112

Poliția Română, apel pentru încetarea alertelor false la 112!

 

Cazul Alexandrei Măceșanu, adolescenta care ar fi fost ucisă de Gheorghe Dincă, după ce a sunat la 112 pentru a anunța că a fost răpită și violată, are repercusiuni în întreaga țară.

Numărul alertelor false la 112 a crescut spre disperarea autorităților, care se tem că nu vor ajunge la cazurile reale de urgență, din cauza pierderii timpului cu cele… imaginare. Polițistii fac apel la rațiunea populației și cer ca farsele (și testele) să înceteze.

Ieri, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, a avut loc o declarație de presă în cadrul căreia a fost transmis apelul Poliției Române.
„Nu mai reprezintă un secret faptul că, în ultima perioadă, ne confruntăm cu foarte multe apeluri false, în care se reclamă, într-o proporție îngrijorătoare, răpirea unor persoane, lipsirea de libertate sau sechestrarea”, a precizat comisar-șef de poliție Adina Maftei, de la Centrul de Informare și Relații Publice al IGPR.

Alertele false la 112 se sancționează cu 500 de lei, sumă care nu pare să-i sperie pe români.

Reprezentantul Poliției Române a venit cu exemple de alerte false, amintind de cazul de vineri, din București, unde peste 80 de polițiști au căutat o adolescentă, timp de mai multe ore, după ce aceasta a spus, la 112, că este sechestrată într-un apartament. Fata a sunat de 13 ori la numărul de urgență, pentru a-și susține minciuna. În final, ea a fost găsită teafără, într-o parcare.

Comisarul-șef a amintit și de femeia care și-a alertat familia că este lipsită de libertate, cu copilul de 1 an și 8 luni. În realitate, femeia în vârstă de 30 ani încerca să își construiască o apărare față de concubinul său, căruia i-ar fi sustras portofelul. Acest caz i-a pus pe jar pe polițiștii din județele Sibiu și Brașov – detalii AICI.

„Acum, tânăra este cercetată penal pentru inducere în eroare a organelor judiciare. Și în cazul de la Sibiu vorbim tot despre zeci de polițiști angrenați în operațiunile de căutare. Pe cale de consecință, stimați cetățeni, Venim în fața dumneavoastră pentru a vă cere sprijin și înțelegere. Problema apelurilor false la 112 nu este numai una instituțională, ci a tuturor celor care au, la un moment dat, nevoie de ajutor. Dacă sunteți copii, nu vă jucați cu 112! Poate alți copiii, în acel timp, au nevoie urgentă să ajungă cineva la ei. Dacă sunteți părinți, învățați-i pe cei mici la ce se folosește 112. Explicați-le că acest număr nu este de joacă. Și nu în ultimul rând, pentru noi, cei maturi, 112 nu este un mijloc de a crea alibiuri.
Să nu uităm că sutele de polițiști angrenați în căutarea unor prezumtive victime sunt aceiași care trebuie să intervină la urgențe reale”, a transmis comisarul-șef Adina Maftei.

„Mai mult, în spatele a ceea ce se vede în spațiul public, la o astfel de intervenție – de cele mai multe ori acele patrule de poliție – sunt specialiști, tehnică de localizare, logistică, decidenți, procurori sau polițiști. Pentru eficiența acestui întreg angrenaj, acești oameni ar trebui să se ocupe de situațiile reale. Cele în care viața unor vecini, prieteni, rude sau cunoștințe de ale noastre este pusă în primejdie. (…) Vorbim de timpii pe care îi putem pierde pentru intervențiile reale, din cauza unor alarme false. Așadar, fac un apel de urgență pentru numărul de urgență 112. Să nu ne jucăm cu viața și cu sănătatea semenilor! Într-o zi, este posibil să avem noi nevoie de ajutor”, a atenționat Adina Maftei.

Chiar ieri, în ziua apelului făcut de Poliție, o adolescentă – culmea, din Caracal – a sunat la 112, pentru a anunța că este sechestrată într-o locuință din municipiu, deși ea era teafără. Aproximativ 20 de poliţişti şi jandarmi au căutat-o, timp de aproape 12 ore, pe tânăra în vârstă de 17 ani, până să constate că a fost o alertă falsă.

Surse apropiate anchetei spun că, după apelul iniţial, la 112 a sunat şi cumnata adolescentei, care le-a spus poliţiştilor că este vorba despre o glumă. Nici aceasta nu a vrut, însă, să spună care este adresa de la care sună şi a închis telefonul. Mai mult, ulterior poliţiştii au constatat că una dintre cele două apelante a scos şi cartela SIM din aparat, fapt ce a îngreunat localizarea.

„Tânăra a fost identificată la domiciliul său din municipiul Caracal și a motivat că a făcut o glumă”, au precizat reprezentanții IJP Olt. După depistare, fata a fost dusă la audieri.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare