Cristina Joia a făcut endometrioză toracică după stimularea hormonală agresivă
Cristina Joia, de la Visuri la cheie, suferă de endometrioză, afecțiune care i s-a extins la plămâni după ce a făcut tratamente hormonale pentru a rămâne însărcinată.
„În primul rând, nu mi s-a pus niciodată diagnosticul de endometrioză, deși am schimbat multe cabinete și clinici când încercam să rămân însărcinată, zeci de analize, ecografii, CT-uri etc.. Sunt ferm convinsă că există o legătură între stimularea hormonală foarte agresivă, pentru că doctorii îmi subliniau că am AMH-ul foarte mic și trebuie să ne grăbim, și migrarea edometriozei spre plămâni, acolo s-a produs un dezechilibru hormonal pe care doctorii ginecologi nu l-au anticipat și nici nu l-au putut gestiona.
Abia când am ajuns la urgențe, la chirurgie toracică, s-a descoperit endometrioza pe plămâni, în sală, dar ei au operat efectul, neputând vindeca cauza. Dacă știi să privești, există frumusețe și în locuri triste, cum sunt spitalele. Așa că mi-am adunat până la urmă bucățelele, le-am pictat frumos și mi-am continuat drumul prin viață. Boala te și învață lucruri, îți pune viața în perspectivă, înțelegi că nu poți controla totul, că ești umil în fața sorții și culmea, asta te face mai puternic și mai dornic să dăruiești din energia ta”, a povestit vedeta PRO TV, pentru viva.ro.
Pentru a se asigura că endometrioza nu se extinde din nou, Cristina Joia urmează tratament și încearcă să aibă o alimentație sănătoasă.
„Nu m-am gândit niciodată atunci «de ce eu?». Din păcate, endometrioza toracică e o boală rară și nu se vindecă definitiv, chiar dacă te operezi la o perioadă de câțiva ani. Sunt dependentă de un tratament pe care îl iau de 7 ani, în rest ideal ar fi un regim fără alimente inflamatorii, bazat pe hrană alcalină, legume, fructe etc. Mărturisesc că e foarte greu la filmări să fac asta și, pentru că sunt gurmandă, nu reușesc să-l țin cu strictețe”, a explicat designerul.
Endometrioza este o afecțiune care se caracterizează prin prezența țesutului endometrial (cel care căptușește uterul pe interior și sângerează la fiecare menstruație) în afara cavității uterine. De foarte multe ori, este o afectiune dureroasă. Există cazuri în care țesutul endometrial se răspândește în afara zonei pelvine, ajungând pe suprafața externă a intestinului subțire sau gros, uretere, vezică urinară etc.. S-au înregistrat cazuri în care țesutul a fost găsit chiar și la plămâni, inimă sau creier.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.