Sănătate

[ViDEO] BRAȘOV. Criză de medicamente pentru pacienții cu HIV

 

Disperare în rândul pacienţilor infectaţi cu virusul HIV. Medicamentele vitale care ţin virusul sub control sunt în deficit, unele lipsesc cu desăvârşire, din farmaciile spitalelor de boli infecţioase, inclusiv la Braşov. Medicii au încercat să adapteze schemele de tratament în ultimele două luni, dar au epuizat şi această soluţie odată cu dispariţia unora dintre medicamente. 

Sunt pacienţi care nu mai au de două luni pastilele salvatoare, pe care ar trebui să le primească gratuit. Criza a apărut, după cum spun medicii, din cauza furnizorilor, dar şi a procedurilor greoaie de licitaţie care se organizează la nivel naţional. „Ministerul Sănătăţii organizează licitaţia şi ne trimite avizul pentru firmele selectate, noi încheiem contracte subsecvente cu ele, după care acestea trebuie să depună garanţia de bună exeuţie şi noi lansăm comenzile, în funcţie de necesar. Tratamentul pentru HIV este complex, sunt combinaţii de două-trei clase de antiretrovirale”, a explicat dr. Ramona Ionescu (video), managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. 
Aici vin zilnic pacienţi infectaţi cu HIV care se interesează de medicamentele pe care ar trebui să le primească gratuit în fiecare lună. „De două luni de zile nu este tratament, ne amână de pe o zi pe alta, mă simt din ce în ce mai rău. Dacă nu ne luăm tratamentul, murim! Facem complicaţii şi murim!”, a spus un pacient reporterului Pro TV. Din păcate, oamenii nu-şi pot permite să cumpere din farmacii medicamentele care costă, în schema completă, între 3.000 şi 8.000 de lei.
Medicii recunosc că stocurile de medicamente au început să dispară încă din decembrie. De nevoie, doctorii au încercat să adapteze schemele de tratament ale pacienţilor. Acum însă, nici asta nu mai pot face. „Într-adevăr de o săptămână-două, lucrurile s-au înrăutăţit pentru că ni s-au consumat şi stocurile de medicamente cu care le-am înlocuit pe cele lipsă”, a declarat dr. Ionescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Brașov. 
În evidenţele spitalului braşovean sunt circa 200 de bolnavi, dintre care 148 sunt în tratament. „Ceilalţi nu au dorit să facă terapie medicamentoasă sau şi-au întrerupt tratamentul. Problemele au apărut din decembrie, atunci am schimbat schema pentru patru pacienţi, grosul celor pentru care am fost nevoiţi să facem modificări fiind în ianuarie, dar au fost câţiva şi în februarie. În total, au fost 56 de pacienţi pentru care a trebuit să recurgem la schimbarea schemelor de tratament, după ce am purtat discuţii cu ei”, a explicat managerul. 

Problema este în curs de soluţionare 

Presaţi de unii pacienţi, reprezentanţii spitalului din Braşov le-au dat oamenilor, în loc de tratament, câte o adeverinţă care atestă lipsa medicamentelor. „Patru pacienţi au cerut aceste adeverinţe, pentru a-şi căuta în alte spitale din ţară medicamentele. Este dreptul lor de pacienţi asiguraţi să îşi aleagă medicul şi clinica”, a explicat managerul spitalului. Bolnavii care au încercat să caute medicamentele pe la spitale şi clinicile din alte oraşe au aflat că e criză în toată ţara. Farmaciile private s-au oferit să le aducă tratamentul contra cost, dar nici unul nu-şi permite să plătească din buzunar. „Tratamentul care mi se dă mie valorează undeva la 7.000 de lei. Nu cred că îşi permite cineva să cumpere acest tratament lunar”, a subliniat un pacient, pentru sursa citată. „Această criză este peste tot, sunt anumite medicamente care nu există deloc, nu se ştie când vor veni. Peste tot s-a epuizat tot stocul de medicamente care a fost”, a afirmat un alt pacient pentru aceeaşi sursă. 
Unii dintre bolnavi sunt decişi să dea statul în judecată. „Adeverinţele astea sunt unice în sistemul sanitar. Practic, ei îţi dau o adeverinţă să îţi arate că nu au bani, nu sunt fonduri, nu s-au făcut licitaţii. Ne luăm un avocat şi acţionăm în instanță Casa de Sănătate, spitalul și Ministerul Sănătății. Este pentru dreptul la viaţă şi la sănătate, care ne-a fost încălcat”, a mai spus un alt pacient reporterului Pro TV.
Din fericire, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov ne-a asigurat că problema este ca şi soluţionată. „Deja astăzi (nota red. – miercuri) principalul furnizor a depus garanţia de bună execuţie şi am lansat comenzile, astfel că mâine, cel târziu vineri, se va face aprovizionarea”, a precizat dr. Ramona Ionescu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare