112

BRAŞOV. Nu vă puneţi vieţile în pericol, în sezonul rece! Care sunt recomandările pompierilor

 
Întrucât temperaturile tot mai scăzute îi determină pe braşoveni să-şi pună în funcţiune sistemele de încălzire a casei, pompierii braşoveni au venit cu o serie de sfaturi pentru ei, în vederea evitării producerii unor nenorociri (incendii, explozii etc.). 
Iată recomandările transmise de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, cpt. Ciprian Sfreja:
 
INSTALAŢII ELECTRICE
Nu folosiţi conductoare sau cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător lângă materiale combustibile. Nu trageţi de cablu pentru debranşarea unui aparat electric. Acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu. Folosirea prizelor multiple suprasolicitate prezintă  riscul producerii unui incendiu. În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect. Utilizarea unui fuzibil mai gros, a liţelor, cuielor, monezilor, împiedică topirea, încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei putând declanşa un incendiu.
 
PODURILE CASELOR  ŞI AFUMĂTORILE
Este interzisă depozitarea de materiale combustibile ori inflamabile în podurile clădirilor. Este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a gurilor de curăţare. Se interzice folosirea afumătoarelor improvizate sau amplasarea acestora în şuri, magazii, sub şoproane ori lângă materiale combustibile. Afumătorile se vor amplasa independent de celelalte construcţii din gospodărie şi se vor confecţiona din zidarii de cărămidă şi materiale incombustibile.
 
COŞURILE DE FUM
Coşurile de fum trebuie periodic verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat. Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare şi, respectiv, coturi multe montate pe lângă şi pe pereţii combustibili, în apropierea materialelor ori altor obiecte de uz casnic.
 
MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE
Este interzisă utilizarea instalaţiilor de încălzire cu defecţiuni sau improvizaţii şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate. Amplasaţi în faţa sobelor cu lemne o cutie metalică sau o bucată de tablă, care va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, şi ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni in contact. Respectaţi distanţele de protecţie dintre sobe si materialele combustibile. Se interzice folosirea sobelor cu uşiţele defecte ori care nu se închid. Jăratecul şi cenuşa se vor depozita în gropi special amenajate, iar în condiţii de vânt se vor stinge cu apă.
 
BUTELII DE GAZE LICHEFIATE
Este interzisă folosirea buteliilor de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau fără fixare prin coliere. Se interzice încercarea cu flacără a etanşeităţii buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului, verificarea făcându-se numai cu emulsie de apă cu săpun. Se interzice aşezarea sau păstrarea buteliilor de gaze în apropierea oricăror surse de căldură. Se interzice încălzirea buteliilor ori folosirea acestora în poziţie culcată, înclinată sau răsturnată. Este interzisă transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate. Întotdeauna la aprinderea focurilor la sobele alimentate cu gaze naturale aprindeţi întâi chibritul şi apoi manevraţi robinetul de alimentare cu gaze.
 
FOCUL DESCHIS
Orice foc trebuie supravegheat. Se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu (depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri) şi pericol de explozie (în apropierea buteliilor de GPL, instalaţiilor de gaze naturale, încăperi în care sunt depozitate produse petroliere). Este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliilor. Aragazul este produs pentru a găti, nu pentru încălzire şi riscaţi să vă intoxicaţi.
 
FUMATUL
Se interzice fumatul în locuri cu pericol de incendiu sau explozie. Este interzisă aruncarea la întâmplare pe materiale combustibile a resturilor de ţigări. Nu fumaţi în pat pentru că riscaţi să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să produceţi un incendiu.
 
JOCUL COPIILOR CU FOCUL
Nu lăsaţi copii singuri acasă cu sobe, plite, radiatoare sau aparate electrice aflate în funcţiune. Păstraţi chibriturile, brichetele si alte surse de foc în locuri în care copii nu au acces. Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le pericolul pe care îl reprezintă pentru viaţa lor.
 
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare