BRAŞOV. Bolnavii de hepatită C sunt puşi pe drumuri şi la cheltuială
Circa 300 de pacienţi din judeţul Braşov, suferinzi de hepatită cronică cu virus C sunt puşi pe drumuri de autorităţile sanitare de la Bucureşti, pentru că Braşovul a fost scos de pe lista centrelor unde se poate prescrie tratamentul inovator, cel fără interferon (inteferon free).
Pentru întocmirea dosarului care să le permită accesul la terapia fără interferon, bolnavii din alte judeţe trebuie să se adreseze medicilor de specialitate care se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări din cele nouă centre desemnate. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a anunţat că nu va aproba spre decontare dosarele pacienţilor cu hepatită ale căror testări sunt făcute în alt laborator decât cele 50 anunţate oficial. „Îmi pare rău să o spun că foarte mulţi pacienţi au fost trimişi să îşi facă analize pentru hepatită şi au plătit din buzunare, eu spunând de la bun început că doresc ca investigaţiile pentru hepatită să fie decontate de cel care deţine autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentului de tratament. Era o dorinţă a mea, nu ştiam dacă o voi obţine şi am obţinut-o. Nu voi lua în considerare dosarele făcute în diverse locuri, altele decât cele stabilite în urma acestor contracte”, a afirmat Ciurchea.
Lista celor 50 de laboratoare în care se vor efectua testările necesare pentru tratamentul fără interferon a fost afişată pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, secţiunea “„informaţii pentru asiguraţi” — “medicamente — tratament fără interferon”http://www.cnas.ro/page/tratament-fara-interferon.html.
„Semnatarul contractului cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C a transmis la CNAS lista laboratoarelor şi centrelor de recoltare în care se vor efectua gratuit testările fibromax, genotipare şi viremiile, investigaţii necesare la întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon”, precizează CNAS.
Vouchere la medicii din nouă centre
Din această săptămână, voucherele pentru aceste investigaţii au început să ajungă la medicii de specialitate care vor realiza prescrierea tratamentului şi monitorizarea pacientului în următoarele centre din ţară: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Oradea.
Lista unităţilor sanitare în care se distribuie vouchere pentru investigaţiile necesare la dosarul de aprobare a tratamentului fără interferon a fost publicată joi pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). „Semnatarul contractului cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C a transmis la CNAS lista unităţilor sanitare în care se acordă voucherele pentru fibromax, viremie şi genotipare, investigaţii necesare pentru dosarul de aprobare a tratamentului fără interferon al hepatitei cronice virale C şi a cirozei hepatice”, se arată într-un comunicat al CNAS.
Lista poate fi accesată pe site-ul CNAS la secţiunea „informaţii pentru asiguraţi – medicamente – tratament fără interferon”. Ea va fi actualizată pe măsură ce vor fi distribuite vouchere şi în alte unităţi. Pacienţii se vor adresa medicilor de specialitate din aceste unităţi sanitare cu bilet de trimitere de la medicul de familie.
În urma consultaţiei de specialitate, medicii vor înmâna voucherele pentru efectuarea gratuită a testărilor (fibromax, viremie, genotipare) acelor pacienţi care vor îndeplini criteriile de includere în tratament prevăzute în protocolul terapeutic elaborat de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii.
„Numărul total de vouchere care vor fi distribuite acoperă numărul de pacienţi cu hepatită virală C şi ciroză hepatică C cu stadiul de fibroză F4”, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Pe lângă investigaţiile amintite, dosarul pacientului va conţine în mod obligatoriu o serie de documente care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea „informaţii pentru asiguraţi – medicamente – tratament fără interferon”.
Braşovul îndeplineşte condiţiile
Noua terapie, interferon free, se adresează celor aproximativ 5.000 de pacienţi cu hepatită virală C, fibroză hepatică şi ciroză. Costă circa 90.000 de euro de pacient şi nu poate fi procurată individual. Noua terapie – care durează între 12 şi 48 de săptămâni, timp în care bolnavul ia una sau două pastilepe zi – are o rată de vindecare de aproape 100% şi foarte puţine efecte adverse, fiind aprobată după ce a fost studiată timp de 10 ani.
În aceste condiţii, pacienţii nu înţeleg de ce trebuie să cheltuiască pe drumuri şi pe cazare, ca să-şi poată face dosarele. Nici medicii nu văd motivul pentru care Braşovul nu este pe lista celor nouă centre unde se poate prescrie tratamentul fără interferon. „Nu ştim de ce Braşovul a fost omis de pe această listă. Cerinţa a fost de medici specialişti şi de centru universitar. Îndeplinim ambele condiţii, avem Facultate de Medicină, avem cadre universitare abilitate să monitorizeze aceste terapii şi avem şi medici gastroenterologi care au experienţă în tratamentul pacienţilor cu hepatită cronică cu virus C, în schema stardard cu interferon pegylat şi ribavirină. Nu ştim ce se întâmplă. La uşa noastră pacienţii bat în fiecare zi şi întreabă când pot începe tratamentul”, a explicat dr. Gabriel Moraru, medic primar gastroenterologie şi preşedinte al Colegiului Medicilor Braşov.
Petiţie către minister şi CNAS
Situaţia este cu atât mai ciudată cu cât este mult mai simplu de monitorizat această nouă terapie decât tratamentul pe care l-au aplicat ani de-a rândul cu interferon şi ribavirină. Din acest motiv s-a trimis o petiţie către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi către Ministerul Sănătăţii, în care se cere ca tratamentul inovator să poată fi aplicat şi la Braşov. O interpelare către aceleaşi autorităţi va face şi senatorul braşovean Marius Neculoiu, el însuşi medic. „Nu e normal ca un oraş ca Braşovul să fie eliminat de pe listă. Până acum, putea scrie interferon cu ribavirină, iar acum nu mai poate scrie tratament interferon free şi nu înţeleg de ce. Eu o să fac interpelare Ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei pe acest subiect”, a precizat dr. Marius Neculoiu, senator PNL.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.