România este în lumea bună a hocheiului mondial. Ce urmează?
România este în lumea bună a hocheiului mondial. După mulţi ani în care s-a zbătut prin mediocritatea eşaloanelor inferioare, Naţionala României de hochei pe gheaţă a pătruns apăsat în lumea bună şi, după o scurtă perioadă de acomodare, dovedeşte că îşi merită locul în top 22 mondial. Nu sunt multe sporturi de echipă în care ţara noastră sa fie pe acest loc la nivel mondial şi acest lucru se întâmplă într-o ţară în care potinoarele se pot număra pe degete şi în care guvernanţii nu dau importanţă sportului.
Revenind la Naţionala de hochei pe gheaţă, promovarea în Divizia I, Grupa A a reprezentat o uriaşă surpriză. Se întâmpla în 2019, când, cu Julius Penzes pe banca tehnică, la Tallin, în Estonia, „tricolorii” au câştigat Divizia I, Grupa B. Meciul cheie a fost cel cu Polonia, echipă care în acest an este în Grupa Mondială.
Atunci, băieţii antrenaţi de Julius Penzes şi de regretatul Marius Trandafir începeau cu un succes cu Estonia, 4-3, după executarea loviturilor de departajare. A urmat victroria cu Japonia, 3-2, după o revenire de la 0-2, apoi nebunia cu Poloia, 3-2 OT, cu golul în PP marcat de Pavlo Borisenko. În ultimele două partide, ai noştri au trecut de Ucraina, 5-1, şi de Olanda, 3-1.
Ediţiile 2020 şi 2021 ale Campionatului Mondial, Divizia I, Grupa A au fost anulate din cauza pandemiei.
În 2022 s-a jucat cu doar 5 echipe şi România a terminat ultima, cu înfrângeri pe linie, 1-9 cu Slovenia, 1-4 cu Coreea de Sud, 4-5 cu Lituania şi 2-4 cu Ungaria. Nu a retrogradat nimeni însă, iar din 2023 s-a revenit la normal, cu 6 echipe. În Marea Britanie, cu experienţa anului precedet în spate, ai nostri au reuşit să se menţină în acest eşalon. A fost o singură victrorie, 3-2 cu Lituania, România pierzând celelalte confruntări, 2-6 cu Italia, 2-5 cu Coreea de Sud, 0-7 cu Marea Britanie şi 2-6 cu Polonia.
În fine, a venit ediţia din acest an, unde, cu un antrenor nou, Dave MacQueenm ajutat de Attila Goga şi de Kristian Todor, „tricolorii” au depăşit toate aşteptările. Fără meiciuri de pregătire în spate, România a început greu, pierzând clar, 1-6, cu Italia şi cu Slovenia. Ce a urmată însă este fabulos. Cu Ungaria, ţară care ne surclasează la toate capitolele, de la numărul patinoarelor, la cel a sportivilor, ţară care îşi creşte copiii, care are o echipă ce evoluează în ICE Hockey League, fosta EBEL, cu jucători ce evoluează la echipe mult mai puternice, în Norvegia, Finlanda, Franţa, Suedia, Germania, ai noştri au dat lovitura şi s-au impus cu 2-1. A urmat victoria cu Coreea de Sud, 3-2 şi mica şansă de promovare în elită. Deşi „tricolorii” au învins şi Japonia, 4-2, miracolul nu s-a întâmplat şi România rămâne la un pas în spatele diviziei granzilor. Ungaria şi Slovenia au promovat, Italia rămânând din nou în afara primelor două poziţii.
Deşi nu a promovat în elită, România este în lumea bună a hocheiului mondial şi îşi merită locul acolo.
România este în lumea bună a hocheiului mondial. Ce urmează?
Important este că Dave MacQueen a construit acest grup unit, o echipă care luptă timp de 60 de minute indiferent de scor. Din 2025, pentru România vor juca Radim Valchar, în sfârşit eligibil, dar şi Owen Williams, presupunând ca statul român îi va da în cele din urmă cetăţenia. Din informaţiile noastre, Corona Braşov mai pregăteşte o surpriză uriasă în ceea ce priveşte naturalizarea unui jucător de top, dar toate la timpul lor.
Este momentul ca si Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă să îşi facă treaba şi să asigure turnee cu meciuri de pregătire importante. Ungaria, de exemplu, va avea un amical cu Canada, la Budapesta pe 7 mai. Apoi, tot federaţia trebuie să aibă grijă de copii şi juniori, să le ofere competiţii şi să facă tot ce ţine de ea pentru ca vârfurile fiecărei generaţii să rămână şi să joce pentru România.
Cine ştie ce se poate întâmpla în 2025…
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.