Locuri de muncă

BRAŞOV. Autorităţile sunt îngrijorate că tinerii îşi pierd dreptul la şomaj

 

Convinse fiind că 99% dintre absolvenţi nu îşi vor găsi un loc de muncă după terminarea unui ciclu de şcolarizare, autorităţile se preocupă mai mult ca tinerii să nu îşi piardă dreptul la indemnizaţia de şomaj. Doar 47 dintre miile de absolvenţi braşoveni (circa 3.000 au terminat liceul, dar sunt şi cei care au încheiat ciclul de licenţă) s-au înscris până acum la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov. Prin urmare, prefectul Ciprian Băncilă (foto, primul din stânga) a organizat o conferinţă de presă, alături de conducerea AJOFM Braşov, pentru a readuce în prim-plan toate informaţiile de care au nevoie tinerii pentru a beneficia de suma acordată de stat pentru că nu îşi găsesc un job în meseria pentru care s-au pregătit. Poate cea mai importantă este aceea privind termenul-limită până la care se pot depune dosarul, depăşirea lui atrăgând pierderea dreptului de a încasa cei 1.500 de lei, suma maximă (câte 250 de lei timp de şase luni). „Sunt convins că reprezentanţii AJOFM au făcut tot ce se putea pentru diseminarea informaţiilor, dar iată că foarte puţini s-au înscris pentru a beneficia de acel mic stimulent financiar. Poate din teamă de angajament, dar mai curând cred că din necunoaştere”, a spus prefectul Ciprian Băncilă.

Atenţie la termenul-limită de înscriere!

Liliana Dragomir (foto), directorul executiv al AJOFM, a precizat că, împreună cu angajaţii instituţiei, a efectuat vizite de informare prin aproape toate liceele, peste 2.600 de elevi din clasele terminale fiind consiliaţi. Aceştia au aflat că se pot înregistra în evidenţa Agenţiei ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile de la absolvire. Termenul se calculează începând cu data absolvirii studiilor, dacă această dată este menţionată în mod expres pe adeverinţa de absolvire eliberată de instituţia de învăţământ sau începând cu data de 1 a lunii următoare celei înscrise în adeverinţă/certificat de absolvire eliberată de către instituţia de învăţământ. Depăşirea acestui termen de 60 de zile atrage după sine anularea dreptului de a beneficia de indemnizaţie de şomaj. Pentru absolvenţii de liceu, termenul de 60 de zile se calculează de la data absolvirii liceului şi nu de la data susţinerii examenului de bacalaureat. De asemenea, pentru cei care termină facultatea, data este cea a terminării cursurilor şi examenelor finale, nu cea a susţinerii licenţei/disertaţiei.
Înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul AJOFM Braşov din str. Lungă nr. 1A, camera 14, şi la toate punctele de lucru din localităţile Făgăraş, Codlea, Rupea, Râşnov, Zărneşti şi Săcele, în a căror rază teritorială îşi au domiciliu, cu un dosar care trebuie să cuprindă mai multe documente în original şi copie, respectiv CI; act de studii sau adeverinţă (în cazul absolvenţilor de liceu – certificat de absolvire); adeverinţă medicală – cu menţiunea „Apt pentru muncă”, „Clinic sănătos” sau „Apt pentru muncă cu eventuale restricţii medicale”. Programul de depunere a dosarelor este de luni până joi între orele 8.00 şi 16.00, vineri 8.00-14.00 la sediul AJOFM din Braşov, iar la punctele de lucru din teritoriu conform programului stabilit. „De reţinut este faptul că înregistrarea absolvenţilor, de orice formă de învăţământ, cu vârsta de minimum 16 ani, în evidenţa AJOFM Braşov, ca persoane în căutarea unui loc de muncă, se face în termen de 60 de zile de la absolvire, iar indemnizaţia de şomaj se acordă, la cerere, cu actualizarea documentelor depuse la dosar, numai după expirarea celor 60 de zile şi dacă persoanele nu şi-au găsit un loc de muncă. Cuantumul indemnizaţiei de şomaj pentru absolvenţi reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă,în vigoare la data stabilirii dreptului, adică jumătate din 500 de lei, şi se acordă pe o perioadă de şase luni”, a explicat directoarea AJOFM Braşov.

Bani pentru cei care angajează tineri pe perioada vacanţei

Prefectura şi AJOFM au şi un alt motiv de îngrijorare: faptul că puţini angajatori sunt interesaţi de stimulentele financiare pe care le primesc, dacă angajează, pe perioada vacanţei, elevi și studenți. Deocamdată numărul solicitanților este unul destul de mic. Doar şapte convenţii au fost încheiate între AJOFM şi angajatori. Cei care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor beneficiază, la cerere, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare elev și student încadrat. Beneficiază de acest ajutor financiar angajatorii care încadrează elevi și studenți în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanței. Angajatorii vor încheia o convenție cu AJOFM, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor și studenților aflați în perioada vacanțelor. Numărul de zile pentru care îi pot încadra, exclusiv în perioada vacanţelor, este 60 de zile lucrătoare. În 2015, 12 societăți comerciale din județul Brașov au încadrat în muncă 23 de elevi și 32 de studenți. „Aceste convenții sunt încheiate pe servicii. Este vorba de 7 convenții, care au fost deja încheiate. E foarte bine dacă tinerii s-ar duce să lucreze pe perioada vacanței, pe lângă banii pe care îi câştigă acumulează experienţă şi le va fi mai uşor la absolvire să se integreze pe piaţa muncii”, a declarat  Liliana Dragomir, director executiv AJOFM Brașov. Situația locurilor de muncă vacante pentru elevi și studenți pentru anul acesta poate fi găsită atât la sediul AJOFM Brașov, cât și pe adresa de web a instituției, www.ajofm-bv.ro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button