BRAȘOV. Centru ONU de un miliard de dolari destinat sănătății. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, nu pentru tratarea bolilor
Primarul Allen Coliban a anunțat marți, în cadrul Forumului Orașelor Verzi (FOV), înființarea la Brașov a primului hub de dezvoltare sustenabilă în domeniul sănătății, ca parte a inițiativei Națiunilor Unite. Obiectivul acestui hub este de a efectua cercetările necesare în domeniul sănătății, în special în cel al prevenției, astfel încât să poată oferi oricărei țări, oricărui oraș din lume posibilitatea să implementeze acele soluții prin care să asigure populației o viață sănătoasă și să promoveze bunăstarea tuturor, la toate vârstele.
Anunțul a fost făcut alături de Roland Schatz, fondator și director general UNGSII Foundation și una dintre cele mai importante autorități mondiale în problema implementării schimbărilor sociale, de Gareth Presch, fondator și director executiv al World Health Innovation Summit, un lider de opinie în domeniul medicinei la nivel mondial, și de Claudiu Preda, UNGSII, Europa de Est. UN Global Sustainability Index Institute (UNGSII) este o inițiativă internațională care sprijină ONU și implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG – Sustainable Development Goals).
„În luna mai, cu ocazia World Economic Forum de la Davos, am prezentat în cadrul SDG Labs oportunitățile pe care Brașovul le oferă, precum și implementarea principiilor SDG în strategia de dezvoltare a Brașovului. Ulterior, la Katowice, cu prilejul World Urban Forum, am prezentat argumentele pentru ca Brașovul să fie desemnat SDG3 Health Hub. Astăzi (nota red. -marți) am lansat SDG3 Health Hub la Brașov, un proiect care face din orașul nostru o destinație pentru antreprenoriat, pentru inovare, pentru cercetare și pentru investiții în domeniul sănătății. Dintre toate oraşele lumii, Naţiunile Unite, prin organismele sale, mai ales UNGSII, au ales Braşovul să fie centrul, să fie punctul în care să realizăm acest prim hub de dezvoltare sustenabilă prin sănătate. Este o decizie importantă pentru România, o recunoaștere a istoriei cercetării și inovației românești în medicină. Este, totodată, o decizie importantă pentru Brașov, într-un moment în care ambițiile orașului nostru sunt mari, atât în privința dezvoltării infrastructurii medicale, cât și în cea a atragerii de investiții. Toate acestea, într-o abordare nouă, actuală, ce schimbă paradigma în sănătate de la tratarea bolilor spre prevenție și de la medicație spre un stil de viață sănătos. În următorii ani, 17 orașe din toate colțurile lumii vor fi desemnate drept Hub-uri de dezvoltare sustenabilă, fiecare acoperind câte un obiectiv dintre cele 17 SDG. Asta înseamnă să aducem la Braşov investitori şi să existe fonduri de investiţii în zona sănătăţii, care să susţină dezvoltarea şi să creeze un microclimat de business, în primul rând, dar şi de sănătate, care să susţină atât sistemul public, cât şi noile tendinţe – cele care urmăresc prevenţia, cele care urmăresc adaptarea tehnologiei în scopul prevenţiei. La ora actuală, prevenţia se face şi folosind tehnologie, folosind sisteme de monitorizare automată pentru pacienţii ce locuiesc singuri acasă, folosind o grămadă de aplicaţii, inclusiv pentru îngrijire paliativă. Sunt lucruri care există la nivel global, la nivel mondial, în actul acesta medical şi pe care noi, la Braşov, putem contribui prin a le dezvolta pe baza acestui hub. Ce este foarte important: noi să fim o comunitate care poate să susţină un astfel de demers şi rezultatele cercetării – pentru că în primul rând vorbim de foarte multă cercetare – rezultatele cercetării să devină disponibile la nivel mondial, pentru orice oraş, iar noi, de la nivelul comunităţii locale, să susţinem genul acesta de infrastructură şi de investiţii în sănătate”, a precizat primarul Allen Coliban.
De ce a fost ales Brașovul
Directorul UNGSII, Roland Schatz, a explicat și de ce a fost ales Brașovul pentru a găzdui acest hub în domeniul sănătății, argumentele sale fiind legate de încrederea pe care o oferă comunitatea brașoveană pentru realizarea acestei munci de cercetare, dar și prin existența actorilor principali în domeniul cercetării și sănătății: universitate, fabrică de medicamente, proiecte de spitale în dezvoltare.
„Brașovul se alătură deja unei platforme de 25 plus 5 de leadership SDG, veche de ani. Și ceea ce am experimentat în viața mea și am văzut multe – făceam parte din grupul care a coborât zidul care împărțea Germania de Est și de Vest – schimbarea funcționează doar dacă există oamenii potriviți. Și oamenii potriviți nu îi găsiți cu milioanele în zgârie-nori. Veți găsi oameni atunci când încă sunteți capabili să îi recunoașteți. Deci, ce ne-ar trebui ca să construim un centru de sănătate? Avem nevoie de o universitate unde există profesori care sunt dornici nu doar să predea și să facă cercetări, ci să le și împărtășească cu oamenii și să nu aibă impresia că „Știu totul”. Așa că am avut profesori care s-au alăturat laboratorului nostru SDG din Davos acum patru ani. Am avut antreprenori din Brașov precum Claudiu Preda, care a fost alături de noi ani de zile spunându-ne despre greutăți și, în același timp, despre soluții, despre ce este posibil în Brașov. Și nu mă înțelegeți greșit, sunt în mod regulat în București. Văd alte locuri. Am fost cu Papa Francisc la Iași. Vorbeam cu primarul Clujului. Deci nu că nu există concurență, dar dacă aș fi din Brașov, aș sta aici și aș spune, da, este absolut corect că sunteți aici. (…) Ceea ce avem nevoie sunt oameni reali cu probleme reale, cu capacitatea de a se ridica din nou. Si asta a fost elementul convingător pentru Brașov: că știm că sunteți deja în această situație de ceva vreme. Brașovenii încearcă să realizeze ceva și știu că de cele mai multe ori nu atingi țelul în prima încercare sau la a doua încercare. Și de asta avem nevoie, pentru că privim care sunt provocările. În momentul în care am aflat că indiferent în ce țară, fie că este România, fie că este Germania sau dacă este Elveția, 90% din bugetul național pentru sănătate se concentrează asupra bolilor și doar 10% este rezervat pentru a ne ajuta să nu ne îmbolnăvim – asta e greșit, nu? Așa că trebuie să găsim locuri ca Brașovul în care ingredientele sunt cele potrivite, unde există oameni dispuși să facă diferența, unde ai un primar care nu vorbește, dar care acționează de fapt și care este dornic să afle mai multe în loc să-mi spună totul despre cum ar trebuie să fie lumea. Pentru că am avut destui oameni care știu totul. Avem nevoie de mai mulți dintre cei care au idei, care încearcă să testeze și să încerce, să eșueze și să încerce din nou. Și când mă uit în jur și când am vorbit cu partenerii noștri din celelalte orașe, cum ar fi în Kinshasa, în San Marino, în Mendoza, cărora le promitem că tot ceea ce se dezvoltă în Brașov va fi împărtășit imediat în aceste alte orașe, au spus: „Da, i-am văzut pe colegii din România din Davos în timpul Forumul Economic Mondial la nivel de ODD, ei sunt cei care sunt dispuși să împărtășească. Ei sunt cei care vor să facă lucrurile în mod corect”, a explicat Roland Schatz, fondator și director general UNGSII Foundation.
Conform acestuia, pentru finanțarea fondului care va asigura funcționarea acestui hub au fost discuții cu trei investitori, care sunt capabili și dispuși să ofere o sumă totală de până la 1 miliard de dolari. „Dar discuțiile vor continua și cu alte părți interesate”.
Deficit de personal medical la nivel mondial
Prezent la FOV 2022 și parte a acestei inițiative de creare a hubului de la Brașov, Gareth Presch, fondator și director executiv al World Health Innovation Summit, a explicat de ce cercetarea în domeniul sănătății, în perioada următoare, trebuie să se axeze pe o schimbare de paradigmă, în care atenția principală să fie acordată prevenției și nu tratamentului.
„Suntem aici pentru a susține SDG în Brașov, care este axat pe sănătate și bunăstare. Deci ceea ce încercăm să facem este să mutăm sistemul de sănătate de la gestionarea bolilor, la prevenție, și pe asta ne vom concentra în Brașov. În primele două zile ale FOV, am avut exemple extraordinare de mobilitate și schimbare a consumului de energie. Acest lucru este legat și de îngrijirea sănătății. Așadar, ceea ce vrem să încercăm să facem este să ne concentrăm pe căutarea unor soluții bazate pe produse noi și ecosisteme noi, care le oferă oamenilor o nouă calitate a vieții, o calitate mai bună a vieții. Pentru că avem probleme și provocări serioase în sistemul de sănătate în acest moment, trebuie să știți că 18 milioane de angajați reprezintă deficitul din sănătate până în 2030. Aceasta este o predicție. Tocmai am ieșit din COVID. Vedem toate aceste ieșiri din sistemul de sănătate în acest moment. Nu putem recruta, nu putem reține personalul. Așa că trebuie să ne uităm la modul în care de fapt menținem oamenii în formă și sănătoși. Și asta începe de fapt cu prevenția în școli. Așa că am făcut prototipuri, o metodologie care este acum stabilită și recunoscută peste tot în lume, începând de la grădiniță, în școli, cu copiii. Și acest lucru dă o rentabilitate a investiției de 1 la 36. Deci ceea ce vrem să încercăm și să facem este să stabilim acel ecosistem aici în Brașov, lucrând cu primăria, lucrând cu echipele de aici. Ne dorim să dezvoltăm produse, servicii, idei noi, startup-uri, să aducem investiții. Și astfel este o oportunitate interesantă pentru Brașov”, a precizat Gareth Presch.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
[…] miliard de dolari la Brașov. Anunţat în septembrie, în cadrul Forumului Orașelor Verzi (FOV), hub-ul de dezvoltare sustenabilă în domeniul sănătăţii de la Braşov prinde contur. Roland Schatz, fondator şi preşedintele UN Global Sustainability Index Institute […]