Politic

BRAȘOV. Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a anunțat măsurile luate în urma atacurilor urșilor

  • mediu1_270287.jpg
  • mediu4_270288.jpg
  • mediu_270289.jpg
 

Prezentă astăzi în județul Brașov, pentru a vizita mai multe obiective, printre care și Sanctuarul de Urși de la Zărnești, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că a trimis către Monitorul Oficial, spre publicare, un ordin prin care se aprobă o cotă de intervenţie pentru 140 de urşi și 94 de luni, document despre care am mai scris în publicația noastră, AICI, la momentul în care a fost pus în dezbatere publică, motiv pentru care nu mai insistăm asupra lui. Măsura a fost luată în urma reclamațiilor transmise din teritoriul potrivit cărora s-au înmulți foarte mult atacurile acestor carnivore mari în gospodării, semn că s-au înmulțit îngrijorător și și-au modificat comportamentul. 

„Trebuie să protejăm specia, trebuie să avem grijă şi de noi, de toţi cetăţenii. Sunt dezamăgită şi, de multe ori, stupefiată atunci când mă uit la televizor şi văd că alimentăm această tendinţă de a apropia ursul cât de mult de noi şi a ne face rău, în loc să îl lăsăm în pace, şi aruncăm deşeurile produse de noi, dându-i, în felul acesta, posibilitatea ursului să coboare de la munte la şes şi de multe ori să intre în anumite oraşe care sunt chiar la şes şi unde nici nu gândeau cetăţenii că vor întâlni ursul pe o cale publică sau în propria gospodărie. Am trimis către Monitorul Oficial publicarea celui de al doilea Ordin de intervenţie pe carnivora mare urs pentru un număr de 140 de exemplare”, a declarat Graţiela Gavrilescu. 

Oficialul a precizat că a apărut un urs chiar și în Ploiești: „Dacă le este semnalată prezența la Brașov, aproape de oameni, putem spune că este ceva normal, pentru că este zonă de munte, cu munți și păduri. Dar să ajungă la Ploiești, nu este nimic firesc aici”.

De asemenea, Grațiela Gavrilescu a spus că a solicitat Gărzii Naţionale de Mediu aplicarea de sancţiuni pentru entităţile care hrănesc ilegal aceste animale şi că, pe viitor, se vor da amenzi inclusiv cetăţenilor care fac acest lucru.

În acest context, ministrul Mediului a amintit și de proiectul care prevede realizarea, pe fonduri europene, a celui de-al doilea aşezământ pentru urşi, după Hunedoara, în judeţul Braşov.

„Am reuşit să depunem proiectul de care spuneam de anul trecut, în urma planului de acţiune pe carnivora mare. Am reuşit, împreună cu parteneri, să fim pregătiţi în momentul în care se va deschide sesiunea de finanţare pe Programul Operațional Regional, de 10 milioane de euro. Este un proiect care să facă ordine în acest sistem, începând de la inventarierea urşilor, construirea unui al doilea aşezământ, unde să avem grijă de urşi şi cei care sunt îndreptăţiţi să îi alimenteze. Fondurile de vânătoare să facă lucrul acesta şi, nu în ultimul rând, trebuie să facem şi ciparea lor. Rezolvăm şi cu despăgubirile pe care le dăm cetăţenilor cărora ursul le-a provocat pagube”, a mai spus ministrul Mediului.

Sursa citată a adăugat că, săptămâna trecută, s-a publicat HG prin care, cu ajutorul banilor de la Fondul de Mediu, se va putea realiza studiul de prevenire pentru subzistenţa carnivorei mari.

„Cred că este o problemă atacul acesta al urşilor. Pentru că trebuie să recunoaştem – beneficiem de nişte efecte ale schimbărilor climatice, la care de multe ori nu am putut să ne gândim – nu am putut să ne gândim că va avea loc tornadă în România şi s-a întâmplat. Efectul acesta al temperaturilor când scăzute, când mai mari, tornade este de fapt nepunerea în operă a unor măsuri concrete de către om de-a lungul timpului. Trebuie să facem studiul şi să prezentăm situaţia, aşa cum este ea, într-un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă. Aşa nu se mai poate, a ajuns ursul să atace omul în plin oraş care nu are nimic de-a face cu zona montană”, a precizat Gavrilescu.

Din spusele ministrului Mediului, au fost inițiate discuții și cu partenerii din alte țări europene, „să mai dăm din ei, dar nu-i vrea nimeni”, pentru că, în ultimii 100 de ani, această problemă a fost rezolvată în alte state, în sensul că urșii au dispărut în totalitate.   

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare