Politic

Update BRAȘOV. Căncescu, de trei ori „nu” pentru candidatură, dar va fi sesizată CCR

 

Decizia Biroului Electoral Județean (BEJ) Brașov, care a respins candidatura lui Aristotel Căncescu, a fost confirmată sâmbătă după-amiază de Curtea de Apel Brașov. Instanța brașoveană s-a pronunțat după ce Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) a făcut apel la sentința dată de Tribunalul Brașov, care menținuse hotărârea BEJ Brașov, ce nu a validat dosarul de candidatură a lui Căncescu pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov, din cauza, în principal, a unor tabele de semnături pe care nu era menționat numele celui care candida, adică erau semnături de susținere „în alb”.
Reamintim că, în 19 august, Biroul Electoral Județean a respins candidatura lui Aristotel Căncescu, anulând 571 de semnături de susținere (din cele 3.107 depuse), care erau pe liste pe care nu era menționat numele candidatului. Astfel, au mai rămas doar 2.536 de semnături, în condițiile în care pentru validarea candidaturii era nevoie de minim 2.596 de susțineri.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Brașov „admite cererea apelantului PARTIDUL ALIANŢA LIBERALILOR ŞI DEMOCRAŢILOR – JUDEŢUL BRAŞOV de sesizare a Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 54 alin. 5 coroborat cu alin. 6 din Legea nr.115/2015 prin raportare la art. 21 şi art. 24 din Constituţia României. Sesizează Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 54 alin.5 coroborat cu alin.6 din Legea nr.115/2015 prin raportare la art.21 şi art.24 din Constituţia României, invocată de apelant”.

În  Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, alineatele pentru care s-a ridicat excepția de neconstituționalitate stipulează astfeL: „(5) Contestațiile privind admiterea sau respingerea candidaturilor se soluționează în termen de 48 de ore de la înregistrare, de către judecătoria, respectiv tribunalul în a cărui rază teritorială se află circumscripția electorală. Hotărârea nu se comunică. (6) Împotriva hotărârii date în contestație se poate face apel în termen de 24 de ore de la pronunțare, la instanța ierarhic superioară. Apelul se soluționează în termen de 24 de ore de la înregistrare”.

Prevederile pe care aceste dispoziții le-ar încălca pe cele din Constituția României sunt: „Articolul 21(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime. (2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept. (3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil. (4) Jurisdicţiile speciale administrative sunt facultative şi gratuit” și „Articolul 24 (1) Dreptul la apărare este garantat.(2) În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu”.

Citiți și:

Update BRAȘOV. Căncescu, victorie parțială. I-au lipsit 60 de semnături valabile în cursa spre șefia CJ

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare