112

BRAȘOV. ÎNGRIJORĂTOR. Peste 30% din accidentele din acest an, din oraș, au avut loc pe trecerile de pietoni!

  • IMG-20180426-WA0001_250796.jpg
 

Peste 30% din accidentele rutiere produse în acest an, în municipiul Brașov, au avut loc ca urmarea a neacordării priorității pietonilor de către șoferi, la trecerile special amenajate pentru aceștia, după cum au informat reprezentanții Poliției Județene Brașov.

„Pietonii reprezintă categoria cea mai numeroasă de participanţi la trafic, dar şi cea mai supusă riscului de accident. Ignorarea regulilor de circulaţie de către conducătorii auto, dar şi de către pietoni se soldează de cele mai multe ori cu accidente grave”, au atenționat polițiștii brașoveni.

Pentru a evita accidentele în care sunt implicaţi pietoni, şoferii sunt sfătuiţi să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită în zona „zebrelor”, să acorde întotdeauna prioritate pietonilor angajați în traversarea străzii regulamentar, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere, pentru a putea opri în siguranță la treceri şi să păstreze distanța legală în mers față de autovehiculele care rulează în față (pentru a nu le „arunca” pe trecere, în momentul în care şoferii din faţă opresc la „zebră” – aşa cum s-a întâmplat în unele cazuri).

„Nu vorbiți la telefon în timp ce conduceți, concentrați-vă atenția asupra traficului şi evitați crearea ambuteiajelor și obturarea vizibilității prin oprirea voluntară în zona trecerilor pentru pietoni”, au mai recomandat reprezentanţii IJP Braşov.

De altfel, vizibilitatea redusă este o problemă serioasă la unele treceri de pietoni din municipiul Braşov, îndeosebi de pe artere secundare. Autoturismele parcate până în „buza” trecerii de pietoni (deşi legea interzice staţionarea la mai puţin de 25 de metri înainte de trecerile pentru pietoni) îngreunează atât vizibilitatea şoferilor, cât şi pe cea a pietonilor, care trebuie să păşească pe carosabil, pentru a se putea asigura.

Culmea, unele dintre aceste locuri de parcare au fost amenajate chiar de autorităţile locale, fără a se ţine cont de legislaţie.

O altă problemă în oraş este reprezentată de trecerile de pietoni „interminabile”, precum cea de pe Calea Făgăraşului, din apropierea bisericii. Fără a avea refugiu la mijlocul şoselei, pietonii sunt nevoiţi să traverseze şapte benzi. De-a lungul timpului, s-a vorbit despre modificări la „zebra” respectivă, însă fără rezultate concrete. 

În lipsa măsurilor de infrastructură luate la unele dintre treceri (sunt şi cazuri unde, după numeroase accidente, trecerile au fost semaforizate – ex: pe Calea Bucureşti şi pe Bulevardul Victoriei – lângă Piaţa Dacia), poliţiştilor le rămâne să vină periodic cu recomandări. Astfel, pe pietoni îi sfătuiesc următoarele: să traverseze strada doar pe la trecerile amenajate pentru ei, pe culoarea verde a semaforului – bineînţeles dacă este vorba despre trecere semaforizată, prin pasaje sau la semnalul agentului de circulaţie.

„Traversarea se face de fiecare dată în pas vioi. Trecerea pentru pietoni este un loc de traversare, nu pentru plimbare”, au amintit agenţii, pentru cei care au tendinţa să „se plimbe” pe treceri.

Nu în ultimul rând, pietonii sunt sfătuiţi să-şi îndrepte toată atenţia asupra situaţiei din trafic şi să nu traverseze strada ascultând muzică sau vorbind la telefon.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare