Desființarea UAMSP Sânpetru a încins spiritele în CJ
Desființarea UAMSP Sânpetru a încins spiritele în CJ. Consilierii judeţeni au aprobat marți hotărârea privind iniţierea procedurilor de desfiinţare a Unității de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie (UAMSP) de la Sânpetru. În clădirea de la Sânpetru ar urma să se mute secţii ale Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie (SCPN) Braşov. În principal, cele de Psihiatrie, care funcționau până acum câteva luni în clădirea de pe Eminescu. Și care au fost relocate, cu sacrificarea a peste 100 de paturi, în sediul de pe Prundului.
Desființarea Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie (UAMSP) de la Sânpetru, mult discutată și chiar concretizată în (proiecte de) hotărâri de Consiliu Județean, a rămas doar pe hârtie. Printre altele, și pandemia a ținut în loc proiectul de desființare, lansat în februarie 2020.
Efectele unei hotărâri din „era” Căncescu
Dintre cele 28 de puncte de pe ordinea de zi, acesta a suscitat cele mai multe discuții, pro și contra. Puteți urmări aici – de la minutul 30 la minutul 55.
Consilierii judeţeni ai USR s-au declarat împotriva desființării UAMSP, deoarece e singura unitate medico-sociale din judeţ. „În momentul de față constatăm efectele unei situații izvorâte dintr-o hotărâre de CJ din 2011, pe vremea administrației Căncescu, când, într-un mod iresponsabil, Consiliul Județean de atunci a hotărât să nu-și exercite dreptul de preemțiune asupra clădirii de pe Eminescu 18. Atunci, pentru câțiva arginți, 160.000 de euro, am cedat proprietatea unui privat, încălcând astfel interesele publice ale județului Brașov și ulterior s-au plătit sute de mii de euro drept chirie. Deci acum asistăm la efectele acestei hotărâri dezastruoase. (…)”, a afirmat Aurel Dionisie Agache, consilier județean USR.
Hotărârea ar putea fi contestată în instanță
El a subliniat că există condiții restrictive în contractul prin care clădirea de la Sânpetru a fost reabilitată, fiind vorba de fonduri europene. Idee susținută și de un alt consilier județean USR. Acesta a avertizat că hotărârea Consiliului Judeţean Braşov va fi contestată în instanţă.
„Pentru desfiinţare sunt invocate tot felul de motive, ce ţin de activitatea unităţii, de costul per pacient sau de salarii. Erau motive de restructurare, nu de desfiinţare. În realitate, motivul acestei desfiinţări este o decizie necugetată a fostei conduceri a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, care nu a prelungit contractul de închiriere pentru secţiile de psihiatrie care funcţionau pe strada Mihai Eminescu. Pacienţii au fost relocaţi în Pavilionul central. Însă, pentru a se face acest lucru, unitatea medicală a fost nevoită să suspende 117 paturi, rezultând o diminuare a veniturilor spitalului cu 900.000 de lei pe lună. Transferul s-a făcut în luna martie a acestui an, astfel că, până acum, «gaura» se ridică la 5 milioane de lei şi creşte. Există riscul intrării în colaps a Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie. Locurile de muncă ale medicilor și asistentelor sunt în pericol”, a declarat și consilierul judeţean Marius Stoianovici (USR).
El a amintit că, în urmă cu şapte ani, s-a procedat în acelaşi mod şi cu desfiinţarea fostului spital de oncologie. Iar acum clădirea – circa 4.000 de mp – este goală şi cu o situaţie juridică neclară.
„Dacă tot a fost făcut anunţul că suntem dispuşi să începem lucrările la viitorul Spital Regional din surse proprii, nu văd de ce nu îl putem face rapid pe cel de Psihiatrie”, a mai spus Stoianovici.
Toată presiunea este pusă pe administraţia judeţeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a replicat subliniind că în acest moment, toată presiunea este pusă pe administraţia judeţeană. Prin lege, cele șase spitale din municipiul Brașov au fost preluate, vrând-nevrând, de CJ Brașov de la Ministerul Sănătății. Cele din alte orașe decât municipiul reședință de județ sunt în administrarea primăriilor, tot prin lege. Preluarea s-a făcut acum 12 ani.
„În ultimii 30 de ani, municipiul Braşov nu a avut nici măcar un dispensar. În alte localităţi sunt dispensare sau spitale susţinute de la bugetul local. Noi suntem blocaţi din cauza faptului că municipalitatea braşoveană nu are un spital. Ba mai mult am avut discuţii cu Primăria Braşov pe tema pavilioanelor Astra şi Tractorul, care sunt în proprietatea municipalităţii. Am solicitat preluarea lor, pentru a le reabilita. Nu am găsit cadru pentru a ne putea fi transferate.
De asemenea, am făcut o evaluare, din care a rezultat că mulţi beneficiari ai unităţii de la Sânpetru au migrat din municipiul Braşov, de la Casa de Bătrâni. Sunt persoane care nu au acceptat condiţiile destul de riguroase de la Braşov, motiv pentru care au migrat în centrul de la Sânpetru. E bine că gândiţi astfel de dezbateri şi aveţi unele opinii, dar trebuie să înţelegem că avem nevoie să ne reorganizăm. Spitalul de Pneumologie şi Infecţioase a fost reorganizat. Şi atunci se specula că desfiinţăm spitale”, a spus Veştea.
„Activitatea de la Neuropsihiatrie este afectată”
Invitat de șeful CJ să ia cuvântul, preşedintele Comisiei de Sănătate din Consiliul Judeţean Braşov, dr. Marius Neculoiu (PNL), s-a pronunțat în favoarea desființării. Pentru ca clădirea să fie ocupată de secții ale SCPN.
„Activitatea medicală de la Neuropsihiatrie este afectată. Neurologia a pierdut nişte paturi. Acum, pentru neurologie acuţi, la nivelul judeţului, sunt 60 de paturi, iar necesarul ar fi de 100. De asemenea, ar fi nevoie de aproximativ 35 de paturi pentru recuperare. Medicii își fac datoria, spitalul s-a dotat cu aparatură modernă, dar pacienții nu pot beneficia, fiindcă nu sunt locuri. Și atunci sunt forțați să meargă la clinici private, unde există aparatură mai veche. Apoi, a crescut foarte mult adresabilitatea pentru psihiatrie. Acum trebuie să punem în balanţă ce este mai important: să ne cramponăm de o unitate medico-socială cu o eficienţă dubioasă sau să îmbunătăţim serviciile pentru pacienţii cu afecţiuni psihice sau neurologice”, a opinat Neculoiu.
E nevoie de o hotărâre de Guvern
În final, au votat pentru desființare 27 dintre cei 34 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă. Șase au votat împotrivă, iar unul s-a abţinut.
Va fi, însă, nevoie şi de o Hotărâre de Guvern pentru desființarea UAMSP.
Conform hotărârii de Consiliu Judeţean, beneficiarii vor fi preluați de DGASPC sau de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, respectiv de Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov.
Personalul de la Sânpetru, al cărui nivel de salarizare a încins, anii trecuți, spiritele în ședințele CJ, va fi preluat prin transfer în funcţie de domeniul profesional în care activează, pe locurile vacante din spitalele brașovene şi/sau din cadrul sistemului de asistenţă socială – DGASPC Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.