112

„Desfiinţaţi recreaţiile!”. BRAŞOVUL este pe locul I la bullying asupra elevilor!

 

​Potrivit unui raport realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, 25% dintre elevi sunt abuzaţi fizic şi psihic în timpul pauzelor, iar Braşovul ar ocupa locul I în această statistică îngrijorătoare.

Organizaţia „Salvaţi Copiii”a lansat Campania „Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!” pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa agresiunilor la care este supus unul din patru elevi în pauzele dintre cursuri. „Îmi amintesc de George, de 10 ani, care a beneficiat de consiliere psihologică asigurată de organizaţie. În fiecare pauză, el îşi strângea toate lucrurile de pe bancă şi le punea în ghiozdan, după care se aşeza direct pe el pentru că se săturase să îşi adune lucrurile de pe jos. În fiecare pauză colegii i le aruncau. Îi spuneau că nu are nevoie de rechizite pentru că oricum va deveni un gunoier. Acesta este numai unul dintre multele cazuri de bullying din şcoli”, a explicat la lansare preşedintele Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, Gabriela Alexandrescu.
Statisticile asociaţiei mai arată că trei din zece copii sunt excluşi din grupul de colegi, dar şi că sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea. Majoritatea elevilor care ajung victime ale bullying-ului fie au o situaţie financiară precară, fie arată diferit sau aparţin unei alte etnii sau religii. Excluderea din grup, izolarea socială, amenințarea şi chiar violența fizică, distrugerea bunurilor personale, interdicția de a vorbi sau interacționa cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul școlar. Consecinţele unor asemenea comportamente lasă urme adânci, spun psihologii. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că efectele fenomenului sunt tragice: de cele mai multe ori rezultatele şcolare ale acestor elevi devin tot mai slabe pentru că în loc să se concentreze pe învăţat, ei se focusează pe modul în care se pot apăra de colegii care îi hărţuiesc. Astfel, mulţi dintre copiii se mută la altă şcoală sau chiar ies din sistemul educaţional, de teamă să nu mai fie agresaţi de colegi. De asemenea, sunt cazuri în care elevii cad în depresie sau se sinucid, potrivit aceluiaşi raport.

Campania „Opriți bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile” semnalează consecinţele fenomenului şi cere autorităţilor să redea elevilor recreația, fără să le fie teamă că vor fi agresați şi umiliţi. Conform datelor culese de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi de la inspectoratele şcolare,  numai anul acesta s-au înregistrat în primele şase luni 8.000 de noi cazuri de bullying.

Conform studiului, la Brașov s-au înregistrat aproape 800 de cazuri de violenţă în şcoli în primul semestru al anului şcolar 2016-2017, care situează Braşovul pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte violenţa în şcoli. Datele sunt contestate de conducerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Braşov. Inspectorul general Ion Negrilă a declarat reporterilor RTT că analizează pe ce bază s-au făcut aceste cercetări şi că va reveni cu detalii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare