Texpert

AN PERICULOS! – Predictii sumbre pentru 2006: conflicte armate, scaderea dolarului, criza titeiului, cutremur in Romania

  • logomytex.png
 

Saptamanalul britanic „The Economist” avertizeaza: „Fiti pregatiti: 2006 va fi un an periculos!”. Cele mai mari pericole i ntrezarite sunt un eventual razboi civil in Irak sau o posibila criza legata de programul nuclear iranian. Mari probleme vor exista si din cauza cresterii pretului titeiului, prabusirii dolarului. Se mai preconizeaza un val de scumpiri imobiliare si o pandemie de gripa aviara. Concretizarea acestor predictii pesimiste ar afecta stabilitatea pe plan international, antrenand o cadere a economiei. Un profesor universitar roman, stabilit in Brazilia, doctor Vasile I. Marza, anunta cu timp in urma ca „Romania se afla in fereastra unui cutremur mare care se va produce in 2006”.

Un nou razboi in Irak
Cele mai mari pericole intrezarite de specialistii britanici sunt un eventual razboi civil in Irak si o posibila criza legata de programul nuclear iranian. Exista riscuri legate de cresterea pretului titeiului, prabusirea vertiginoasa a dolarului.
Un sondaj de opinie efectuat de revista a scos la iveala faptul ca economistii sunt mai degraba pesimisti in ceea ce priveste anul viitor. In acelasi timp, editorul Daniel Franklin i-a linistit pe britanici spunand ca nu e musai ca riscurile mentionate sa se transpuna in realitate, astfel ca sunt sanse ca 2006 sa aduca pentru majoritatea tarilor europene o crestere economica decenta.

Al treilea razboi mondial: lupta cu terorismul
Analistii in securitate spun ca deja a inceput al treilea razboi mondial: lupta cu terorismul. „Razboiul nostru impotriva terorismului incepe cu al-Qaeda, dar nu se opreste aici. Acest razboi nu va inceta pana cand fiecare grupare terorista din toata lumea va fi gasita, oprita si combatuta”. Discursul presedintelui american George Bush, din 20 septembrie 2001, este declaratia oficiala care a declansat un razboi global. Toate marile puteri ale lumii se lupta cu teroristii. Pagube materiale de miliarde de dolari, scaderea cresterii economice, hoteluri goale, investitii straine alungate. Dincolo de impactul imediat, atentatele teroriste au efecte negative si asupra economiei.
Albert Einstein lansa o formula ce a devenit celebra: „Nu stiu cu ce arme se va lupta in al treilea razboi mondial, dar al patrulea razboi mondial se va purta cu bate si pietre”.

Economia europeana nu sta pe roze
In ultimii doi ani, PIB-ul global a crescut in medie cu 4,7%, cea mai importanta rata din anii ’70 incoace. Exista premisele ca anul 2006 sa aduca o scadere a increderii consumatorilor din SUA si alte tari prospere. Organizatia patronala europeana „Unice” si-a publicat, recent, studiul evaluator asupra perspectivelor economice pentru 2005-2006. Pronosticurile sunt sumbre, iar patronii au cerut Bancii Centrale Europene sa nu mareasca, in aceste conditii, rata dobanzilor. Relansarea economica a Europei e franata de curente ostile, comenteaza raportul. Estimarile „Unice” sunt apropiate de cele ale FMI si Bancii Centrale Europene (BCE). Accelerarea inflatiei, care ingrijoreaza BCE, nu reprezinta in acest moment un pericol, estimeaza Jean-Paul Betbeze, presedintele comitetului economic al „Unice”.
Combinatia actuala de credite ieftine, preturi in crestere la petrol si locuinte, dar si deficite bugetare mari, le aduce aminte analistilor de situatia de la inceputul anilor ’70, cand a aparut fenomenul inflatiei globale. Partea buna a lucrurilor: bancile centrale independente sunt mai putin expuse riscului de a comite greselile grave de atunci. O raza de speranta o reprezinta situatia din Japonia, unde economia pare intr-o forma buna, si Germania, unde sectorul corporatist se lupta pentru a se mentine competitiv.

Atentie la dolar si euro
Un risc major pentru economia mondiala il reprezinta o eventuala prabusire a dolarului. Americanii, atat consumatorii de rand, cat si guvernul, cheltuiesc in ritm ametitor. Atunci cand se pune problema fondurilor de investitii, acestea trebuie sa vina din afara. Cu alte cuvinte, investitorii straini trebuie sa cumpere masiv dolari, iar daca acest lucru nu se va intampla, dolarul va scadea in ritm accelarat.
Nu trebuie subestimat nici riscul instabilitatii monedei unice europene. Problemele s-au vazut inca de anul acesta, cand in Italia a aparut ideea renuntarii la euro. La primele semne de tulburare este posibil ca investitorii financiari sa se grabeasca sa vanda rezervele de euro, antrenand o scadere a cursului si instabilitate pe piata.

Romania si Bulgaria asteapta sa intre in UE
Comisia Europeana urmeaza sa anunte in 2006 daca Romania si Bulgaria vor adera la UE in 2007. Ambele tari au probleme cu indeplinirea criteriilor UE in ceea ce priveste justitia, afacerile interne, protectia mediului si apararea proprietatii intelectuale. Romania trebuie, totodata, sa risipeasca indoielile referitoare la mediul concurential, achizitiile publice si coruptia. In ambele tari, in 2005 reforma a fost sacrificata pe altarul unor dispute politice.
Totusi, „The Economist” este de parere ca, desi stau mai rau cu coruptia si sunt mai sarace, Romania si Bulgaria nu sunt mai prost pregatite pentru integrarea in UE decat unele dintre cele zece state intrate in 2004.

Pericol de cutremur
Un seism cu o intensitate de 6,7 grade pe scara Richter s-ar putea produce in zona Vrancea in 2007, sunt de parere specialistii de la Institutului National de Fizica a Pamantului. Seismologii romani si straini sunt de parere ca dupa 2006 lucrurile se vor schimba fundamental din punct de vedere tectonic, insa zona seismica Vrancea nu este atat de incarcata, pentru ca aici sa se produca un cutremur deosebit de puternic. Dimpotriva, profesorul universitar doctor Vasile I. Marza anunta cu timp in urma ca „Romania se afla in fereastra unui cutremur mare care se va produce in 2006”. Marza, originar din Romania, preda la Universitatea din Brasil, capitala Republicii Brazilia. El este titular al catedrei de seismologie si are studii la Oxford. Intr-un interviu acordat agentiei A.M.Press, seismologul a afirmat: „Romania se afla in fereastra unui cutremur mare care se va produce cel mai probabil in 2006. Este vorba tot de Vrancea. Studiile indica o magnitudine de 7,5 plus sau minus 0,5 unitati de magnitudine. Asta inseamna ca nu poate fi decat un cutremur intre 7 si 8 grade, cu un maximum posibil de 8,1. In 1802 a fost un astfel de cutremur resimtit puternic in Bucuresti. Cu toate ca s-a produs in miezul zilei, au murit 600 de oameni intr-un Bucuresti care avea atunci 30.000 de locuitori”. In Japonia, de 50 de ani se asteapta un cutremur catastrofal in zona Tokyo, iar cam acelasi lucru s-ar putea petrece si la Istanbul sau in alte colturi ale lumii.

Cel mai inalt nivel de poluare
Un cercetator britanic a avertizat ca atmosfera planetei contine suficient dioxid de carbon cat sa topeasca toata gheata de pe glob, acoperind cu apa orase precum Londra si New York. Sir David King, consilier stiintific al guvernului de la Londra, este de parere ca s-a atins cel mai inalt nivel de poluare cu dioxid de carbon din ultimele 55 de milioane de ani, iar ceea ce s-ar putea intampla depaseste cele mai pesimiste predictii ale oamenilor de stiinta. „Cand se va topi Antarctica, nivelul apei marii va mai creste cu inca 110 metri”, afirma Sir David King. „Sunt sigur ca schimbarile climaterice sunt cea mai mare problema pe care civilizatia a trebuit sa o infrunte in ultimii cinci mii de ani”, a adaugat specialistul britanic.

Bucuresti, noul Ierusalim
Indianul Sundar Singh a trait intre anii 1889-1933. S-a crestinat in urma unei revelatii si a calatorit prin Europa, inclusiv in Romania, despre care a facut o profetie aparte, fiind inspirat de Maica Domnului. „Profetiile lui Sundar Singh” vorbesc de un viitor stralucit al romanilor. Indianul a prevazut ca Bosforul si Dardanele se vor scufunda, iar credinciosii se vor reuni intr-o singura Biserica Crestina. Un mare razboi va decima omenirea, insa romanii vor supravietui: „Vor face exceptie de la pedeapsa focului nimicitor si a macelului Romania si locurile sfinte din Palestina. Netrecuta prin sabie va ramane si cetatea Vaticanului, dar puterea sa se va reduce la zero”. In viziunea sa, Bucurestiul va fi un nou Ierusalim iar „dusmanii Romaniei vor ingenunchea la hotare”. Poporul roman va fi ales deoarece este „cel mai umil, cel mai crunt incercat de vitregia celor puternici”.

Nostradamus si Rensburg
Nostradamus (foto sus), un evreu crestinat ce a trait in Franta in secolul XVI, e unul dintre cei mai renumiti prezicatori ai lumii. Printre altele, a prezis si cele doua razboaie mondiale. 18 din cele 950 de catrene se refera la al treilea razboi mondial. Cativa din expertii ce-i studiaza catrenele au dat ca data de incepere a acestui razboi mijlocul lui 1999. Evident, au gresit. Previziunile lui Nostradamus sunt confirmate si de alti prezicatori, inclusiv Nicolaas van Rensburg (foto jos), faimosul prezicator sud-african ce a trait intre 1862 si 1926. Van Rensburg a mai prezis folosirea electricitatii, dezastrul de la Cernobal, masacrul a sase milioane de evrei, ridicarea si decaderea Rusiei si Uniunea Europeana – in utimele doua cazuri descriind steagurile inainte ca acestea sa fie proiectate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button