112

BRAŞOV. Traficanţii de droguri şi de persoane care au terorizat Făgăraşul au scăpat în primă instanţă de una dintre acuzaţii, dar nu şi de închisoare

 

Magistraţii Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov s-au pronunţat, vineri (26 august) în dosarul în care 19 inşi din Ţara Făgăraşului sunt acuzaţi că făceau parte dintr-o grupare infracţională care se ocupa de trafic de minori, de persoane şi de droguri. Indivizii au ajuns în centrul atenţiei, în urma mai multor reţineri (urmate de arestări) făcute de procurorii DIICOT Braşov în august 2013.
Instanţa de judecată a decis să-i achite pe toţi cei 19 inculpaţi de infracţiunea de „constituire sau aderare la un grup infracţional organizat”, dar, chiar şi aşa, cei mai mulţi dintre ei nu au scăpat de închisoare.

Şase condamnaţi pentru infracţiuni privind traficul de droguri

Astfel, şase dintre cei 19 inculpaţi au fost condamnaţi pentru infracţiuni privind traficul de droguri. Iulian-Bujor Socea a primit cea mai grea dintre cele şase pedepse: 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de droguri de risc şi complicitate la trafic internaţional de droguri de risc. Ion Varga şi Ezechiel Prodan au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de droguri de risc, respectiv pentru trafic de droguri de risc.
George Sebastian Panazean şi Daniel Mandiu au primit câte 1 an şi 4 luni de închisoare pentru trafic de droguri de risc, iar Denis-Ionuţ Peticilă a fost condamnat la 1 an de închisoare pentru tentativă la trafic de droguri de risc.

Şantaj şi trafic de minori/persoane

Alţi cinci inculpaţi din dosar au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 1 an şi 2 ani şi 6 luni pentru şantaj în formă continuată.
Este vorba despre: Ioan-Liviu Pîrvu, Ciprian Podosu-Stroiţa, Ion-Marian Bercea, Ion-Marius Diea şi Gheorghe Androne.
Acestora li se adaugă Adrian-Nicolae Lupu care a fost condamnat la 6 ani şi 3 luni închisoare (ţinându-se cont de faptul că mai avea două condamnări cu suspendare rămase definitive pe 31 octombrie 2011, respectiv pe 9 decembrie 2011) pentru şantaj în formă continuată şi trafic de persoane (două victime) şi Iosif-Ionatan Prodan a fost condamnat la 2 ani şi 9 luni de închisoare pentru trafic de persoane (tot două victime) şi şantaj în formă continuată.

În cazul altor patru inculpaţi (Doru-Alexandru Petrescu, Victor-Marian Moise, Marian-Ioan Rusu şi Ioan-Marian Ducan) s-au dat pedepse cuprinse între 3 ani şi 4 ani şi 6 luni pentru trafic de persoane, iar alt ins, Ioan-Marian Ducan, a fost condamnat la 8 ani (fiind revocată suspendarea unei condamnări anterioare) pentru trafic de minori (o victimă).
În fine, sunt şi doi inculpaţi care au fost achitaţi de orice acuzaţie. Este vorba despre Iulius-Cezar Androne şi Beniamin Prodan.

Despăgubiri civile

Pe latură civilă, Ioan-Marian Ducan şi intimata Ana-Maria Păun ar avea să-i plătească unei victime 10.000 de euro, cu titlu de daune morale. De asemenea, Adrian-Nicolae Lupu, Ciprian Podosu-Stroiţa, Ion-Marian Bercea, Ion-Marius Diea şi Gheorghe Androne ar avea să-i achite unei alte părţi civile 8.000 de lei, cu titlu de despăgubiri civile.
Instanţa a admis şi acţiunea civilă formulată de altă parte, decedată între timp, aşa că inculpaţii Ion-Marian Bercea, Ion-Marius Diea şi Gheorghe Androne au să le plătească succesorilor, în solidar, 5.000 de lei.
O altă parte civilă ar avea de primit 400 de lei, tot cu titlu de despăgubiri civile, de la patru dintre inculpaţi. Acestor cheltuieli li se adaugă cele de judecată.

Sentinţa poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare
Sentinţa Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. În cazul în care va rămâne definitivă, din pedepsele la închisoare vor fi scăzute perioadele petrecute de inculpaţi în reţinere şi arest preventiv.

„Gruparea a funcţionat pe raza municipiului Făgăraş şi avea preocupări legate de exploatarea sexuală a unor tinere atât minore, cât şi majore. De asemenea, membrii grupării erau implicaţi şi în comiterea infracţiunilor de trafic internaţional de droguri pe care ulterior le comercializau în Făgăraş, dar şi în alte localităţi. Totodată, ei aveau preocupări legate şi de perceperea de taxe de protecţie de la diverşi patroni de localuri publice din municipiul Făgăraş“, informa, în urmă cu trei ani, şeful DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman. Indivizii ar fi acţionat începând cu anul 2010.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare