Politic

[ViDEO] BRAȘOV. Eterna problemă a urșilor, tot mai mulți și înșelător de prietenoși

  • aaa-ursuoaicacu4pui-p1410684.jpg
  • WhatsApp Image 2019-07-10 at 10.48.15_270002.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-07-10 at 10.48.32_270003.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-07-10 at 10.37.27_270004.jpeg
  • IMG_0286_270005.JPG
  • harta_10.jpg
 

Cu aproape două săptămâni în urmă, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un nou Ordin pentru nivelul de intervenţie în cazul speciilor lup şi urs, prin care va putea fi aprobată, prin derogare, recoltarea sau capturarea a 140 de urși şi 94 de lupi în toată țara. Totodată, măsurile derogatorii sunt necesare pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri, precum şi în interesul sănătăţii şi securităţii publice.

„Exemplarele din speciile urs şi lup pot fi recoltate prin metoda «la pândă» sau pot fi capturate în vederea relocării. De asemenea, capturarea, relocarea sau recoltarea exemplarelor din speciile urs şi lup se poate realiza numai cu acordul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate, în baza următoarelor documente: punct de vedere al unei comisii constituită din reprezentanţi ai agenţiilor teritoriale pentru protecţia mediului şi al comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, procese verbale întocmite conform Hotărârii Guvernului nr. 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, avizul administratorului/custodelui ariei naturale protejate, după caz”, se menţionează în document.

În acest context, prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că, împreună cu instituţiile abilitate, va definitiva, în cursul acestei săptămâni, documentaţia pe care o va prezenta Ministerului Mediului în vederea aprobării recoltării mai multor exemplare de urs, în condiţiile înmulţirii, în ultima vreme, a atacurilor acestor animale în gospodăriile populaţiei.

Împreună cu conducerea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, structură cu specific silvic aflată în subordinea Consiliului Local Braşov, se caută soluţii pentru rezolvarea problemei ce ţine de o înmulţire excesivă a acestor animale, în condiţiile diminuării habitatului lor.

În conferința de presă au fost prezenți și Dan Olteanul, directorul RPLP Kronstadt, viceprimarul municipiului Brașov, Laslo Barabas și primarul comunei Hârseni, Mihai Oltean, ultimul pentru a-și exprima neputința de a lua măsuri față de urșii care dau iama frecvent prin gospodării.  

„În judeţul Braşov, avem o populaţie de urşi de trei ori mai mare decât optimul, iar la nivel naţional, se ridică undeva la peste 70% faţă de cât ar trebui să fie în mod normal. A devenit un pericol şi vreau să mă asigur că urşii nu vor mai intra în localităţi. Am avut săptămâna trecută un caz la Predeal, când un urs a atacat un cetăţean de 33 de ani, acum două săptămâni am avut un caz la Hârseni, iar exemplele pot continua. Vine toamna şi urşii, animalele sălbatice în general, vor coborî în sate, la culturi. Vom face tot ce ţine de noi, la nivelul Instituției Prefectului, să prevenim acest lucru. Cel mai important acum este să protejăm viaţa oamenilor înainte de cea a animalelor, chiar dacă aceasta din urmă este protejată de toate legile din lume”, a afirmat prefectul.

Rasaliu a mai spus că zilele următoare va avea o întâlnire cu toţi decidenţii în domeniu, cum ar fi reprezentanți ai Agenţiei de Mediu, Garda de Mediu, jandarmi, primării din localităţile afectate şi împreună vor stabili care va fi cifra pe care o vor recomanda Ministerului Mediului pentru recoltare.

Directorul Regiei Kronstadt, Dan Olteanu, a declarat, la rândul său, că recoltarea de urgenţă a exemplarelor agresive este singura soluţie pe termen scurt.

„Pe raza noastră de activitate, tratăm punctual fiecare caz. Acolo unde avem o prezenţă agresivă, solicităm foarte rapid puncte de vedere din partea Gărzii de Mediu, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi solicităm recoltarea acelui exemplar. Nu putem aştepta la nesfârşit. Urșii coboară în sate, în orașe, umblă după mâncare în curțile oamenilor, pe stradă, la containere… Când au pui cu ei, și patru la număr câteodată, sunt foarte agresivi. Din punctul nostru de vedere, primul pas este să identificăm acele exemplare şi apoi să parcurgem foarte rapid toată procedura”, a afirmat Olteanu.

Potrivit acestuia, relocarea unor exemplare nu este o soluţie, deoarece numai puii care au vârsta sub doi ani au un procent de reuşită, undeva sub 20%. Mai mult, nici gestionarul fondului unde ar putea fi relocat un urs agresiv nu-și dă acordul cu prea mare ușurință, de teama pagubelor pe care le-ar putea produce și în zona lui.  

Pe termen mediu şi lung, conducerea Regiei îşi propune să realizeze un „centru de reabilitare” în care să poată fi relocaţi urşii „problemă”, iar separat să fie duși pui de urs, care ar trebui să fie învățați să se descurce în sălbăticie, pentru a le oferi mai mari șanse de supraviețuire departe de zonele locuite. Proiectul constă în îngrădirea a peste 60 de hectare, în acest scop. 

„Este tot o soluţie punctuală, pentru că nu va putea acel complex să-i ţină pe toţi. Vor fi 61,2 hectare – doar pur şi simplu gard, care să separe adultul de femela cu pui şi de pui. Puii şi subadulţii vor fi trataţi cât mai aproape de natural, ca să poată fi redaţi pădurii. În momentul în care vom avea exemplare care nu pot fi reabilitate, se va trece la alte măsuri, inclusiv, eventual, sterilizarea. Un urs care a venit toată viaţa la container sau o ursoaică care şi-a dus cinci generaţii de pui acolo nu mai poate fi schimbat”, a explicat Olteanu.

Proiectul ar costa în jur de un milion de euro, iar finanţarea ar putea veni prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, potrivit sursei citate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare