Cultură

ADR Centru. Peste 30 de milioane de euro pentru restaurarea clădirilor de patrimoniu

 

Începând cu data de 25 mai, se pot depune proiecte pentru a solicita fonduri nerambursabile pentru restaurarea și conservarea obiectivelor de patrimoniu istoric național și local de la nivelul Regiunii Centru. Apelul de proiecte va fi deschis depunerii timp de 6 luni, valoarea unei cereri de finanțare putând fi de maxim 5 milioane de euro, se arată într-un comunicat oficial. Fac excepție obiectivele de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO, unde valoarea maximă poate fi de maxim 10 milioane euro. Proiectele se pot depune la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia.

„Istoria, identitatea și valorile unei naţiuni sunt cel mai vizibil reprezentate de clădirile istorice. Timpul lasă amprente adânci în structurile construcțiilor vechi de sute și mii de ani, la care se adaugă și neglijența oamenilor ca factori care accelerează procesul de degradare. Păstrarea și îmbogățirea moștenirii istorice, dar și dezvoltarea acestui tip de turism, care va genera creştere economică și noi locuri de muncă, reprezintă justificarea finanțării acestor tipuri de obiective, unde lucrările de restaurare și conservare sunt destul de costisitoare. Pentru ca un proiect să fie considerat eligibil, obiectivul restaurat trebuie să fie redat publicului vizitator după realizarea investiţiei“, informează ADR Centru, în comunicat.

Pot depune proiecte: primăriile, consiliile județene, ministerele, biserici, episcopii etc. De asemenea, pot solicita fonduri și ONG-urile (persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial), care trebuie să desfăşoare activităţi în domeniul protejării monumentelor istorice.

Bugetul disponibil la nivelul Regiunii Centru, pentru finanțare este de 33,83 milioane euro. Se mai arată că valoarea minimă a unui proiect este de 100.000 euro, iar co-finanțarea care trebuie asigurată de către solicitant este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Mai multe informații se găsesc pe pagina aferentă programului la nivelul Regiunii Centru, PI  5.1 sau pe inforegio.ro, se mai arată în comunicat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button