112

BRAŞOV. Primele rezultate în cazul suspiciunilor de toxiinfecţie alimentară la copiii care au consumat lapte şi corn în şcoală

 

Ieri, în jurul, orelor 15.00, au ieşit rezultatele preliminare în urma analizei, prin testele rapide, la probele de lapte luate din stocurile găsite la cele două şcoli de unde proveneau copiii cărora li s-a făcut rău după ce s-au hrănit cu laptele şi cornul primit prin programul guvernamental. 

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, dr. Dorin Enache, rezultatele sunt negative pentru testul de enterobacteriaceae făcut la lapte, coerenţa acestui gen de test fiind de 90-95%. 

„Probele de lapte recoltate vineri de la cele două școli generale au fost supuse unui test ultra-rapid, acceptat de Uniunea Europeană. Rezultatul este negativ, ceea ce arată că laptele nu conține enterobacterii. Miercuri vor fi gata şi rezultatele complexe de laborator, unde au fost trimise probe de la laptele, cornurile şi paiele care se introduc în cutiile de lapte, distribuite în şcoli”, a precizat dr. Enache. 

Amintim că vineri, 19 elevi, cu vârste între 10 şi 14 ani, de la Şcoala Generală nr. 31 din Braşov au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase, cu unele simptome specifice toxiinfecţiilor alimentare (dureri de burtă şi/sau vărsături), la scurt timp după ce au băut lapte şi au mâncat din cornurile primite la şcoală. Aproape în acelaşi timp, alţi şapte copii, de la o şcoală din Codlea, au fost duşi la spitalul din localitate cu probleme de sănătate similare, tot după ce au băut laptele din şcoală.

După ce au primit îngrijiri medicale, toţi copiii au fost trimişi acasă, starea lor nefiind alarmantă. 

Până la aflarea cauzelor acestor îmbolnăviri, Inspectoratul Şcolar, precum şi Consiliul Judeţean Braşov au decis rapid sistarea distribuirii produselor destinate elevilor. 

Notă:

Prin definiţie, Enterobacteriaceae reprezintă o clasă de bacterii care cuprinde 28 de genuri, dintre care 23 sunt implicate în patologia umană. Aceste 23 de genuri cuprind bacterii patogene, condiționat patogene și accidental patogene. Enterobacteriaceele sunt implicate frecvent în infecțiile intraspitalicești (nozocomiale). 

Speciile cele mai importante care fac parte din această familie sunt Escherichia coli, Klebsiella, Shigella, Salmonella, Proteus, Yersinia.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare