menţionat că, deşi mai bine de jumătate dintre membrii orchestrei sunt profesori de muzică, ansamblul este tratat tot ca unul de amatori, repetiţiile având loc pe apucate, în sălile în care urmează să aibă loc concertele. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button