Expres

BRAȘOV. Pacienți de Psihiatrie erau și până acum pe Prundului

  • img-3755.jpg

Începând de astăzi, secțiile de psihiatrie care aparțin de Spitalul de Neurologie și Psihiatrie (SPCN) Brașov, dar care au funcționat ani buni în pavilionul de pe strada Mihai Eminescu, își desfășoară activitatea la sediul central din strada Prundului (foto). Dar asta nu reprezintă niciun pericol pentru braşoveni, au dat asigurări reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov şi cei ai unităţii sanitare braşovene, într-o conferinţă de presă, la care, pe lângă vicepreşedintele CJ Braşov Şerban Todorică şi managerul spitalului braşovean, prof. dr. Petru Ifteni, a fost prezentă şi şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Claudia Bularca.
Oricum, la etajul al treilea al sediului de pe Prundului erau internaţi de mulţi ani pacienţi cu afecţiuni psihice acute. Acum, cei transferați ocupă spații amenajate la etajele unu şi doi. „Geamurile au fost securizate şi pot fi deschise doar cu o cheie. De asemenea, uşile sunt securizate. Cred că nu este nevoie să se vadă gratii pentru a exista garanţia că un spaţiu este securizat. Din spaţiul de pe strada Mihai Eminescu se putea evada mai uşor”, a declarat managerul, care a precizat că la Braşov nu sunt internaţi pacienţi violenţi.
Dr. Ifteni a afirmat că sunt și beneficii pentru pacienți în urma acestei mutări: „În primul rând vorbim de nevoia de îngrijire a pacientului cu patologie psihiatrică, în special a pacienților foarte tineri care vor beneficia de îngrijiri la nivel de 2022. În momentul în care sunt internați în secția de pe strada Prundului beneficiază de toată atenția unui corp medical foarte bine pregătit, îngrijiri care țin de nursing, imagistică și laborator performant. Toate acestea sunt în beneficiul pacientului”.


Chirie de 10.000 de euro pentru un spațiu impropriu

Relocarea a fost necesară deoarece contractul de închiriere încheiat între Consiliul Județean Brașov și proprietarii imobilului de pe strada Mihai Eminescu a fost valabil până luni și nu a mai fost prelungit.
Pe de o parte, administrația județeană nu a mai fost dispusă sa plătească o chiria lunară de peste 10.000 euro. „Sunt mai multe motive. Vă spun foarte clar, era păcat să mai plătim 10.000 de euro pe lună și să nu ne fie de folos la nimic. Pacienții erau cazați în condiții pe care nu vi le pot descrie. Eu am fost și am văzut ce se întâmpla acolo. Indiferent câți bani ai fi băgat acolo, nu puteai să îl transformi într-un spital care să satisfacă nevoia pacienților și nevoia medicilor care lucrează acolo”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean din Brașov, Șerban Todorică.

În aceste condiții, au fost relocate pe str. Prundului, în sediul central al Spitalul de Neuropsihiatrie și Neurologie, cu avizul DSP Brașov, 32 de paturi pentru Secţia Psihiatrie II, 35 de paturi pentru Secţia Psihiatrie III şi 6 paturi la Compartimentul Psihiatrie Cronici. Secţiile mutate totalizau 120 de paturi de spitalizare continuă şi 4 pentru spitalizare de zi. De altfel, reorganizarea a spitalului a presupus, pe lângă transferul pacienților, reducerea numărului de paturi la aproape jumătate, mai ales la Neurologie.

De aceea, s-a convenit ca urgențele neurologice să fie preluate și tratate de Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Brașov.

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie a reacționat

Managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie a menţionat că situaţia de la Braşov a intrat şi în atenţia Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, care transmis un comunicat de presă referitor la acest caz.

„În calitate de medici psihiatri, înainte de orice, grija noastră este pacientul, iar în acest sens depunem toate eforturile pentru un act medical de calitate și condiții civilizate de asistență, mai ales în condițiile vulnerabilităților create de pandemie. În acest sens, prezentarea echidistantă a realităților, luările de poziții în interesul pacientului (indiferent de diagnostic) reprezintă un exemplu de atitudine etică și de profesionalism.
În condiții deosebite (retrocedarea către proprietar a clădirii de pe strada Eminescu, prin hotărâre judecătorească), subliniem că măsurile medicilor psihiatri puse în practică cu bună-credință în interesul pacienților nu pot fi judecate malițios și stigmatizate în presă. În sinteză, considerăm că măsurile profesioniștilor de îmbunătățire a condițiilor de asistență din secțiile sau spitalele de psihiatrie sunt de interes public absolut, contribuie la sensibilizarea autorităților în sensul de a acorda resurse și condiții mai bune pacienților și reprezintă fără echivoc o dovadă de cinste, demnitate și probitate profesională, în conformitate cu etica si deontologia medicală.
Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie condamnă public orice formă de stigmatizare a pacientului cu tulburări psihice, de discriminare, de intimidare sau de linșaj mediatic asupra corpului medical psihiatric și va continua să apere deschis corpul profesional al psihiatrilor și să ia poziție fermă în interesul suprem al pacienților noștri”,
se arată în comunicatul amintit

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] de Psihiatrie au fost deocamdată mutate în pavilionul central al SPCN de pe Prundului, lângă „Șaguna”. Acum doi ani, la momentul deciziilor, Psihiatria părea că […]

1 an în urmă

[…] clădirea de pe Eminescu. Și care au fost relocate, cu sacrificarea a peste 100 de paturi, în sediul de pe Prundului. Desființarea Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie (UAMSP) de la […]

9 luni în urmă

[…] funcționeze Unitatea de Asistență Medico-Socială.Secțiile de Psihiatrie au fost deocamdată mutate în pavilionul central al SPCN de pe Prundului, lângă „Șaguna”, cu sacrificarea câtorva zeci […]

Back to top button