Politic

AEROPORTUL BRAȘOV ar putea fi primul independent energetic din România

  • Bolos-Brasov (4)_298643.jpg

Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav ar putea fi independent energetic, primul din România din acest punct de vedere, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Președintele CJ a menţionat că va depune o cerere de finanţare din fonduri europene pentru această investiție.
„Aeroportul Braşov poate deveni independent din punct de vedere energetic. Este un proiect la care lucrăm încă de anul trecut, când am avut discuții cu reprezentanți ai Universității Transilvania. În urma documentaţiei prealabile, realizate de o instituţie abilitată, din care să rezulte ce înseamnă branşamente, ce echipamente sunt necesare, de câte panouri se vor putea amplasa, vom afla valoarea unei astfel de investiţii. Anul acesta, acest obiectiv se află pe lista de investiții a Consiliului Județean, existând oportunitatea de a aplica pe fonduri europene pentru independență energetică. Vom pregăti o documentație în acest sens. Ne dorim să devină primul aeroport din România care este independent din punct de vedere energetic”, a declarat Adrian Veştea.

Șeful CJ a mai spus că se analizează posibilitatea de a accesa fonduri europene şi pentru montarea de panouri fotovoltaice şi la unităţile sanitare, astfel încât să se poată asigura energie electrică din resurse regenerabile. „În ceea ce privește celelalte proiecte ale Consiliului Județean Brașov, am aplicat pentru eficiența clădirilor, până în prezent, pe Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR. Dar suntem pregătiți să aplicăm și pe proiectele de independență energetică. Vom depune proiecte și pentru unitățile medicale mari, care sunt consumatori de energie electrică, în așa fel încât să putem diminua o parte din aceste costuri. Vorbim de Spitalul Județean, de Maternitate și de Spitalul de Copii. Bineînţeles,  este nevoie de realizarea unor studii, pentru a se vedea dacă astfel de investiţii sunt posibile din punct de vedere tehnic”, a mai spus Veştea.
Nu în ultimul rând, reprezentantul administraţiei judeţene a menţionat că pentru a implementa astfel de investiţii cu bani europeni este necesar ca administraţiile publice să aibă în proprietate terenurile necesare, în special pentru montarea de panouri fotovoltaice, putând fi apoi create forme asociative cu localităţi din judeţ.

Primăriile pot accesa finanțări pentru eficientizare energetică

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Marcel Boloş a anunţat lansarea mai multor programe de finanţare europeană prin care administraţiile locale pot accesa fonduri nerambursabile pentru investiţii în asigurarea eficienţei energetice. „Guvernul României a lansat un program cu finanţare europeană, pentru încurajarea producerii energiei verzi, inclusiv pentru servicii publice, cum este cazul transporturilor, iluminatului public sau a sistemului de termoficare. Acest program a fost lansat în contextul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, iar în aceste condiţii independenţa energetică trebuie să devină o prioritate la nivelul autorităţilor locale. Am avut oportunitatea de a discuta aplicat cu primarii, pentru proiectele de infrastructură de apă și canalizare, dar și pentru proiectele care țin de independență energetică, pentru că deja trebuie să se gândească și la această problemă, deoarece costurile la utilitățile publice cresc într-un ritm alarmant, iar pentru dumnealor, tot ceea ce înseamnă funcționare a serviciilor publice, educație, zonă de spitale, de iluminat public sau transport public în comun de călători, sunt surse de costuri pe care trebuie să se gândească în mod pragmatic și eficient cum le gestionează”, a declarat Boloş. 
Acesta a menţionat că prin programul lansat de Guvernul României se pot accesa finanţări nerambursabile cuprinse între 500.000 euro şi 5.000.000 euro pentru proiecte ce vizează servicii publice, iar pentru proiecte ce ţin de producerea şi comercializarea energiei electrice şi termice în cogenerare se pot accesa între 5.000.000 euro şi 15.000.000 euro. 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] atare, se pare că Aeroportul Brașov nu va fi doar independent energetic, ci și un jucător pe […]

1 an în urmă

[…] Veştea a menţionat că un deziderat al administraţiei publice judeţene îl reprezintă independenţa energetică totală a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav şi în acest sens există intenţia clară de construire a unui parc fotovoltaic.„În actualul […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare