Politic

BRAȘOV. Primarul Allen Coliban a semnat contract pentru 25 de troleibuze Solaris (VIDEO)

 

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a semnat astăzi contractul pentru achiziția a 25 de troleibuze articulate, de 18 metri, Solaris. Este vorba despre un contract de aproximativ 63,025 milioane de lei plus TVA. Livrarea se va face în următoarele 12 luni și vor fi folosite pe liniile 3, 7, 8, 10 și 33. Achiziția face parte dintr-un plan pe termen mediu de „împrospătare și înverzire” a transportului public de călători din municipiul Brașov, conform primarului, care a precizat că vrea ca municipiul să devină primul oraș cu transport integral ecologic.

Acest contract se derulează în cadrul proiectului „Achiziția de mijloace de transport moderne”, care este finanțat, în proporție de 98%, prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4, a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

„Practic, se adaugă la parcul auto existent al RATBV, iar contractul face parte dintr-un demers mai larg de «înverzire» a transportului în comun din Brașov. Ambiția este ca Brașovul să devină capitala verde a României și să fim primul oraș care are transport integral ecologic. Avem deja o sumă de proiecte pe diverse linii de finanțare, linii guvernamentale și europene, care se încadrează în această direcție. Proiectul despre care vorbim este finanțat prin POR, și, pe viitorul exercițiu financiar, urmează să extindem aceste achiziții. Dacă ne referim la transportul în comun, ne referim la achiziția de troleibuze, autobuze electrice și hibrid, dar toate aceste lucruri trebuie dublate de politici de mobilitate urbană care să cuprindă extinderea spațiilor pietonale, infrastructură pentru bicicliști și un regim coerent de taxare și de folosire a parcărilor din oraș. Atât park&ride pentru cei care vor să viziteze orașul și care să fie încurajați să folosească transportul public, cât și parcările rezidențiale și parcările pentru brașoveni. Le oferim alternative și îi motivăm să folosească un transport public pe care îl dorim și eficient, și de calitate, și «verde»”, a declarat primarul Allen Coliban.

„Pentru Brașov mașinile noastre nu sunt o noutate, pentru că circulă deja 26 de troleibuze de 18 metri, cu rezultate și cu un feedback excelente. Cele pentru care am semnat astăzi sunt asemănătoare celor care sunt deja în exploatare, și sperăm ca pe viitor să mai putem aduce plus-valoare locuitorilor orașului, cu ajutorul autovehiculelor nostre. (…) Solaris este lider în România pe ceea ce înseamnă transport ecologic, troleibuze am livrat doar noi, iar în momentul de față suntem în Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Cluj, Pitești, Craiova, Reghin, Mediaș, Brașov”, a precizat Daniel Ciolan, director general Solaris România.

Cele 25 de troleibuze vor circula pe următoarele trasee:
– Linia 3: Valea Cetății – Stadionul Tineretului;
– Linia 7: Roman – Rulmentul;
– Linia 8: Saturn – Rulmentul;
– Linia 10: Valea Cetății – Triaj;
– Linia 33: Valea Cetății – Roman.

Date tehnice troleibuze

Troleibuzele au lungimea de 18 metri, articulate, cu o capacitate de 137 de călători, dintre care 42 pe scaune. Vor fi dotate cu sistem audio-video de informare a pasagerilor, cu sistem de urmărire prin GPS și anunțarea stației, sistem de numărare a pasagerilor, sistem de supraveghere video, sistem de aer condiționat, patru validatoare și prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi.
Vehiculele vor fi dotate cu un acumulator care oferă o autonomie de minim 5 kilometri, în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le va permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară. Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta). Articulația este controlată electronic, motorul având minimum 240 kW. Viteza maximă a fiecărui troleibuz poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul va avea un limitator de viteză ajustabil (ASL) astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h.
Troleibuzele vor avea o durată de funcționare de minim 15 ani, din care 8 ani fără reparații generale. Motorul va beneficia de o garanție de minim 500.000 de km, iar bateriile au o durată de viață de minim 5 ani.

Alte proiecte privind transportul electric de călători

În prezent, 26 de troleibuze Solaris (cu lungimea de 18 metri) au fost livrate și circulă pe liniile 1, 2, 6 şi 31.
Primăria Brașov are semnate trei contracte de achiziție pentru 60 de autobuze electrice produse de compania SOR Libchavy s.r.o., din Republica Cehă, cu lungimea de 12 metri și 8 metri.
Până în acest moment compania cehă a livrat 24 de autobuze electrice, 23 cu lungimea de 12 metri și unul cu lungimea de 8 metri, care a ajuns în Brașov chiar zilele acestea. Autobuzele electrice circulă pe traseele: 9, 15, 22, 23B, 32, 34, 36, 53. Autobuzul de 8 metri livrat în acest weekend va circula pe linia 50.
Municipalitatea a finalizat evaluarea financiară și așteaptă validarea de către A.N.A.P. (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) a procesului verbal de evaluare, după care se pot solicita documentele DUAE (Document Unic de Achiziție Europeană), pentru ca la începutul lunii viitoare să fie semnat contractul de achiziție.
De asemenea, vor fi cumpărate 12 autobuze cu lungimea de 18 metri, articulate.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a reluat licitația. Termenul de depunere a ofertelor a fost 15 decembrie. Cele 12 autobuze vor circula pe linia 5.

VIDEO – AICI.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare