112

BRAŞOV. Privaţi de dreptul la viaţă decentă tocmai de cei care i-au adus pe lume

 

Mii de copii din municipiul Braşov se află în situaţii de risc, pentru că părinţii lor au plecat la muncă în străinătate, fără ca înainte să rezolve legal în grija cui îi lasă.

„Dacă aceşti copii nu au o persoană desemnată de instanţa de tutelă, nu pot beneficia de anumite drepturi. Spre exemplu, în caz de probleme medicale, nu pot beneficia de operaţii fără acordul persoanei care îl are în grijă în mod legal”, a atras atenţia directoarea Direcţiei de Servicii Sociale Braşov, Mariana Topoliceanu, amintind cât timp preţios se pierde în acele momente, dacă părinţii sunt în străinătate, iar acasă nu a fost desemnat nimeni tutore. Practic, plecând peste hotare fără ca mai întâi să lase copiii în grija unui tutore, părinţii riscă să le răpească propriilor copii dreptul la viaţă.

În municipiul Braşov, 141 de cazuri sunt în evidenţa DSS Braşov după ce părinţii şi-au anunţat intenţia de a pleca în străinătate, dar alte 1.316 de cazuri au fost descoperite în urma colaborării dintre autorităţile locale şi instituţiile de învăţământ, iar acestora li se adaugă multe altele nesesizate.

„Numărul de 1.400 – 1.500 nu este real, ci sunt notificări. Este un fenomen nedeclarat, necuantificat. De aceea avem astfel de campanii de conştientizare, pentru ca fiecare să realizeze că trebuie să se implice şi să sesizeze cazurile de acest gen”, a subliniat Mariana Topoliceanu.

Colaborarea cu unităţile de învăţământ a început în noiembrie anul trecut şi va continua, din moment ce a dat rezultate. De asemenea, s-a cerut ajutorul asociaţiilor de proprietari, pentru identificarea copiilor „abandonaţi” de părinţii plecaţi la muncă în străinătate, conform viceprimarului Costel Mihai. Acesta a precizat că au fost cazuri în care s-a descoperit că minorii erau lăsaţi în grija unor vecini sau chiar a altor minori din cadrul familiei. „Practic, un copil era crescut de alt copil”, a explicat el.

Centre pentru copii în fiecare cartier

În încercarea de a-i ajuta pe copii, autorităţile locale intenţionează ca, în paralel cu identificarea minorilor lăsaţi în voia sorţii de părinţi, să amenajeze centre de zi în toate cartierele din oraş.

„Încercăm să identificăm viitoare locaţii şi surse de finanţare, astfel încât să înfiinţăm câte un centru în fiecare cartier. Finanţarea ar putea veni de la bugetul local sau din axele de finanţare”, a explicat viceprimarul.
Centrele pentru copii aflaţi în situaţii de risc vor fi un fel de after-school, unde micuţii vor beneficia gratuit de activităţi educative, de recreere, de consiliere, precum şi de o masă caldă. Un astfel de centru există deja în oraş – Astra – dar se adresează şi copiilor care se află în situaţii de risc pentru că au părinţi alcoolici, violenţi etc. şi poate oferi servicii doar pentru 25 de minori, motiv pentru sunt necesare alte unităţi.

De asemenea, se are în vedere înfiinţarea de Consilii consultative la nivelul cartierelor (în prezent este unul la nivel de municipiu), din care să facă parte consilieri locali, reprezentanţi ai Poliţiei, ai unităţilor de învăţământ din zonă, oameni de afaceri (pentru soluţii financiare), ai cultelor şi ai ONG-urilor.
Proiectul de hotărâre privind înfiinţarea acestor consilii ar putea fi supus aprobării în şedinţa ordinară de luna viitoare, conform viceprimarului.

Ce obligaţii au părinţii, conform legislaţiei

Legislaţia în domeniu prevede ca „părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie SPAS (n.r. Serviciul Public de Asistență Socială) de la domiciliu, cu minim 40 de zile înainte de a părăsi ţara”.

Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.
Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de instanţa de tutelă. Persona respectivă trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minim 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil.

După ce cazul ajunge în atenţia DSS Braşov, în prima jumătate de ani de la plecarea părintelui (sau a părinţilor) se fac verificări la fiecare două luni, apoi se fac verificări semestrial, conform Marianei Topoliceanu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare