Sănătate

Centru medical de un miliard de dolari la Brașov

Centru medical de un miliard de dolari la Brașov. Anunţat în septembrie, în cadrul Forumului Orașelor Verzi (FOV), hub-ul de dezvoltare sustenabilă în domeniul sănătăţii de la Braşov prinde contur. Roland Schatz, fondator şi preşedintele UN Global Sustainability Index Institute (UNGSII Foundation), a anunțat miercuri, în cadrul în cadrul unei conferințe de presă, care au fost demersurile derulate până acum.

Cercetare în special în zona prevenției

Hub-ul este parte a inițiativei Națiunilor Unite de a implementa 17 obiective de dezvoltare sustenabilă stabilite pentru anul 2030.

Are ca obiectiv cercetarea în domeniul sănătății, în special în zona prevenției. Scopul ultim este de a putea oferi oricărui oraș și oricărei țări din lume modelele cele mai potrivite pentru a le asigura cetățenilor o viață sănătoasă, la toate vârstele.

Președintele UNGSII a anunțat că, după înregistrarea Fondului care asigură finanțarea implementării celor 17 obiective (15 noiembrie 2022), centrul de cercetare în domeniul sănătății de la Brașov va începe să funcționeze, mai ales că se bazează pe o structură existentă, fabrica de medicamente de la SantaPharm.

„Am avut discuții utile cu echipa de conducere a SantaPharm, precum și cu diverși cercetători de la Facultatea de Medicină și cu alți parteneri din Brașov. Așadar, acum îi așteptăm pe colegii noștri de la departamentul de finanțe să înregistreze oficial fondul SDG (SDG = Obiective de dezvoltare durabilă, n.r.).

Banii de la investitori sunt gata, dar întotdeauna este nevoie de structura formală pentru a gestiona aceste fonduri. Ni s-a spus că până pe 15 noiembrie se finalizează procedura de înregistrare a Fondului, iar noi a trebuit să ne asigurăm, până atunci, că putem începe să folosim finanțarea, pentru a investi în cercetarea unor soluții legate de sănătate”.

Următoarea pandemie vine de la abuzul de antibiotice

De exemplu, a precizat Roland Schatz, la Braşov ar putea fi dezvoltat un produs ce vizează activarea imunităţii prin intermediul unui antibiotic creat din surse naturale, care să depăşească şi problema rezistenţei bacteriene din ce în ce mai mari, generată de utilizarea excesivă a antibioticelor de sinteză. În acest domeniu s-au făcut mai multe cercetări, fiind implicaţi inclusiv medici români.

Tot la Braşov s-ar putea produce o apă electrolizată pentru tratarea inflamaţiilor  şi arsurilor, inclusiv calmarea lor, produs care este utilizat, deja, în SUA şi Turcia.
De asemenea, la Braşov ar urma să fie testată introducerea corpului de mediatori care să asiste medicul diagnostician, după un sistem deja testat în Marea Britanie. 

Corp de mediatori medicali

„De multe ori, doctorii nu au timp să se ocupe de pacienţi şi prescriu medicamente, în 10 minute cât durează consultaţia.

În Marea Britanie a fost înfiinţată o reţea de mediatori medicali, care discută cu pacienţii, dar şi cu doctorii.

În urma acestui proiect-pilot a scăzut numărul de medicamente şi s-a constat că, în realitate, oamenii nu aveau nevoie de ele, ci de atenţie. De asemenea, a fost realizată o economie de peste 300 de milioane de lire sterline”, a explicat reprezentantul UNGSII.

Sunt 10 soluții care se vor dezvolta în Brașov, vor crea locuri de muncă și vor crea noi produse care nu există încă, în special în domeniul antibioticelor.

După COVID, acum, OMS se teme de rezistența la antibiotice, pe care o avem cu toții pentru că am luat prea multe, se teme că aceasta va fi următoarea pandemie. Iar soluția va veni din Brașov.

Mai sunt și altele. Și apoi putem distribui, tot ceea ce a fost creat în Brașov și care funcționează, în rețeaua celor 25 plus 5 orașe SDG și apoi în întreaga lume”.

Roland Schatz, fondator și președinte UNGSII Foundation

Totodată, președintele UNGSII a vorbit despre avantajele pe care le va avea hub-ul din Brașov, cum ar fi faptul că orice ar crea companiile din Brașov va fi prezentat la Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății, în Geneva, în fiecare an.

Astfel, ministerele sănătății, precum și experții mondiali în domeniu, vor afla foarte repede ce funcționează în Brașov, iar orașul nostru va fi recunoscut la nivel internațional ca un centru de cercetare în domeniul sănătății.

„Ceea ce se naște la Brașov, replicat în întreaga lume”

Și primarul Allen Coliban a vorbit despre oportunitățile și avantajele pe care le aduce Brașovului înființarea acestui centru de cercetare în domeniul sănătății.

„Înființarea acestui hub pe sănătate este foarte importantă pe mai multe dimensiuni: în primul rând este o investiție de un miliard de euro, care se va simți în tot ceea ce înseamnă un mediu economic sănătos al Brașovului, în zona aceasta de medicină, dar nu numai – de servicii care să aibă impact asupra sănătății, în tot ceea ce sănătatea are de reprezentat.

Deci vorbim o infuzie de capital străin în proiecte implementate la Brașov, vorbim despre locuri de muncă ce vor fi create, vorbim despre tot ceea ce înseamnă susținerea investițiilor făcute în trecut și care la ora actuală vor fi optimizate, vor avea o nouă dimensiune, o nouă misiune, și totodată este un element de mândrie, nu doar pentru Brașov, cât și pentru România.

Un element care să pună România pe harta globală a medicinei, să o repună la un loc de frunte și să genereze un impact pozitiv asupra percepției României la nivel mondial. Totodată, o investiție în cercetare înseamnă o investiție în resursa umană calificată, înseamnă atragerea la Brașov a specialiștilor, înseamnă crearea unui mediu de suport pentru orice inițiativă de acest fel, românească, europeană sau mondială, care ar vrea să se relocheze la Brașov și să găsească aici un sediu bine dotat, infrastructură care să producă la cel mai înalt nivel și să aibă toate certificările necesare și, totodată, structuri de suport pentru business, pentru dezvoltarea businessului.

Astfel încât, ceea ce se naște la Brașov să fie replicat în anii următori în întreaga lume”, a declarat primarul Allen Coliban.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 an în urmă

Va fi pe dracul. Cu cine? Cu ce? Unde? Ăștia nu pot să dea cu mătura pe străzi, darămite să facă cercetări în domeniul medical. Niște șmecheri, cum sunt ăia din „fundația” aceea profită de multa prostie a unora și… Citeşte mai mult »

Mama lui Barbu Gh
1 an în urmă

Iertati-l pe Gigel. Iar i-a cazut capacul de la WC peste cap in timp ce lua masa. De aia delireaza la matineu, s-a lovit la tartacuta. Of, of!

Back to top button