Sport

BRAȘOV. Schimbări majore în Liga Națională de baschet feminin. În loc să sprijine financiar cluburile, Federația vrea să profite de pe urma acestora

 

Pentru noul sezon competițional, Federația Română de Baschet propune schimbări majore atât în campionatul masculin, cât și în cel feminin.

Astfel, nu va mai exista decât Liga Națională în ambele cazuri, urmând să fie câte trei grupe.

În ceea ce privește Liga Națională de baschet feminin, unde Brașovul este implicat prin Olimpia CSU, în grupa A vor fi primele 8 clasate din campionatul precedent, adică Sepsi Sf. Gheorghe, CSM Satu Mare, Olimpia CSU Brașov, Universitatea Cluj-Napoca, SCM Timișoara, ACSBT Alexandria, ICIM Arad și Universitatea Alba Iulia.

În grupa B vor evolua formația care a încheiat pe locul 9 în prima ligă în sezonul trecut, Sirius Tg. Mureș, și grupările de pe locurile 1-5 din eșalonul secund, CSM Târgoviște, Phoenix Constanța, Universitatea CSM Oradea, Rapid București și Agronomia București.

În fine, în grupa C vor juca celelalte formații din eșalonul secund, KSE Tg. Secuiesc, CSM CSS Ploiești și Sportul Studențesc.

În faza 1, în fiecare grupă se va juca în sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur.

Apoi, în faza 2, se vor forma alte trei grupe de câte șase echipe: grupa roșie – locurile 1-6 din grupa A; grupa galbenă – locurile 7-8 din grupa A + locurile 1-3 din grupa B + locul 1 din grupa C; grupa albastră – locurile 4-8 din grupa B + celelalte echipe din grupa C. Se va juca din nou fiecare cu fiecare, tur-retur.

În fine, la finalul fazei 2, echipele din grupa roșie, plus primele două grupări din grupa galbenă vor intra în play-off. În sferturi, semifinale și finală se va juca în sistemul cel mai bun din cinci meciuri.

Deși sunt multe cluburi cu probleme financiare, Federația Română de Baschet nu pare interesată să le ajute, ci vrea să profite de pe urma acestora. Astfel, pe lângă taxa de participare, de 5.000 de euro/grupare, conducerea federației a decis ca toate participantele să plătească o taxă de garanție de 10.000 de euro pentru grupările din grupa A, respeciv de 5.000 de euro pentru cele din grupele B și C.

Practic, FRB încasează niște bani de pe urma cărora poate profita, în timp ce cluburile vor trebui să se descurce fără acești bani. O idee care nu poate ajuta în nici un fel formațiile din România. Probabil, vor mai exista discuții pe această temă între cluburi și conducerea federației.

S-a schimbat și regula privind jucătoarele autohtone. Astfel, pe parchet trebuie să fie două românce pe tot parcursul meciurilor, iar în primele două sferturi, una dintre acestea trebuie să fie jucătoare U23.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button