Locuri de muncă

[ViDEO] Update BRAȘOV. 487 de șomeri pe 2.100 de locuri de muncă

  • IMG_6925_234042.JPG
 

Nici 500 de persoane n-au participat, astăzi, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă (video) organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov. Circa 400 dintre participanţi au fost selectaţi în vederea încadrării într-un loc de muncă, majoritatea fiind posturi pentru persoane cu studii medii.

Dacă în alţi ani, şomerii îngroșau rândurile la coadă pentru un loc de muncă, care erau, oricum, puţine la număr faţă de solicitanţi, în acest an, la Bursa locurilor de muncă, de la Casa Armatei, angajatorii n-a avut muşterii. „Vin mulţi, se uită şi pleacă. Nici măcar nu-şi lasă CV-uri, să arate că sunt interesaţi de un loc de muncă, deşi sunt şi posturi în care nu este necesară experienţa”, spunea un angajator. Cât despre angajaţi, lucrurile sunt împărţite. O tânără, care voia un post de asistent manager, şi-ar fi dorit jobul plătit cu minim 2.000 de lei în mână. Un altul, care ar fi vrut fie operator CNC, fie să lucreze în vânzări, se mulţumea şi cu un salariu de 1.500 de lei. Evident, tot net. În schimb, şomerii de lungă durată nici ei nu prea ştiau ce voiau. Unii recunoșteau că au venit obligați de viza de pe carnet, fără de care ar rămâne fără indemnizație.

„Brașovul are o nevoie acută de forță de muncă” 

La eveniment a fost prezent şi prefectul Marian Rasaliu (video 2). „Este o oportunitate pentru cei care își doresc un loc de muncă, felicitări organizatorilor, doameni Liliana Dragomir. Sunt 124 de societăți comerciale care aupeste 2.000 de locuri de muncă. Dacă ne gândim că sunt circa 1.500 de şomeri indemnizaţi, este o oportunitate pentru dumnealor să găsească un angajament de lungă durată. Consider că acest târg de joburi ar trebui să se organizeze de mai multe ori pe an, pentru că în felul acesta interacționează cei care au nevoie de forță de muncă, și există nevoie de forță de muncă la nivelul județului Brașov și cei care într-adevăr își caută un job”, a afirmat prefectul.
La rândul său, Liliana Dragomir (video 3), directoarea AJOFM Brașov, a subliniat că Brașovul are o lipsă acută de forță de muncă, în meserii din industrie și servicii, în timp ce masa de șomeri este formată din oameni în general peste 50 de ani, din mediul rural, cu studii puține, care nu se pot adapta noilor tehnologii. Totodată, Dragomir a reamintit faptul că, printr-o lege din decembrie 2016, se acordă stimulente mai consistente atât celor care își găsesc un loc de muncă, cât și celor care îi angajează.

Oferta nu se „pupă” cu cererea

Ca la fiecare ediţie, nemulţumiri au fost de ambele părţi. Angajatorii spun că, de multe ori, persoanele care se prezintă la interviuri nu au pregătirea necesară, dar vin, totuşi, să depună CV-uri. Mai mult chiar, în special tinerii, chiar dacă nu au experienţă, au pretenţia să fie plătiţi din start cu salarii mari. „Noi oferim locuri de muncă pentru tehnicieni programatori şi am avut CV-uri depuse de la persoane care nu aveau pregătire în programare. Alţii care, deşi abia şi-au terminat studiile, vor salarii exagerat de mari. La prima vedere nu sunt ce ne dorim, dar vom analiza toate CV-urile şi sperăm să găsim persoana potrivită pentru ce avem noi nevoie”, a spus reprezentanta unei companii prezente la Bursă.
În schimb, o altă firmă, de producție industrială, a primit CV-uri de la persoane calificate, dar aflate în prag de pensie. „Pentru noi vârsta nu este atât de importantă, pentru că avem nevoie de oameni care ştiu meserie”, a spus reprezentanta societății.
În ceea ce-i priveşte pe candidaţi, mulţi s-au prezentat la Bursă fără prea mari speranţe de de angajare, mai ales că unii ştiau din experienţele anterioare că puţini dintre cei care îşi caută un loc de muncă la o astfel de acţiune îşi şi găsesc. „Nu cred că mai găsesc tot în meseria mea. Sunt fochist, asta am fost toată viaţa. Din decembrie am fost dat în şomaj, acum să văd dacă mai găsesc, dar nu prea se mai caută meseria de fochist. Dar trebuie să găsesc ceva, am 56 de ani, nu știu dacă vârsta este o problemă, o să vedem”. (video 4)
Am întâlnit și optimiști. „Eu vreau ceva în contabilitate, nu am multă experiență, dar sper să acumulez. Am depus CV-ul la două firme, până acum, sper ca măcar una să mă cheme la interviu”, a spus o femeie trecută de prima tinerețe. Mulți candidaţi spuneau şi ei că reprezentanţii firmelor caută oameni tineri, dar cu experienţă și care să nu aibă pretenţii salariale prea mari, chiar dacă fișa postului nu e clar definită.

Şapte angajaţi pe loc

Reprezentanţii instituţiei pun lipsa de interes pentru căutarea unui job şi pe seama faptului că nu mai sunt aşa mulţi şomeri în evidenţe. În judeţul nostru, rata şomajului, potrivit sursei amintite, a fost, în februarie, de 3,72%, mult sub media pe ţară, care este de 5 procente. „Avem aproape 1.500 de persoane indemnizate, faţă de 4.000 – 5.000 pe care le aveam anii trecuţi. Alte 8.000 de persoane sunt înregistrate în căutarea unui loc de muncă. Oferte sunt, dar mulți nu corespund, din păcate”, a mai spus Dragomir.
Potrivit reprezentanţilor AJOFM Braşov, la Bursă au participat 487 de persoane care au lăsat CV-uri la cei 124 de agenţi economici ce au oferit peste 2.100 de locuri de muncă. Dintre cei care au venit să-şi caute un loc de muncă, absolvenţi de liceu sau facultate, şomeri sau persoane care au dorit să-şi schimbe locul de muncă, circa 400 au fost selectaţi în vederea încadrării, urmând ca în decurs de o lună să fie intervievaţi şi chemaţi la perioada de probă de către angajatori.
Pe lângă cei peste 400 chemaţi la interviuri sau probe de lucru, șapte candidaţi au fost angajaţi pe loc, în urma interviului cu angajatorul la Bursă, doi cu studii superioare, pe posturile de consultant bancar și inginer, şi cinci cu studii medii – agent de asigurări, agent de vânzări, muncitor necalificat pentru confecții metalice.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button