BRAŞOV. 100% dintre instituţiile publice controlate de AJOFM au fost sancţionate
Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a anunţat că până la finele lunii ianuarie reprezentanţii instituţiei vor desfăşura o campanie de informare cu privire la obligaţiile ce revin angajatorilor, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. „Această campanie are drept scop cunoaşterea şi respectarea prevederilor legislative, în ceea ce priveşte stimularea şi ocuparea forţei de muncă, de către instituţiile publice din judeţul Braşov. Astfel, în perioada menţionată, toate instituţiile publice vor primi materiale informative ce cuprind obligaţiile ce le revin în raport cu AJOFM Braşov, precum şi modele de formulare folosite pentru comunicarea locurilor de muncă vacante sau comunicarea ocupării locului de muncă declarat. După această perioadă se vor desfăşura o serie de controale la diverse instituţii publice din judeţ pentru a se verifica dacă sunt respectate aceste prevederi”, a precizat Liliana Dragomir (foto), directorul executiv al AJOFM Braşov.
Amenzile ajung la 10.000 de lei
În materialele de informare puse la dispoziţia instituţiilor publice se arată că, potrivit legii (Legea 76/2002), angajatorul trebuie să comunice AJOFM, în cinci zile lucrătoare toate locurile de muncă vacante, (cele vacantate după plecarea unui angajat sau locurile nou create). Dacă locurile vacante s-au ocupat, AJOFM-ul trebuie anunţat în termen de o zi de la ocupare. De asemenea, angajatorii trebuie să utilizeze Clasificarea Ocupaţiilor din România la completarea documentelor. Pentru nerespectarea acestor prevederi, amenda este între 3.000 şi 5.000 de lei.
Obligaţii au şi angajatorii care primesc la lucru şomeri cu ajutor de şomaj şi care trebuie să anunţe AJOFM-ul în maxim 3 zile. Iar dacă vor să-şi concedieze angajaţii, trebuie să înştiinţeze AJOFM cu cel puţin 30 de zile înainte de a da deciziile de concediere colective. Altfel, amenzile ajung până la 10.000 de lei. Între altele, angajatorul este obligat să elibereze angajatului concediat documentele necesare prevăzute de lege necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj. Mai exact, trebuie să dea o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care aceştia le-au reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj contribuţia individuală şi au plătit contribuţia datorată de angajator. De asemenea, trebuie să precizeze dacă înregistrează debite la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi perioada pentru care nu s-au plătit contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi suma aferentă acestei perioade.
184 de controale, 90 pentru „ascunderea” locurilor de muncă
Având în vedere că cele mai multe dintre aceste obligaţii nu sunt nou introduse în lege, deci ar fi trebuit să fie respectate de multă vreme, şi că, din constatările noastre empirice, instituţiile publice sunt cele care „omit” aproape tot timpul să comunice AJOFM locurile vacante, am cerut conducerii Agenţiei să ne spună câte controale pentru verificarea respectării legii au fost efectuate în 2015, câte dintre acestea au fost la instituţii publice, ce s-a constatat, câte amenzi s-au dat în cazurile de nerespectare a legii, dacă există instituţii publice amendate şi care sunt acestea. Am primit, cu promptitudine, dar cu o omisiune, următorul răspuns: „Reprezentanții AJOFM Brașov au efectuat, în perioada ianuarie-decembrie 2015, 184 de controale pentru verificarea respectării prevederilor legale. Dintre cele 184 de controale efectuate, unul a fost la o instituție publică. 90 controale au avut ca obiect și respectarea obligației prevăzute la articolul 10 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă (comunicarea locurilor de muncă vacante și comunicarea ocupării locurilor vacante). Au fost aplicate şase avertismente pentru nerespectarea acestui articol, dintre care unul la o instituție publică”.
Omisiunea constă în faptul că nu a fost precizat numele unicei instituţii publice controlate, care a şi fost, de altfel, evident, singura avertizată de inspectorii AJOFM. Eficienţa? 100%.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.